Închide

Stop joc la salubritate. Au suflat și-n iaurt după primul eșec și au anulat licitația pentru potul de 140 de milioane de lei

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 11, 2015 0 515

Zece oferte, opt firme și un background de doi ani finalizat cu o licitație anulată. A doua strigare pentru salubrizarea orașului în următorii opt ani s-a lăsat cu un nou fiasco: procedura a fost anulată pentru că doar două firme s-au calificat, restul de șase fiind descalificate pentru că n-au respectat caietul de sarcini. De data aceasta comisia de licitație a primăriei a luat în serios recomandările de la prima licitație și, pentru că n-a avut trei oferte conforme, așa cum zice legea, a spus stop joc. Acum administrația locală va aștepta termenul de contestații după care, teoretic, va relua licitația pentru concesionarea serviciului de salubritatea a municipiului.

Opt societăți au depus oferte la noua licitația de 140 de milioane de lei pentru salubrizarea orașului Cluj-Napoca. Este vorba despre majoritatea firmelor care au licitat și la prima licitație lansată de municipalitatea clujeană în 2013 și anulată în 2014. Minus firma lui Florian Walter care n-a mai participat la procedură și plus firma Brai-Cătă care se ocupă de salubritate în Brăila și despre care presa spune că are parte din acționariat controversata societate Urban de la Vâlcea.

Deci au depus oferte: firma milionarului Ilie Ciuclea, Supercom care a câștigat prima licitație pentru salubritate orașului, iar apoi a fost descalificată și s-a stabilit că avea o ofertă neconformă ș ia fosr favorizată de primăria clujeană. Apoi firmele din grupul RER, apropiate de vechiul fief PDL și de Cezar Preda: RER Ecologic București, RER Ecologic Sercice Buzău și Retim Ecologic Service, Rosal Grup SA nume legat de cel a lui Silviu Prigoan, Brnatner Servicii Ecologice și firma controversată din dosarul primarului Radu Mazăre, Polaris M. Holding deținută de un senator PSD. A depus ofertă și firma Brai Cătă care se ocupă de salubritatea în municipiul Brăila, firmă despre care mass media scria că se leagă de numele unui comisar de mediu, Mihai Turcu care a lucrat la grupul RER, dar și că îi are în accționariat pe cei de la Urban Vâlcea, o firmă controversată care ar fi încasat bani fără contract de la primăria din Râmnicu Vâlcea.

VEZI AICI CE S-A ÂNTÂMPLAT LA PRIMA LICITAȚIE

Da, ați greșit de două ori la salubritate -modelul de bune practici de la instanță pentru primăria Cluj. Ce va face primarul

2015 cu noroc? Se reia licitația de 30 de milioane de euro pentru salubrizarea stradală. Actualizată cu rata inflației

Contractul pentru salubrizarea orașului este licitat pe două loturi, valoarea totală a acestuia fiind de peste 140 de milioane lei.Criteriul de adjudecare viza prețul ofertei (99,9%) și redevența (0,1%). Ofertele de preț s-au depus pe 15 componente, cuprinzând tarife pentru curățat zăpada sau spălat carosabilul din oraș.

Supercom a licitat pentru ambele loturi. La fel și Rosal Grup. Brantner a licitat doar pentru lotul 2 corespunzător jumătății din oraș pe care o salubrizează și în prezent. Pe același lot a depus ofertă și Polaris M. Holding dar și RER Ecologic Service Buzău și RER Ecologic București. Doar pentru lotul 1 a ofetat Brai Cătă și Retim Ecologic.

După analizarea documentelor de calificare au rămas în picioare doar oferta Brantner și cea a formelor din grupul RER.
Oferta celor de la Retim a fost respinsă pe motivul neconcordanței scrisorii de garanție.
Oferta Rosal a fost respinsă, printre altele, pentru că în conținutul acesteia societatea a ofertat prețuri calcultate cu un consum de carburant de patru ori mai mic decât cel real al utilajelor folosite la salubrizare.
Oferta Supercom a fost respinsă, printre altele, pentru că societatea a depus o declarație pe proprie răspundere referitor la plata dărilor și impozitelor locale, iar când au adus certificatul fiscal constator s-a dovedit că efectuaseră plata după începerea licitație, deci la momentul când au făcut oferta nu îndeplineau cerințele din caietul de sarcini.
Oferta Brai-Cata a avut inadvertențe privind modalitatea de ofertare a redevenței, dar s-a raportat și la o suprafață mai mică decât cea cuprinsă în documentația de licitație pentru a fi salubrizată. Cu redevența a gafat-o și una dintre societățile din grupul RER, care, la fel, a fost descalificată.
Oferta Polaris M Holding n-a respectat, ca și la prima licitației, valoarea salariului minim luat în calcul la calcularea tarifelor pentru salubrizare dar a ofertat și cantități mai mici decât cele din documentația de licitație.
Președintele comisiei de licitație, directorul tehnic al primăriei Vigil Poruțiu, a declarat că de această dată caietul de sarcini al procedurii a fost îmbunătățit, în așa fel încât societăților să le fie mult mai facil să facă o ofertă. Chiar și așa, explică acesta, s-au făcut greșeli elementare la ofertare. La redevență sau chiar în ceea ce privește suprafața care trebuia salubrizată, una dintre societăți chiar a înjumătățit suprafața din caietul de sarcini, deși în documentație aceasta apărea negru pe alb. „Caietul de sarcini a fost realizat in conformitate cu Ordinul nr. 111/2007 emis de Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor Comunitare. Nu l-am inventat noi din cap. Chiar de data aceasta am simplificat lucrurile în așa fel încât firmelor să le fie clar ce trebuie să oferteze. Ni s-a atras atenția după prima licitație că, în condițiile în care nu avem trei ofertanți cu oferte conforme pentru fiecare lot, în conformutatea cu Legea 51/2006 a serviciilor de utilități publice, atunci licitația trebuie anulată. Având doar două oferte conforme pe lotul 2 și niciuna pe primul lot, am fost în situația în care am decis să anulăm procedura. La începutul acestei săptămâni am făcut comunicarea către firme. Așteptăm perioada de contestații de zece zile – deci până în 18 iunie – și, dacă nu vor fi, vom relua licitația”, a explicat Poruțiu.

CITEȘTE ȘI 

Zece oferte pentru potul de peste 140 de milioane de la salubritate

Noua licitație de 140 de milioane lei pentru salubrizarea orașului a rămas în picioare după prima contestație

Nici un comentariu

Scrie un comentariu