Închide

VIDEO Cu barca pe Someș, după potențialul râului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 23, 2019 0 1451

Apele Române, Compania de Apă Someș și Primăria Florești ar trebui să își scrie, din oficiu, cel puțin o amendă pe zi pentru că nu doar au uitat Someșul,ci se fac și că nu văd cum arată râul de la Barajul din Florești până în Cluj-Napoca. Doar așa se pot răzbuna lucrurile. Plus, câte o amendă pe săptămână pentru fiecare din cei care s-au mutat în Florești, amendă care să și-o scrie și ei deoarece au legitimat o comună cu 40 de mii de locuitori care nu își revendică o promenadă sau spații de recreere cu fața la râu.

Șulea, Boc și toți de la Apele Române, Compania de Apă, Mediu ar trebui trimiși cu barca pe Someș, prin rotație. Așa, sigur se vor găsi și identifica pârghii pentru a rezolva problema gunoiului.

Asta este perspectiva. O aveam în cap dar mi-a intrat și sub piele după o plimbare cu barca pe Someș care a avut ca miză testarea potențialului malurilor râului pentru înființarea unui traseu ciclistic și pietonal de care să beneficieze nu doar clujenii amatori de plimbare, ci și floreștenii înghesuiți în blocuri. Că, ce să faci într-o comună ticsită cu blocuri, să îi aștepti cu mașina pe toți cei 40.000 în parcul de 14 hectare din centrul Clujului?

Peste 20 de ani, poate.

Să revenim la barcă. Eu nu înot, nu agreez apa mai adâncă de 20 de centimetri, dar când este despre potențial, sar în barcă direct. Așa să te îmbraci a la Meryl Streep. Când o invitație civică e bătută în cuie așa pentru un tur cu barca pe Someș, lucrurile par și mai posibile să anunțe și o recreere ghidușă de weekend, nu doar o vizită constructivă.

Nici când e vorba de Meryl Streep din The Wild River, tot nu pare ceva înspăimântător. Deoarece filmele, chiar și cele cu gunoi făcute de activiștii clujeni (Gangele din Cluj, Crăciunul pe Someș), te enervează din fotoliu, ceea ce nu e neapărat rău.

Cu barca pe Someș e altă treabă. Nici potențialul pietonal și ciclistic, nici revolta, nici natura minunată, nici activitatea sportivă în sine nu prea fac doi bani. Contează să învingi dușmanul și să ajungi în Cluj. Că altă cale, pe uscat, nu-i. Sau dacă e, din barcă se văd și mai complicate lucrurile.

Iar dușmanul nu e Someșul (rece ca naiba, cu porțiuni sălbatice cu vegetație, adânc), ci gunoiul. Poate 500 de metri de mal de gunoi a curățat Primăria din Florești, puțin mai jos de baraj. Adică, atât. Cu foto video pe Facebook, puse de primar și administratorul public.

Acolo, de pe malul opus, am lansat bărcile la apă. Înainte, civicii din Cluj au pus țara la cale și au acționat (așa cum chiar Boc le-a sugerat când a fost tras de urechi că nu se implică pentru a rezolva problema gunoiului de pe Someș care afectează serios și municipiul) Cum? De pe bicicletă (un tur cu bicicleta de la Cluj la Gilău a fost făcut de Clubul de Cicloturism Napoca), de pe iarbă (cei de la SOS în frunte cu un deputat din Cluj) sau cu mănușile în mâini (cei de la Bosch, invitați de inițiativa Someș Delivery, acuzată de alt civic din Cluj care a făcut filmulețele cu dezastrul de pe Someș dintr-un caiac că închide ochii la problemele adevărate ale râului).

O masă critică cât mai mare ar trebui să se coaguleze pentru a presa autoritățile să facă ceva cu Someșul, crede arhitectul Marius Moga, de la Someș Delivery, subliniind că e convins că dezvoltarea unui traseu pietonal ar forța și rezolvarea problemelor gunoiului. El mai spune că în 29 octombrie vor iniția o altă dezbatere publică la cinematograful Arta pe tema gunoiului de pe Someș, la cele trei luni convenite după întrevederile din vară când toate instituțiile abilitate au promis că vor face ceva. Cei înscriși la turul pe bicicletă cer un site sau o sinteză a proiectului privind crearea unei zone pietonale și cicliste pe malul Someșului, de la Cluj la Florești sau Gilău, ca să îl promoveze și share-uiască pe Facebook. Cum nu există așa ceva, civicii au convenit ca semnatarii petiției anti gunoi pe Someș, inițiată de Someș Delivery, să funcționeze ca o primă masă critică.

Apoi grupul s-a despărțit. Bicicliștii au mers spre Gilău. Cei de la Bosch au coborât din zona cu mașini unde duseseră sacii cu gunoiul strâns de pe malul Someșului dinspre centura de nord a Floreștiului și și-au făcut, cu drona, o fotografie la apă. „Aici se poate face un parc generos pentru locuitorii din comună”, cred cei de la SOS.

Marius Moga, venit cu mașina și cu cățelul, a luat-o la pas pe malul stâng, cum stai cu fața spre Cluj, să testeze cât se poate înainta.

