Închide

Someșul gunoaielor

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 28, 2019 0 794

În Cluj-Napoca, Someșul este la fel de murdar ca acum trei luni. În Florești, stituația în care se regăsește râul e dramatică.
Autoritățile locale, de la primarul Boc și primarul Șulea, la Compania de Apă, de Mediu, Apele Române, fiecare s-au angajat acum trei luni să facă după propriile competențe, tot ce le stă în putere ca Someșul să nu mai fie poluat și  plin de gunoie. Civicii s-au angajat să adune, din nou, la masa dezbaterilor cu autoritățile, după ce, în vara acestui an video-ul „Gangele din Cluj” făcut de doi activiști a pus pe tapet o realitate dură, cea a râului din Cluj pe care autoritățile l-au lăsat pradă gunoiului.
Primăria din Florești a primit trei amenzi de la Apele Române până s-a apucat și a curățat gunoiul de pe malurile Someșului pe o porținue de circa 500 m în zona barajului din Florești. În aval, spre Cluj, situația este și mai dramatică.
Detalii:
VIDEO Cu barca pe Someș, după potențialul râului
35.000 de lei amendă pentru Primăria lui Șulea, din cauza gunoiului din Someș. Este a treia amendă
În zona Companiei de Apă Someș și a resursei strategice de apă a orașului, situația malurilor este la fel de rea.
În Cluj-Napoca, primarul Emil Boc s-a lăudat că are o colaborare exemplară cu Apele Române care se ocupă serios să curețe albia Someșului cu amfibia. În realitate, de la Podul Garibaldi la podul Elisabeta, Someșul a arătat în ultimele luni ca o ghenă de gunoi. În vara acestui an, după presiuni de la activiști din Cluj, inițiativa Someș Delivery (care a a pus instalații, pontoane, un bac de traversare a apei, bărci, caiace, ba chiar l-a avut ca invitat și pe Ivan Patzaichin să plimbe amatorii pe apă, acolo pe unde intră cel mai mult gunoi în Cluj-Napoca) a luat tema gunoiului de pe Someș în serios.
Chiar s-a făcut o petiție pentru „Un Someș mai curat” și s-a inițiat o dezbatere, la finalul lunii iulie, cu același titlu.
Detalii despre prima dezbatere la care chiar primaurl Boc a propus o întâlnire peste trei luni:
Cum a rămas cu dezastrul ecologic de pe Someș. Peste trei luni se inventariază din nou „Gangele” din Cluj
Un nou video filmat în dimineața zilei de 26 septembrie arată că situația Someșului este și mai dramatică ca în luna iulie, atunci când autoritățile s-au pus la masă sub umbrela Someș Delivery și au jurat că fac ceva ca râul să nu mai arate precum Gangele pe porțiunea dintre Florești și Cluj.
Detalii: VIDEO E Crăciun pe Someș! E și mai mizerie ca în vară pe Someș, în curtea Apelor Române și în ograda lăudărosului primar din Florești
Acum, civicii se pun din nou la masă autoritățile pentru binele Someșului.
A doua dezbatere „Un Someș mai curat” va avea loc marți, 29 octombrie, de la ora 16:00, la Cinematograf ARTA.
Aceasta este organizată de Someș Delivery și la ea au fost invitate: Primaria Cluj-Napoca, Primaria Floresti, Garda De Mediu Cluj-Napoca, Compania de Apă Someş S.A., Agenția Națională Pentru Protecția Mediului, Hidroelectrica, Consiliul Județean Cluj, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa.
Intenția este de a se trece în revistă măsurile luate în ultimele trei luni pentru salubrizarea Someșului.
Sursă foto: Radio Cluj Facebook, Someșul în 27 octombrie, zona Pod Zodiac – Garibaldi, Cluj-Napoca

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.