Închide

Update Două firme din Oradea și Sibiu se bat să gândească sistemul care va salva Someșul de gunoaie

ActualitateAdministrație by Luminiţa Silea - oct. 17, 2016 0 505

Rono Aqua din Oradea și Aquacon Proiect din Sibiu au depus oferte la licitația lansată de primărie la finalul lunii septembrie pentru serviciile de proiectare „sistem de colectare plutitori de pe râul Someșul Mic”. Este vorba despre un contract pe care primăria și l-a asumat ca să rezolve, pe termen lung, problemele recente pe care orașul de are cu râul care-l traversează, acesta fiind invadat de gunoie.

(UPDATE: contractul a fost atribuit către Rono Aqua)

Contractul pentru proiectarea sistemul de colectare a plutitorilor (niște stăvilare în zona barajelor, după cum explicau oficialii Administrației Bazinale Someș-Tisa, dar și cei ai primăriei) a fost scos la licitație la finalul lunii septembrie. Data limită pentru depunerea ofertelor a fost ziua de 10 octombrie. Estimarea lucrărilor de proiectare este de 50.000 lei, iar criteriul de adjudecare este prețul cel mai scăzut. La licitație au depus oferte firmele Rono Aqua Oradea și Aquacon Proiect din Sibiu.

Despre Rono Aqua presa locală a scris că se leagă de numele unui membru UDMR, Balog-Soos Scasa și că e o firmă căpușă a Companiei de Apă din Oradea. Despre Aquacon Proiect din Sibiu, presa relata că este regina contractelor pe bani publici pentru studii de fezabilitate din Transilvania în domeniul hidrologic.

În prezent, comisia de licitație a primăriei analizează propunerile tehnice ale firmelor.

Clujenii îi bat obrazul primarului Emil Boc din vară și îi cer măsuri ferme privind curățarea râului Someșul Mic de gunoaie, având în vedere că, în oraș, în zona complexului sportiv Sala Sporturilor – Sala Polivalentă – Cluj Arena, cursul de apă e plin de gunoaie care plutesc la suprafață. Deși curățenia de pe Someș nu stă în mâna primăriei, administrația locală a făcut un plan de bătaie, cu Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa pentru ca râul care străbate Clujului să nu mai arate ca o hazna.

Pe teremen scurt,  primăria a sesizat instituțiile de control să disciplineze comunele din amonte, în special Floreștiul, pentru a nu mai arunca gunoi în Someș. De asemenea, administrația locală s-a implicat, cu logistică – hidrobiciclete lebede de pe lacul Chios și oameni – în curățarea gunoiul din zona podului Garibaldi alături de personalul de la Ape. Aceasta în lunile august și septembrie, în perioada în care cei de la Administrația Bazinală au finalizat procedurile de achiziție a unui utilaj amfibiu care va ușura munca și va îndepărta plantele macrofite care s-au dezvoltat excesiv în albia Someșului și care rețineau gunoaiele la suprafață. Deja acest utilaj a fost scos la muncă și s-au colectat tone de plante macrifite din zona Podul-Garibaldi din Grigorescu.

AICI DETALII:

Utilajul amfibiu de 700.000 de lei are o lună “să spele” rușinea Clujului

și AICI:

Adună gunoaiele cu tonele: ciudatul amfibiu care se plimbă pe Someș în Cluj adună 15 tone de alge într-o singură zi

Pentru limitarea accesului deșeurilor în zona municipiului Cluj-Napoca, ca o măsură pe termen
lung, Primăria municipiului Cluj-Napoca, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa, Primăria
Florești și SC Hidroelectrica SA și-au propus și realizarea unor praguri de retenție a plutitorilor de pe
râul Someșul Mic. Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a furnizat datele tehnice privind
debitele și nivelurile de pe cursul de apă pentru amplasamentele stabilite de comun acord. Aceste date
au constituit punctul de plecare pentru proiectare (scoasă la licitație de primărie), urmând execuția lucrărilor, cu finalizare estimată, potrivit celor de la Ape, în perioada 2016 – 2017.

“Campanie electorală pentru Someș!” Râul a primit anul acesta un festival, dar e jegos, plin de gunoaie și PET-uri. Ce termene și soluții au autoritățile

Floreștiul e de vină pentru gunoiul de pe Someș!

Administrația Bazinală cumpără amfibiu ca să curețe gunoiul din Someș lângă Cluj Arena, e primul din țară

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.