Închide

Asociată cu Universitatea Babeș-Bolyai, Primăria lansează împreună cu Ordinul Arhitecților cel de-al 9-lea concurs de soluții susținut din bugetul local/Se dorește un campus și un Muzeu al Științei pe dealul Lomb/Contractul de proiectare și premiile însumează 2,6 milioane euro

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 25, 2022 0 290

Primăria Cluj-Napoca și Universitatea Babeș-Bolyai, împreună cu Ordinul Arhitecților din România, alături de Filiala Transilvania a OAR au lansat un concurs internațional de soluții pentru  crearea unui ”Science Campus” pe Dealul Lomb, în Cluj-Napoca. Scopul concursului este de a selecționa, în vederea atribuirii contractului de proiectare, cea mai bună soluție pentru acest obiectiv. Data limită pentru depunerea ofertelor este 15 iunie, iar câștigătorul va fi anunțat pe 23 iunie. Bugetul de premiere este de peste 2,6 milioane de euro, premiul I reprezentând valoarea contractului de proiectare. Campusul dedicat științei urmează să cuprindă un muzeul al științei (deja anunțat de Primărie în Lomb), o piață urbană și terenuri de sport dar și un centru de cercetare, sediul facultății de matematică sau camine pentru 500 de studenți, potrivit temei de concurs stabilite de UBB și Primărie.

 

Primăria a anunțat în 2019 că vrea un Muzeu al Științei pe Dealul Lomb, printr-un concurs de soluții sub patronajul Uniunii Internationale a Arhitecților (UIA). Directorul de dezvoltare al Primăriei- Ovidiu Cîmpean – a explicat că acest concept are mare priză la public în alte orașe europene unde s-au edificat astfel de muzee în clădiri cu o arhitectură futuristă care atrag milioane de turiști anual. Ulterior, a venit pandemia iar în proiect a intrat și UBB, apărând indeea dezvoltării unei Science Campus.

Acesta urmează să se facă pe un teren de peste 6,4 hectare care va fi pus la dispoziție de municipalitate, suprafață din care 3,48 hectare va reveni Primăriei pentru dezvoltarea muzeului științei (Science Center Clas, piață urbană, terenuri de sport) iar alte 3 hectare vor reveni UBB pentru un centru de cercetare (în cadrul proiectului InfoBioNano4Health care reprezintă domeniile în care UBB are avantaje competitive, confirmate prin poziționări foarte bune în rankingurile internaționale), sediul facultății de matematică și cămine pentru cazarea a 500 de studenți.

UBB plănuia să construiască un sediu pentru Facultatea de Matematică în cartierul Grigorescu, pe un teren din curtea Casei Radio, însă acesta a fost criticat de specialiști.

Detalii: UBB pregătește distrugerea unui cartier fanion al Clujului, pe mâna viceprimarului. Arhitecții din comisie au criticat sediul dorit de Facultatea de Matematică în curtea Casei Radio din Grigorescu

UBB explică de ce vrea să construiască în curtea verde a Casei Radio din cartierul Grigorescu

Primăria, UBB și Ordinul Arhitecților au anunțat în 24 martie că au lansat concurul de soluții pentru Campusul Științific plănuit în Cluj. Proiectele pot fi depuse până în 15 iunie, iar câștigătorul va fi anunțat în 23 iunie. Din juriu fac parte arhitecți din țară și străinătate dar și reprezentanți ai Primăriei și UBB. În data de 16 aprilie este programată și o vizită la fața locului pentru cei interesați să participe la competiție.

„Concursul este organizat de către Ordinul Arhitecților din România (OAR), în conformitate cu prevederile Ghidului de bune practici în organizarea concursurilor de soluții OAR, publicat în 2018, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică. Concursul de soluții este public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană. Concursul de soluții este organizat ca o procedură independentă conform art. 105 lit. a) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, urmând ca ulterior, în baza prevederilor Art. 104 alin. (7) din aceeași lege, contractul de servicii de proiectare să fie atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare”, a informat Primăria.

JURIUL CONCURSULUI

Membri titulari:

Membri supleanți:

  1. arh. Lars Gylling

  2. arh. Maya Halevi

  3. arh. Alexandra Demetriu

  4. arh. Liviu Ianăși

  5. arh. Cătălin Trandafir – Reprezentant al Filialei Teritoriale Transilvania a OAR

  6. Andreea Mureșan – Reprezentant al PMCJ

  7. arh. Vlad Gaivoronschi

  1. arh. Daniel Șerban

  2. Cristian Marius Litan – Reprezentant al UBB

 

PREMIILE ACORDATE

 

Premiul I: 12.816.292,5 LEI fără TVA  (valoarea maximă a contractului de servicii de proiectare care va fi atribuit în urma concursului)

Premiul II: 247.500 LEI cu TVA

Premiul III: 123.750 LEI cu TVA

 

CALENDARUL CONCURSULUI

Vizită sit

16 aprilie 2022 (vineri)

Data limită Predare proiecte

15 iunie, H 16:00 (miercuri)

Jurizare proiecte

19 iunie – 22 iunie

(duminică – miercuri)

Anunț oficial câștigător

(conferință de presă cu juriul)

