Închide

„Independenții” de la Cluj care se vor în politica mare. Cine din USR a colaborat cu PSD

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 18, 2016 3 5037

Peste 9000 de semnături au strâns, până în prezent, la Cluj așa zișii reprezentanți ai societății civile care au aderat la Uniunea Salvați România (USR). La nivel central încă se poartă negocieri intense pentru o eventuală alianță între PNL și USR, dar acest lucru nu-i împiedică pe independenții de la Cluj să își vadă de planurile lor, sperând la un scor electoral care să rupă gura târgului. „Noi ne-am propus să ieșim onorabil din aceste alegeri parlamentare. Consider că dacă am reușit deja să adunăm peste 9.000 de semnături de susținere, deși activăm în USR de numai trei luni de zile, vom putem scoate la Cluj un procent electoral de aproximativ 10%”, susține liderul organizației clujene, Elek Levente.  Acest lucru presupune ca USR Cluj să se bată pe același procent electoral cu PSD-ul. Adică, din cele 14 mandate de parlamentari, USR să poată obține trei (două de deputați și unul de senator), astfel că PSD Cluj ar rămâne cam cu nimic. E greu de crezut că electoratul fidel al PSD Cluj (cel tradițonal, de 10-12%) ar permite USR-ului o asemenea performanță, însă reprezentanții acestei formațiuni se arată încrezători și își fac planuri. Ei și-au întocmit listele de candidați, iar principalii favoriți pe locuri eligibile sunt activistul Adrian Dohotaru și actorul Bogdan Bob Rădulescu.  Liderul USR Cluj, Elek Levente a precizat că ar mai fi niște persoane agreate pe lista de candidați, dar că nu poate să le divulge numele atâta timp cât nu are acordul din partea lor. Cine sunt, însă, cei doi USR-iști clujeni care și-a dori să devină deputați?

„Independentul” Adrian Dohotaru s-a vrut consilier local pe lista PSD Cluj

Pe tânărul activist Adrian Dohotaru (foto jos), USR-iștii îl admiră pentru implicarea în comunitate și pentru notorietatea pe care acesta și-a câștigat-o în Cluj – spune liderul Elek Levente pentru Actualdecluj.ro. Așadar, nu pentru vreo performanță profesională, pentru expertiza și vastele sale cunoștințe într-un anume domeniu. Nici nu s-ar putea altfel, pentru că pe Dohotaru nu-l prea recomandă activitățile serioase ce implică un oarecare nivel de angajament. El a fost mereu combatantul, protestatarul, revoltatul societății. Inițial s-a perindat de pe la o instituție media la alta, încercând să fie jurnalist. Veșnic inadaptat, Dohotaru s-a transformat apoi într-un fel de „one man show”,  manifestându-și insatisfacțiile prin intermediul unor tentative de scenete dojenitoare. Nici nu mai contează în ce moment al vieții sale, moralistul din el s-a autoproclamat activistul de serviciu al Clujului. Un salvator necontenit cu idei sclipitoare dar fără de soluții, Dohotaru este astăzi apărătorul spațiilor verzi  din oraș, precum și al romilor de la Pata Rât. Cum vremea trece și în cazul său, și-a zis că n-ar fi rău să încerce un pas mai în față, să-și schimbe statutul din activist în…politician, evident. Sigur, platforma USR-iștilor îi permite, lui și celor care gândesc ca el, să se mintă singuri, cum că de fapt ei rămân niște independenți care n-ar face politică, ci altceva. În realitate, construcția USR e una strict politică, inițiată de niște oameni care încearcă să acapareze aceleași structuri de conducere ale statului. Mai mult, e chiar posibil ca USR să se alieze cu PNL-ul, în demersul unei noi guvernări asigurate de Dacian Cioloș. În felul acesta se duce pe apa sâmbetei tocmai argumentul principal din statutul USR-iștilor, privind cooptarea doar a unor membri care nu au mai fost girați în funcții de alte partide politice.

Oricum, e aproape imposibilă o asemenea regulă: de a aduna niște politicieni într-un partid care să nu fi făcut anterior politică, care să nu fi fost girați de alte partide. Martor stă chiar activistul Adrian Dohotaru, care la începutul acestei veri se pregătea să intre în consiliul local al municipiului Cluj Napoca de pe lista PSD. Chestionat de Actualdecluj.ro, Dohotaru a recunoscut că a lucrat în campania Aureliei Cristea pentru primăria clujeană și a admis că în cazul în care PSD Cluj nu o înlocuia pe aceasta cu omul de afaceri Octavian Buzoianu, ar fi avut asigurat un loc eligibil pe lista de consilieri locali. Lui nu i se pare, însă, nimic în neregulă, că doar n-a fost luat cu acte în PSD. Adică abordează aceeași logică ipocrită de tip USR: nu contează dacă ai activat  sau ai lucrat pentru un alt partid, pentru interesele unor membri de partid, că interesele tale au coincis cu ale unor PSD-iști. Atâta timp cât ai avut grijă să nu te afiliezi cu acte, ai rămas curat, deci poți să devii membru USR și candidat la Parlament. „Da, păi nu este un secret că m-am implicat în campania Aureliei Cristea și că mi-a propus să intru în Consiliul Local. M-am retras în momentul în care PSD a renunțat la candiatura ei pentru Primărie. Am considerat că n-am nimic în comun cu celălalt candidat (omul de afaceri Octavian Buzoianu – n.red). Dar vreau să se consemneze că nu am fost membru în vreun partid. Nu am intrat în PSD sau în vreun alt partid”, a declarat Dohotaru. El a lucrat o scurtă perioadă în biroul deputatului PSD Aurelia Cristea, spun sursele Actualdecluj.ro, în perioada în care aceasta se pregătea să candideze la Primăria Cluj Napoca, fiind totodată promovat pe lista de aleși locali. În prezent, Adrian Dohotaru este membru susținător al USR. Pentru a deveni candidat oficial la alegerile parlamentare, e necesar să semneze o nouă adeziune, prin care să devină membru activ al USR Cluj – a transmis Elek Levente.

1485085_1407956856112655_1801129589_n

 

 

 

 

3 comentarii

  1. E clar, un oportunist narcisist. Ma intreb cat dureaza pana il ejecteaza. Inca un motiv sa nu votez cu ei.

    Nesimtita de aurelia cristea e cea care a zis ca suntem fascisti cand am iesit peste 10. 000 de oameni pe strazi in noiembrie impotriva lui Ponta. Cat de oportunist si nevertebrat trebuie sa fii sa vrei sa intri consilierul local al psd si al aureliei cristea.

    usr – eject him

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare