Închide

Bolta cerească de deasupra Clujului, în planetariu mobil în weekend în Mănăștur

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 03, 2016 0 229

Singurul planetariu mobil din România revine la Cluj în 8 și 9 octombrie, cu ocazia zilei internaționale a astronomiei, după ce a fost montat în Mănăștur în urmă cu două săptămâni și a vândut toate biletele.

Planetariul se montează din nou în cinematograful Dacia din Mănăștur – e un dom mobil cu diametru de opt metri și înălțime de cinci metri și capacitate de 60 de persoane, în care sunt proiectate imagini spectaculoase.

Conform reprezentanților Asociației Astronomice Pluto, Ziua Internațională a Astronomiei se sărbătorește peste tot în lume și e un eveniment marcat de cele mai importante instituții și organizații de pe Glob care se ocupă cu studiul spațiului cosmic. „E important, cred, ca și noi, în România, să sărbătorim acest moment și să aducem, măcar pentru o oră, bolta cerească mai aproape de simțurile și înțelegerea publicului. Am hotărât să revenim la Cluj cu aceste spectacole, cu atât mai mult cu cât am găsit părinți extrem de interesați și hotărâți să-i încurajeze pe copiii lor către astronomie”, spune coordonatorul proiectului, Adrian Filpișan.

Spectatorii interacționează la aceste proiecții cu un povestitor, care le oferă detalii despre constelații, planete, sateliți naturali, asteroizi și despre ultimele realizări în explorarea spațiului cosmic. „Educația astronomică e extrem de importantă pentru cei mici, cu atât mai mult cu cât aceasta lipsește sau nu se predă într-un mod atractiv și interactiv în școlile de la noi. Încercăm să creăm o deschidere cât mai mare a copiilor înspre acest domeniu în timpul spectacolelor, mai ales că astronomiei i se acordă o atenție din ce în ce mai ridicată din partea publicului larg în toată lumea vestică. E important să existe o astfel de alternativă care să cultive voința, simțirea și gândirea celor mici”, mai spune Filpișan.

Prezentarea de la Cluj poartă titlul „Exploratori ai Universului: Galileo Galilei și Curiosity” și va conține o hartă 1:1 a boltei cerești de deasupra Clujului, însoțită de explicații, dar și imagini 3D ale corpurilor cerești în mișcare, care se pot urmări fără ochelari speciali.

Ziua Internațională a Astronomiei este un eveniment bianual, care s-a sărbătorit pentru prima dată în 1973. Spectacolele planetariului din Mănăștur au loc din oră în oră, la orele fixe, durează 45 de minute iar biletele costă 11 lei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu