Corpul de Control al primului ministru a publicat, oficial, raportul privind modul în care s-a efectuat recepția la noua pistă a Aeroportului clujean, în lungime de 2.190 de metri. Recepția s-a făcut în mod nelegal, se arată în raport, având în vedere că au participat, în mare parte, angajați ai regiei Aeroportului. Au lipsit tocmai reprezentanții Consiliului Județean Cluj, cei care prin lege aveau obligația să fie prezenți, având în vedere că au emis autorizația de construire (Consiliul Județen este, de asemenea, și proprietarul regiei aeroportuare). Mai mult, persoane avizate arată că potrivit prevederilor legale din domeniul construcțiilor, solicitarea privind consitutirea comisiei de receptie trebuia să vină din partea Consiliului Județean (în calitatea sa de beneficiar și de emitent al autorizației de construire), și nicidecum din partea Aeroportului.
Cine a avut interes să fenteze legea și de ce
Directorul Aeroportului, David Ciceo, susține că i-a invitat în scris pe reprezentanții Consiliului Județean, la procedura de receptare a lucrărilor de la pistă. El spune că i-a invitat chiar de două ori. Din raportul Corpului de Control reiese că funcționarii de specialitate din cadrul Consiliului Județean ar fi refuzat să participe pentru că ar fi semnalat o serie de lucrări neconforme, care până la recepție nu ar fi fost remediate de investitor. Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, consideră că nerespectarea procedurii de recepție nu ar trebui să însemne că pista ar fi în neregulă din punct de vedere tehnic. „Ar fi greșit să se creeze panică acum, să se creadă că pista de aterizare-decolare este în neregulă din punct de vedere tehnic, mai ales că eu știu că Aeroportul are un studiu care validează lucrărilor efectuate. Și apoi, faptul că nu s-a respectat procedura administrativă privind receptarea lucrărilor ține mai degrabă de o formalitate. Încerc să spun că dacă, touși, reprezentanții Consiliului Județean ar fi participat la recepție dar ar fi refuzat să semneze, procedura tot ar fi fost încheiată în baza celorlalte semnături. Ca atare, ne-am fi regăsit astăzi în aceeași situație, cu aceeași pistă. Asta nu înseamnă că încurajez să se încalce legea, însă chir n-aș vrea ca cineva să se simtă în neseiguranță când apelează la serviciile Aeroportului clujean”, a comentat Tișe.
Directorul Aeroportului clujean, David Ciceo, susține că reprezentanții Consiliului Județean au fost anunțați în timp util să participe la recepție. „Chiar am amânat recepția ca să poată participa și repezentanții Consiliului Județean. Domnul arhitect al județului, Claudiu Salanță, știa, a fost anunțat. Dacă el n-a putut să participe, justificat, trebuia să participe ceilalți. Din 3 reprezentanți, măcar unul ar fi putut să vină, dacă se dorea”, a comentat Ciceo. Surprinzător e faptul că în opinia sa nu este obligatoriu ca emitenții autorizației de construire să fie prezenți, neapărat, pentru ca recepția să fie considerată legală: „Era important să participe cei de la Inspectoratul în Construcții, iar ei au fost prezenți, ca atare, recepția este legală”, spune Ciceo.
Numai că raportul Corpului de Control arată altceva și anume că: pentru efectuarea recepției la terminarea lucrărilor trebuie să participe obligatoriu și un reprezentant al administrației publice desemnat de emitentul autorizației de construire, cerință prevăzută la art. 37 alin. (2) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Ciceo nu a ținut cont de această prevedere și nici nu a fost în măsură să explice de ce s-a grăbit totuși să încheie procesul de recepție a lucrărilor de la pistă. Să fie oare din pricina plângerilor formulate de funcționari privind modul fraudulos în care s-au executat lucrările la acest obiectiv, legat de modul în care cei 2190 de metri de pistă au ajuns să coste peste 40 de milioane de euro?
Scrie un comentariu
Cosmina Fernoaga
Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie
2014.
A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la
cotidianul "Bună ziua, Ardeal".
A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.
titlul e in limba romana?
Corectat!
incredibil cata debandada au creat in CJ Uioreanu, Oleleu si ala micu, Mihaitza.
Nu cred ca Tise e capabail sa descalce serparia de acolo. Asta daca vrea…..