Închide

Utilajul amfibiu de 700.000 de lei are o lună „să spele” rușinea Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 06, 2016 0 835

Mizeria de pe râul Someș a rămas impregnată pe retina celor care au tranzitat zona, încă din luna august, dar și în imaginile surprinse de clujenii care nu au putut “înghiți” un asemenea tablou într-un oraș cu pretenții, așa cum e Clujul.

Toată lumea a bătut obrazul autorităților locale și a cerut să se curățe râul. În august și septembrie, primăria și Administrația Apelor au tatonat terenul și au îndepărtat timid gunoaiele acumulate în zonele centrale pe care Someșul le străbate cu o hidrobicicletă-lebădă relocată de pe lacul Chios. Din 6 octombrie un utilaj special achiziționat de cei de la Ape a început să lucreze pentru curățarea albiei. Operațiunea va dura circa o lună, după care, autoritățile promit că râul își va schimba „fața”.

Clujenii îi bat obrazul primarului Emil Boc din vară și îi cer măsuri ferme privind curățarea râului Someșul Mic de gunoaie, având în vedere că, în oraș, în zona complexului sportiv Sala Sporturilor – Sala Polivalentă – Cluj Arena, cursul de apă e plin de gunoaie care plutesc la suprafață. Deși curățenia de pe Someș nu stă în mâna primăriei, administrația locală a făcut un plan de bătaie, cu Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa pentru ca râul care străbate Clujului să nu mai arate ca o hazna.

DETALII AICI:

“Campanie electorală pentru Someș!” Râul a primit anul acesta un festival, dar e jegos, plin de gunoaie și PET-uri. Ce termene și soluții au autoritățile

și AICI:

Floreștiul e de vină pentru gunoiul de pe Someș!

Pe de o parte a sesizat instituțiile de control să disciplineze comunele din amonte, în special Floreștiul, pentru a nu mai arunca gunoi în Someș, iar pe de alta s-a demarat, în parteneriat cu Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa, PrimăriaFlorești și SC Hidroelectrica, un proiect privind realizarea unor praguri de retenție a plutitorilor de pe râul Someșul Mic.

În paralel, administrația locală s-a implicat, cu logistică – hidrobiciclete lebede de pe lacul Chios și oameni – în curățarea gunoiul din zona podului Garibaldi alături de personalul de la Ape. Aceasta în lunile august și septembrie, în perioada în care cei de la Administrația Bazinală au finalizat procedurile de achiziție a unui utilaj amfibiu care va ușura munca și va îndepărta plantele macrofite care s-au dezvoltat excesiv în albia Someșului și care rețineau gunoaiele la suprafață.

DETALII AICI:

Administrația Bazinală cumpără amfibiu ca să curețe gunoiul din Someș lângă Cluj Arena, e primul din țară

sursa foto: Adrian Comanici (Facebook)

sursa foto: Adrian Comanici (Facebook)

Amfibiul cumpărat de cei de la Ape și-a intrat în pâine de săptăma aceasta, mai precis de joi, și s-a început curățarea albiei de plantele acvatice.

Întreaga operațiune va dura, potrivit directorului tehnic Ion Curt, o lună de zil și a început cu porțiunea din zona podului Garibaldi, urmând să se intervină și în aval. Desigur, a adăugat oficialul, procesul de curățare va depinde și de cât de permisivă va fi vremea pentru intervenții.

sursa foto: Adrian Comanici (Facebook)

sursa foto: Adrian Comanici (Facebook)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.