„Campanie electorală pentru Someș!” Râul a primit anul acesta un festival, dar e jegos, plin de gunoaie și PET-uri. Ce termene și soluții au autoritățile
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 23, 2016 0 903
Avem un râu din ce în ce mai mizerabil, plin de alge, de gunoaie care se transformă în unele zile într-o hazna demnă de un oraș cu pretenții cum este Clujul. Ce facem cu el?
Zece organizații non-guvernamentale au pus umărul, alături de Asociația Cluj-Napoca 2021 și au făcut anul acesta un festival dedicat râului din oraș, Someș 2021- Sunt Riveran, pentru a aduce apa printre preocupările tuturor autorităților dar și locuitorilor. O concluzie care a rămas după acest eveniment derulat în week-end-ul prelungit din luna august a fost aceea că râul este mizerabil, plin de gunoaie, de alge, dar și că, până la o ediție viitoare a unor evenimente pe Someș ar trebuie făcut ceva ca apa din oraș să nu mai arate la fel de mizerabil.
Președintele Asociației Cluj-Napoca 2021, Florin Moroșanu, a răspuns chiar unora dintre îngrijorările exprimate după festivalul dedicat Someșului, potrivit cărora, pe lângă festival, râul ar trebui curățat iar banii orientați cel puțin în primă fază și înspre acest scop, ca să nu se piardă pe apa Someșului. Aceasta după ce a anunțat festivalul dedicat Someșului cu sintagma „Campanie electorală pentru Someș”. „Pentru a avea un Someș curat în următorii ani trebuie să ni-l asumăm cu toții. Să-l vedem așa cum este el astăzi datorită neglijenței și indiferenței unora dintre noi. Este nevoie de o nouă mentalitate, o grijă deosebită față de el. Să nu-l mai tratăm cum o facem acum, drept canal de deversare. O acțiune de ecologizare nu rezolvă problema decât pentru o săptămână, două. Acțiuni de ecologizare au loc în mod constant. Ele se pare nu rezolvă problema. Așadar soluția este să ieșim cât mai mulți in jurul său și să-i vedem fața. Doar așa vom putea schimba percepțiile în ceea ce-l privește. Acest proiect, Someș 2021- Sunt Riveran, este rezultatul colaborării a 10 ONG-uri clujene care au solicitat și primit finanțare. Rolul nostru al Asociației a fost să-i adunăm la aceeași masă pentru a avea o zi plină de activități”, sublinia Moroșanu după derularea festivalului dedicat Someșului de la jumătatea lunii august.
Luni de dimineață, vederea către cel mai impresionat complex sportiv cu care se laudă orașul, cea dinspre râu, era pavată ca o hazna. Un amalgam de șlapi desperecheați, cutii și sticle de lapte, peturi și alte deșeuri din te miri ce gospodărie, înfundat în covorul de alge, trona la soare pe malul parcului La butuci din zona podului Garibaldi. Pe celălalt mail, câțiva obișnuiți ai locului și-au găsit un culoar unde și-au întins firele în speranța că măcar peștele să salveze imaginei apei dintr-un oraș Capitală.
În amonte și în aval de podul Garibaldi situația era une similară, că ți se făcea milă de rațele care s-au întors de câțiva ani cu fața către Someș și l-au populat. Ploaia care a căzut pe după-amiază în oraș a mai salvat imaginea deplorabilă a râului și a împins mizeria la vale.
Chiar și așa dezastrul de pe Someș a rămas impregnat pe retina celor care au tranzitat azi zona, dar și în imaginile surprinse de cei care nu au putut „înghiți” un așa tablou într-un oraș cu pretenții cum e Clujul, fotografii postate în mediul on-line cu aceleași mesaje de luat atitudine ca în urma festivalului dedicat Someșului inițiat de Asociația Cluj-Napoca 2021.
Pe parcusul lunii august, râul a fost surprins de clujeni în ipostaze similare, chiar fiind depistate și cadavre de animale care pluteau pe apă. Pe grupul dedicat de Facebook a apărut săptăma trecută un mesaj plin de speranță că nu așa va arăta Someșul și în continuare.
„Someșul este curățat în urma sesizărilor. Sigur că soluția cea mai bună pe termen mediu și lung este ca oamenii să fie educați să nu mai arunce în apă și să fie sancționați când o fac. Dar sunt soluții pe termen scurt care să curețe apa nu doar de PET-uri, dar și de algele care fac râul să se transforme într-un câmp agricol bizar. Este necesară achiziționarea unei barje care curăță apa de gunoaie și alge, soluție promisă oricum de autorități. Iar în amonte o soluție posibilă e instalarea la baraj a unui grătar mai îngust decât cel actual care să oprească mai multe deșeuri”, a fost mesajul.
După cum au subliniat, entuziasmul a ținut puțin, pentru că săptămâna aceasta râul s-a prezentat clujenilor în aceleași haine mizerabile.
Ce soluții au autoritățile
Boc: Avem un plan
Primarul Emil Boc a spus ieri că este extrem de nemulțumit de felul în care arară Someșul și că toate oalele se sparg în capul primăriei pe acest subiect, deși nu e treaba instituției să se ocupe de curățarea râului, ci reprezintă competența Administrației Bazinale Someș-Tisa.
Cu toate acestea, Boc a menționat că a discutat cu instituțiile clujene și a stabilit un plan de acțiune ca râul să nu mai arate la fel. Potrivit primarului, pe de o parte a fost sesizată Garda de Mediu (printr-o discuție constructivă) pentru a interveni și a face controale în comunele din amontele râului. „De la Tarniá, la Beliș, Gilău, Florești, în toate comunele se tot aruncă deșeuri în apă. Au promis cei de la Gardă că vor intensifica controalele. Cum arară râul în aceste comune, îți vine să plângi. Sper ca cei de la Garda de Mediu vor face public raportul după aceste controale”, a afirmat primarul.
Pe de altă parte, cu mesajul „haideți oameni buni să vedem ce putem face”, primăria a sesizat și conducerea Administrației Apelor Someș-Tisa. „Ne-au promis că vor avea un echipaj de patru persoane și o barcă cu care vor fi strânse deșeurile de la suprafață. Îi vom sprijini și noi cu oameni dacă va fi nevoie. Tot astăzi, am convenit să realizăm un fel de stăvilare, nu știu dacă așa se numesc, însă sunt instalații care să nu permită deșeurile să treacă de baraj. Acestea stăvilare vor fi făcute ca temă de proiectare de cei de la Ape, iar primăria se va ocupa, în patereniat cu ei, de confecționare și montare la barajele și Grigorescu și Florești, pentru a opri deșeurile plutitoare, PET-urile și mizeriile. Din 1 semptembrie, acestea vor fi pregătite și confecționate, apoi montate. Între 15 și 25 septembrie cei de la ape vor avea și un utilaj cu care vor interveni în albie pentru îndepărtarea vegetației”, a menționat primarul.
Boc a mai prezicat că Cluj-Napoca n-a mai avut așa o mizerie pe Someș niciodară, dar și că a fost la fel de deranjat de ceea ce a văzut pe râu ca și clujenii. „Avem acest plan, cu prevenție în amonte și măsuri de curațe a râului cu cei de la Ape și sperăm să funcționeze”, a mai afirmat primarul.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Domeniile cu cele mai mari salarii din țară: Energie, IT, transporturi aeriene și telecom. Care sunt veniturile medii?
sept. 17, 2024 0
-
Tâlhărie la Cluj, o tânără de 20 de ani a fost deposedată prin violență de mai multe bunuri de trei tineri, a chemat Poliția, i-a prins după câteva zile
sept. 17, 2024 0