23 iunie (joi)

Vezi și:

Vezi și: Muzeul Științei dorit de Primărie prin concurs de soluții poate fi un „Muzeu al Viitorului” care salvează dealul Lomb și tânăra generație

Primăria plătește peste 100.000 lei pentru tema muzeului științei din Lomb, cadoul lui Funeriu pentru Cluj pentru că i-a păstrat adidașii albi

„Inovarea” este noua direcție strategică asumată de Cluj. Primăria va lansa un fond public de inovare. Primarul Boc, universitarii, oameni din clusterele IT au stabilit ce trebuie pus în strategia orașului pentru a se crea primul unicorn inventat la Cluj. Activist: „Ar trebui să ne concentrăm pe a face nu firme, ci un oraș unicorn”

Dealul Lomb, locul unde s-a anunțat orașelul inovării

Science Campus-ul plănuit în Lomb urmează să se realizeze efectiv cu bani europeni pe care Primăria și UBB și-au propus să îi atragă.

Pe Dealul Lomb, Primăria a mai dezvoltat două centre de afaceri cu bani europeni (centrul CREIC și centrul TEAM), însă ele au avut probleme serioase având în vedere alunecările de tren din zonă dar și problemele cu realizarea drumului de acces.

Drumul de 1,6 kilometri spre investițiile de afaceri al Primăriei de pe Dealul Lombului (orașul inovării promis de 10 ani de autoritățile locale), început acum șase ani, afectat de alunecări de teren și ajuns acum la 70%, va fi gata anul acesta, a promis în toamna lui 2021 primarul Emil Boc pe Facebook, prezentând lucrarea ca o investiție în infrastructură. La drum va lucra acum Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), după cum informa primarul.

vezi și: Primăria face drumul de 1,6 kilometri din Lomb spre promisul orășel al inovării cu Regia proprie și promite că îl termină anul acesta. La drum se lucrează din 2015, de 6 ani

Primarului Emil Boc anunța, odată cu inaugurarea șantierelor la vechile investiții cu bani europeni în Lomb că acesta poate fi înlocuit în 20 de ani cu un mini orășel cu 100.000 de locuitori și 20.000 de locuri de muncă, însă până acum planurile de afaceri pentru Lomb s-au împidicat de alunecări de teren și a fost nevoie de investiții suplimentare pentru consolidări și terminarea drumului de acces.

Explicații transmise de oficialii Primăriei și UBB prin intermediul unui comunicat de presă

„Acest proiect vine să confirme dimensiunea de cercetare, dezvoltare a Clujului și va aduce orașului nostru o serie de beneficii. Printre acestea se numără: salarii mai mari la nivel de oraș, dar și menținerea resursei umane valoroase acasă, la Cluj-Napoca. În plus, proiectul va atrage bani europeni și va dezvolta în continuare profilul Clujului fundamentat pe economia cunoașterii. Celelalte resurse ale planetei, într-un fel sau altul sunt epuizabile, singura resursă care este inepuizabilă este cea fundamentată pe cunoaștere, inteligență și inovare. Este de datoria noastră să oferim în continuare avantaje competitive orașului, să maximizăm beneficiile pe care le putem obține de pe urma acestor resurse umane de excepție pe care le avem și să punem la un loc capacitățile noastre de a crea cea mai bună calitate a vieții la Cluj”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

„Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – cea mai mare comunitate academică a țării și una dintre universitățile de referință din Europa de Sud-Est – are forța academică și datoria de a oferi un avantaj competitiv, în forma unei specializări inteligente sustenabile, orașului, Transilvaniei și țării, și anume InfoBioNano4Health, mai precis utilizarea informaticii (inteligență artificială/”big data”/”quantum computing”/”cybersecurity”/”blockchain”/”virtual-augmented-mixed realities”, etc.), biotehnologiilor/științelor vieții și nanoștiințelor/nanotehnologiilor pentru sănătatea populației și a mediului. Acest demers a fost recent susținut și printr-un credit de dezvoltare a UBB de către European Investment Bank, mecanismul Uniunii Europene/Comisiei Europene pentru investiții strategice. Noi suntem deja universitatea cea mai prezentă în Cluj Innovation Park, mă bucur să contribuim prin InfoBioNano4Health la demersul Primăriei Cluj-Napoca de a crea acolo un ScienceCamp, care extinde componenta academică în zona de „citizen science”, pentru a crea astfel un ecosistem modern al orașului de generare a cunoașterii prin cercetare avansată, de utilizarea a cunoașterii prin inovații în beneficiul oamenilor și de diseminare a cunoașterii prin educație formală și non-formală. Așteptăm ca acest concurs internațional de soluții pentru Science Campus să aducă pragmatism și creativitate (chiar inovație), iar realizarea lui să devină o marcă/imagine a orașului”, a declarat prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

„Acesta este cel de-al 9-lea concurs internațional de soluții organizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca, împreună cu Ordinul Arhitecților din România și primul care vizează un astfel de obiectiv, pentru care ne dorim un concept de amenajare unitar care va asigura legatura firească dintre cele două componente care alcătuiesc ansamblul urban Science Campus Cluj”, a explicat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu