Închide

Când va fi gata sistemul care va împiedica gunoiul din Florești să mai ajungă în Cluj via râul Someș

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 02, 2017 0 1358

Administrația locală lucrează la amenajarea sistemului de colectare a plutitorilor de pe râul Someș care va fi amplasat în amonte de podul de la intrarea Someșului în cel mai frumos cartier al Clujului. Sistemul nu va mai lăsa gunoiul să intre pe Someșul Mic, în oraș.

Acest stăvilar presupune lucrări complexe, cu fundații de beton, stâlpi pe ambele maluri ale râului pe care va fi monta cu cablu sistemul, un cămin de colectare din beton armat, o clădire anexă – depozit de 27 mp unde se va monta sistemul de supraveghere video, sau panourile fotovoltaice care vor susține alimentarea cu energie electrică. De asemenea, urmează să fie amenajată și o platformă betonată de 20 mp unde vor avea acces mașinile de salubritate pentru a colectare deșeurile strânse de pe râu cu ajutorul noului sistem.

Potrivit city managetului Gheorghe Șurubaru, acest stâvilar formar din doi stâlpi de susținere pe care se vor monta printr-un cablu plăci (grătare) va reține tot ceea ce plutește pe râul Someș, dinspre Florești spre Cluj, mai puțin deșeurile foarte voluminoase și le va dirija pe un mal de unde deșeurile vor fi colectate de firma de salubritate ori de câte ori va fi nevoie.

Managerul Șurubaru, în inspecție pe Someș

Lucrările de execuție a sistemului de colectare plutitori (proiectat la final de 2016) au fost achiziționate de primăriei în luna februarie de la Energo Line pentru 215.376 lei. Șantierul a început în luna martie și va dura patru luni, potrivit termenului de contract.

În Grogprescu, Someșul e încă plin de gunoaie

Instalația a fost asumată de primăriei, după ce problemele legate de gestionarea gunoiului din comunele aflate în amonte de Cluj-Napoca, în special cele din Florești, s-au resimțit în oraș. În vara anului 2016, Someșul s-a umplut de gunoaie. Clujenii i-au bătut obrazul primarului Emil Boc din vară solicitându-o măsuri ferme privind curățarea râului Someșul Mic de gunoaie, având în vedere că, în oraș, în zona complexului sportiv Sala Sporturilor – Sala Polivalentă – Cluj Arena, cursul de apă s-a umplut, începând cu luna august a anunului trecut, de gunoaie care pluteau la suprafață. Deși curățenia de pe Someș nu stă în mâna primăriei, administrația locală a făcut un plan de bătaie cu Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa, dar și cu primăria Florești, pentru ca râul care străbate Clujului să nu mai arate ca o hazna.

Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a cumpărat și aceasta un utilaj amfibiu cu care a curățat anul acesta albia Someșului de tone de plate macrofite dezvoltate în apă, mai ales că acestea contibuiau și mai tare la reținerea gunoiului pe albie.

Comuna Florești și-a asumat, de asemenea, să facă două astfel de stăvilare în localitate. Deocamdată despre aceste investiții, primăria din Florești nu a anunțat nimic. Floreștenii postează în continuare fotografii pe rețeaua de socializare Facebook cu munți de gunoaie depozitate în zona albiei Someșului în comuna de lângă Cluj.

Mesaj pentru primarul din Florești, duminica 2 aprilie 2017

Managerul Gheorghe Șurubaru a făcut declarațiile în emisiunea “Dimineți în Realitate”, difuzată pe Realitatea FM Cluj. 

CITEȘTE ȘI:

Cât plătește orașul ca să scape Someșul de gunoaie

Utilajul amfibiu de 700.000 de lei are o lună “să spele” rușinea Clujului

Adună gunoaiele cu tonele: ciudatul amfibiu care se plimbă pe Someș în Cluj adună 15 tone de alge într-o singură zi

“Campanie electorală pentru Someș!” Râul a primit anul acesta un festival, dar e jegos, plin de gunoaie și PET-uri. Ce termene și soluții au autoritățile

Floreștiul e de vină pentru gunoiul de pe Someș!

Administrația Bazinală cumpără amfibiu ca să curețe gunoiul din Someș lângă Cluj Arena, e primul din țară

Update Două firme din Oradea și Sibiu se bat să gândească sistemul care va salva Someșul de gunoaie

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.