Închide

TV deputatul ochește din nou: cu un vot l-a tras în cadru și pe noul premier Ludovic Orban

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 06, 2019 1 815

Un nou film a fost postat în mediul online, de această dată de către deputatul intependent Adrian Dohotaru, ales pe listele USR, în care acesta apare alături de noul premier PNL Ludovic Orban, în Parlament. În filmul în care s-a filmat și pe el, Orban se se declară un susținător al proiectului privind amenajarea de culoare pietonale și pentru bicicliști pe malul Someșului, între Florești și Cluj prin modificarea legislației privind zona de protecție a râurilor, menționând că proiectul este unul „extrem de inteligent”. Din filmare este clar că Orban nu cunoaște proiectul, dar spune că se va bucura de realizarea lui.

Filmulețul are și subtitrare.

„Susțin modificarea Hotărârii de Guvern care stabilește astăzi zona de protecție a râurilor. Mi se pare un proiect extrem de inteligent și un proiect care va face bine clujenilor și celor din jurul Clujului pentru a cărui realizare mă voi bucura”, este promisiunea noului premier Ludovic Orban exprimată la începutul filmării.

Apoi, Dohotaru, care s-a filmat și pe el alături de premier, îi explică că, de fapt, este nevoie de un culoar în zona de protecție a resurselor de apă ale Clujului, prin modificarea legislației, tocmai pentru a fi asigurată o altă legătură alternativă la mașină, între Florești (cea mai mare comună din țară și cea care generează cel mai mult trafic spre și dinspre Cluj) și municipiu. Iar Orban e de acord și întărește că proiectul va aduce beneficii pentru mobilitatea urbană.

„Am filmat cu Ludovic Orban un scurt film în Parlament, în care premierul desemnat se angajează să realizeze o nouă legătură ciclistă și pietonală între Florești și Cluj. S-a angajat și să schimbe o hotărâre de guvern care nu permite tranzitul prin zonele de protecție sanitară (HG 930 / 2005). Estimarea mea este că 10 la sută din navetiștii spre Cluj ar putea folosi o astfel de pistă în primii ani, după care procentul poate să crească, ca în alte țări europene care au creat infrastructură alternativă la traficul auto. Florești-Cluj are un trafic la fel de aglomerat ca Otopeni-București, deci e o problemă care afectează multă lume stresată de timpul petrecut în traficul auto. Culoarul poate fi utilizat de mii clujeni și în weekend până la Gilău, apoi spre lacul Tarnița sau până spre Pădurea Hoia. Sigur, pista de biciclete trebuie să vină în continuarea altor proiecte de îmbunătățire a transportului în comun și de realizare a unor inele ocolitoare. În master planul pentru Someș, strict pe Cluj-Napoca, există prevăzute piste de biciclete, dar masterplanul se încheie la ștrandul Sun. Apoi, din discuțiile pe care le-am avut cu Primăria Cluj, există deschidere pentru a continua masterplanul spre Florești. Principala problemă cu pista este că trebuie să treacă pe terenul Companiei de Apă Someș SA. Reprezentanții companiei mi-au zis că ei nu doresc să deschidă o parte din terenul lor pentru că ar afecta rezervele de apă, chiar dacă pista ar fi, cum am propus, la vreo sută de metri de puțuri, care pot fi îngrădite, asemenea terenului de lângă pistele de biciclete de lângă râu, ca să nu existe probleme legate de protejarea zonei. Sper doar ca această hotărâre de guvern care permite accesul să fie modificată cât de repede, apoi să extindem masterplanul de-a lungul Someșului și să vină investițiile necesare pentru a ieși din poluarea, stresul și întârzierile generate de traficul auto”, a sintetizat deputatul.

Dohotaru a mai făcut, în octombrie, un alt video cu fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, în care acesta, la fel, promitea că se lucrează la nivel de Minister la modificarea Hotărârii de Guvern prin care lacurile din Cluj, Tarnița și Beliș au fost incluse pe lista lacurilor navigabile din România.

După ce a postat video-ul, Dohotaru a fost acuzat de foștii colegi de partid că și-a lăsat cumpărat votul împotrivă de la Moțiune, în schimbul promisiunii de a intezice ambarcațiunile cu motor pe lacurile Tarnița și Fântânele.

În realitate, cu modificarea legislativă pentru Tarnița și Beliș-Fântânele este altă mâncare de pește. Detalii: „În fața unei tragedii, vor răspunde personal!”. Cine vrea să blocheze regulamentul pentru lacul Tarnița

Dohotaru a fost unul dintre independenții care au votat Guvernul Orban.

Alături de ONG-ul său – SOS, dar și de inițiativa Someș Delivery și de un al ONG, Clubul de Cicloturism Napoca, Dohotaru a inițiat un tur cu barca pe Someș în căutarea potențialului pietonal și velo pe malurile râului.

Detalii despre plimbare aici: VIDEO Cu barca pe Someș, după potențialul râului

Civicii din Cluj au pornit anul acesta o campanie serioasă împotriva delăsării autorităților din Cluj în ceea ce privește dezastrul ecologic de pe Someș, între Cluj și Florești – râul și malurile sunt, la propriu, invadate de gunoi iar autoritățile preferă să nu facă nimic.

Detalii: VIDEO Someșul nu e doar plin de gunoaie, ci și foarte poluat. Apele Române și Primăria Florești fug de răspundere

Someșul gunoaielor

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare