Închide

Administrația Bazinală cumpără amfibiu ca să curețe gunoiul din Someș lângă Cluj Arena, e primul din țară

ActualitateTop News by Actual de Cluj - oct. 03, 2016 0 571

Utilaj amfibiu pentru curățarea mizeriei de pe Someș – a fost cumpărat de Administrația Bazinală Someș-Tisa și, după teste în lacul Gilău, ar urma să curețe vegetația acvatică despre care clujenii s-au plâns săptămâni întregi, în zona podului Garibaldi.

„În cadrul acestei acţiuni urmărim să asigurăm secţiunea de scurgere pentru evitarea blocării zonelor critice”, spune purtătorul de cuvânt al instituției, Anca Bonto. Utilajul poate să intervina în locuri care nu sunt accesibile utilajelor convenţionale, are sistem de propulsie atât pe apă cât şi pe uscat, şi dispune de echipamente menite să simplifice procedurile de colectare a vegetaţie şi a plutitorilor, adaugă ea.

Amfibiul a fost pus la treabă – deocamdată doar în teste – în această dimineață în zona podului Garibaldi, unde vegetația acvatică și-a sporit volumul pe fondul temperaturilor ridicate din ultima vreme și a debitului scăzut al apei, astfel că aici s-au oprit numeroase deșeuri aduse de Someș din amonte iar clujenii s-au plâns de săptămâni întregi – citește aici detalii

Utilajul amfibiu curăță gunoaiele adunate în zona podului Garibaldi după ce angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj au curățat în numeroase rânduri zona în ultimele săptămâni, de unde au colectat nu mai puțin de 35 de metri cubi de gunoaie.

Am întrebat ABAST de unde a cumpărat utilajul și cât a costat: prețul e de aproape 700.000 lei, adică 155.000 de euro, iar utilajul e cumpărat de la Ozon Company SRL, distribuitor al producătorului olandez Conver. „Achiziţia lui a fost determinată de necesitatea unui utilaj care să fie folosit în locuri inaccesibile  utilajelor convenţionale cu echipament specific, în vederea menţinerii albiilor, malurilor şi digurilor curate”, arată ABAST. Utilajul poate cosi vegetația de pe malurisau de pe fundul apei, poate colecta vegetația plutitoare și îndepărta gunoaiele de pe suprafața apei, dar poate face și lucrări de excavații și consolidări de maluri.

Acesta poate fi folosit atât pe râurile mici cu o lăţime de 2-3 metri cât şi pe râurile mari, în zone
mlăştinoase, şi poate să urce diguri cu o înclinaţie de până la 30 de grade. Utilajul va fi folosit în cele cinci județe din regiune deservite de ABAST, dar și în celelalte administrații bazinale din țară, unde va fi nevoie, având în vedere că deocamdată e singurul, mai arată instituția.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu