Închide

Cât plătește orașul ca să scape Someșul de gunoaie

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 19, 2016 0 445

Sistemul de colectare a plutitorilor de pe râul Someș, asumat de primăriei, presupune o investiție de peste 238.000 lei, potrivit studiului de fezabilitate comandat de autoritatea locală. Acest sistem urmează să fie realizat pe cheltuială municipalității, în zona ștradului Sun, consilierii locali urmând să discute asumarea costurilor la ședința ordinară din 20 decembrie. Instalația a fost asumată de primăriei, după ce problemele legate de gestionarea gunoiului din comunele aflate în amonte de Cluj-Napoca, în special Floreștiul, s-au resimțit în oraș. În vara anului, Someșul s-a umplut de gunoaie.

Clujenii i-au bătur obrazul primarului Emil Boc din vară solicitându-o măsuri ferme privind curățarea râului Someșul Mic de gunoaie, având în vedere că, în oraș, în zona complexului sportiv Sala Sporturilor – Sala Polivalentă – Cluj Arena, cursul de apă s-a umplut, începând cu luna august, de gunoaie care plutesc la suprafață. Deși curățenia de pe Someș nu stă în mâna primăriei, administrația locală a făcut un plan de bătaie, cu Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa pentru ca râul care străbate Clujului să nu mai arate ca o hazna.

Pe teremen scurt,  primăria a sesizat instituțiile de control să disciplineze comunele din amonte, în special Floreștiul, pentru a nu mai arunca gunoi în Someș. De asemenea, administrația locală s-a implicat, cu logistică – hidrobiciclete lebede de pe lacul Chios și oameni – în curățarea gunoiul din zona podului Garibaldi alături de personalul de la Ape. Aceasta în lunile august și septembrie, în perioada în care cei de la Administrația Bazinală au finalizat procedurile de achiziție a unui utilaj amfibiu care va ușura munca și va îndepărta plantele macrofite care s-au dezvoltat excesiv în albia Someșului și care rețineau gunoaiele la suprafață. Deja acest utilaj a fost scos la muncă și s-au colectat tone de plante macrifite din zona Podul-Garibaldi din Grigorescu.

Pentru limitarea accesului deșeurilor în zona municipiului Cluj-Napoca, ca o măsură pe termen
lung, Primăria municipiului Cluj-Napoca, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa, Primăria
Florești și SC Hidroelectrica SA și-au propus și realizarea unor praguri de retenție a plutitorilor de pe
râul Someșul Mic. Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a furnizat datele tehnice privind
debitele și nivelurile de pe cursul de apă pentru amplasamentele stabilite de comun acord. Aceste date
au constituit punctul de plecare pentru proiectare (scoasă la licitație de primărie și adjudecată către Rono Aqua), urmând execuția lucrărilor, cu finalizare estimată, potrivit celor de la Ape, în perioada 2016 – 2017.

Acum, primăria a primit studiul de fezabilitate privind costurile pe care le implică realizarea instalației menite să scape Someșul de gunoaie. Potrivit devizului întocmit de cei de la Rono Aqua, investiția a fost estimată la peste 236.000 lei, din care contrucțiile și montajul presupun peste 119.000 lei. Consilierii locali urmează să discute un proiect de hotărâre prin care să dea liber la investiție, urmând ca primăria să facă licitațiile și să se asigure că acest sistem va fi realizat.

sursa: primariaclujnapoca.ro

sursa: primariaclujnapoca.ro

Acesta urmează să fie amplasat în amonte de podul de pe B-dul 1 Decembrie din cartierul Grigorescu, în zona ștrandului Sun. Primăria și-a asumat și să valorifice deșeurile colectate grație noului sistem, mai ales că Regia Domeniului Public (deținută de Consiliul Local) se ocupă și de stocare deșeurilor din oraș.

Utilajul amfibiu de 700.000 de lei are o lună “să spele” rușinea Clujului

Adună gunoaiele cu tonele: ciudatul amfibiu care se plimbă pe Someș în Cluj adună 15 tone de alge într-o singură zi

“Campanie electorală pentru Someș!” Râul a primit anul acesta un festival, dar e jegos, plin de gunoaie și PET-uri. Ce termene și soluții au autoritățile

Floreștiul e de vină pentru gunoiul de pe Someș!

Administrația Bazinală cumpără amfibiu ca să curețe gunoiul din Someș lângă Cluj Arena, e primul din țară

Update Două firme din Oradea și Sibiu se bat să gândească sistemul care va salva Someșul de gunoaie

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.