Șase bărci, 12 inși din care doi profesioniști, au luat-o la vâslă. Alții mai fuseseră la Someș Delivery. Alții au spus că nu ratează niciodată o aventură de acest fel. „Dincolo de nebunie, trebuie văzut potențialul râului și al malurilor. Primăria din Florești a curățat doar bucata aceasta, unde erau casele romilor. Ar fi indicat să le facă oamenilor contracte de salubritate. Am auzit că primarul voia să bage centura pe aici ca să scape de aceste case”, a început o plimbarea  cu barcă. Bucata respectivă  am putut-o vedea rațional și critic.

Restul malurilor rămase pradă gunoiului le-am simțit la propriu sau le-am lecturat auditiv: „uite un televizor”, „o mașină de spălat”, „aici s-au reconstruit malurile cu deșeuri din construcții”, „uite un WC”, „aia e o canapea?”…

Când un nene de la Apele Române a zis la Primărie, la o dezbatere pe tema Someșului navigabil, că râul e chiar mic, n-are dreptate. O fi mic, dar e lung al naibii, cu barca. Când nici nu ești profesionist, ajungi să nu te mai uiți la apusul din spatele bărcii și îți setezi un singur scop: „să ajungem.”

Nu doar malurile sunt pradă gunoaielor. Ci și albia e plină de gunoi, de sârme, de, de, de…Nu poți să nu te întrebi de ce Apele Române și Primăria din Cluj aleg să facă lucruri de paradă video. Amfibia cumpărată cu bani grei de instituție și anunțată ca premieră și leac pentru alegele sau gunoiul de pe râu, sigur n-a văzut Someșul din Florești. Din barcă, un gând de o secundă, a stăruit, pe lângă obiectiv: „Oare cum arată malurile astea ale Someșului în PUG-ul nou al comunei Florești pe care îl face Spânu, fostul arhitect șef al Județului”? „Stai, că cineva zicea că și Spânu s-a lăsat de PUG”, a fost al doilea gând.

Coechipierul de barcă a avut alt gând: „Oare cât de legal e ce facem noi”. Legal n-o fi, pe proprie răspundere a fost, dar moral, e un demers corect. Pe parcursul drumului a revenit la sentimente mai bune. „Bine că am mers cu tine și nu cu Tobi (cel care a reușit să filmeze drumul cu barca și să ajungă și în Cluj cu filmarea pentru că a avut un coechipier iscusit) că sigur îl răsturnam și pe el în apă”, a mai spus aproape de Cluj. Dar, chiar și așa, a vrut să salveze pe toată lumea: „aici, mergeți pe dreapta”, „”pe stânga”, „aveți grijă”.

(video: Tobias Pasăre)

Și Someșul între Florești și Cluj e foarte supărat pe oameni. Că te-atacă de nu te vezi. Pe drumul de apă a fost pomenit numele lui Isvan Szakas, cel care a făcut filmele cu gunoiul de pe Someș, cu resemnare: „sigur el știe să meargă cu barca”. Noi am reușit să umplem de două ori barca cu crengi și gunoaie. Am făcut câte o baie bună, dar ne-am păstrat ochelarii de soare pe cap și telefoanele în buzunare. Ba chiar și vâslele.

Am și coborât și pe mal direct, când am fost anunțați că trebuie să mergem și pe uscat câțiva metri, în zona celor două praguri de beton care marchează o diferență de nivel și unde, dintr-o instalație a Apelor Române, un domn corpolent privea munții de gunoi rămași pe aceste trepte. Și apusul.

O barcă se răstoarnă într-o zonă cu vâltori, după ce intră într-o răchită. E zona în care fetele care au făcut echipă în barcă dar și cuplul amator de plimbare au înotat puțin printre gunoaie.  Noi ne-am dat jos cuminți din barcă, am tras-o la mal, să se adune grupul. Cuplul a fost destabilizat. Pierduseră o geantă cu două telefoane.

Vine deputatul aflat în barcă cu fotograful. Pleacă și coechipierul meu plus celălalt om care chiar se pricepe să meargă cu barca. Bărbații se urcă în copac, încearcă să desțelenească gunoaiele contopite cu rădăcina răchitei unde se răsturnaseră în apă telefoanele. Imposibil. Jumătate de oră de caznă în zadar. Prietena omului e conștientă că nu le va găsi. Prietenul ei tot strigă: „Sună-l pe…să aducă drujba”, „să aducă drujba”. Profesioniștii (ăia chiar pasionați de rafting, după cum se mișcau pe râu) și cele două fete (și ele amatoare de plimbări cu barca) privesc de la distanță cum copacul e curățat de gunoaie. Cu sticluță la brâu pentru mucurile de țigară, Barna Kovacs de la Outdoor for You, cei care au asigurat bărcile și vestele pentru plimbare, se uită amuzat cum plutesc sticle și alte cele pe râu. „De aici, apa e mai adâncă. Mai facem o oră cel puțin. Dacă mergem cu viteză, nu ne răsturnăm. Oricum noi nu am mai fost pe zona asta demult”, spune relaxat Barna.

Prietena omului vine să se scuze că își cunoaște pritenul și că nu va renunța ușor, așa că, dacă vrem, putem să continuăm aventura cu barca. Nimeni nu se înghesuie să urce în bărci. În final, deputatul îl convinge să se întoarcă a două zi să mai caute. „Îl sunăm pe directorul de la Companie și ne lasă să intrăm” e fraza care îl face să renunțe.

Pornim.

Am ajuns în Cluj pe locul III.  La ora 18.30. Cei care n-au picat deloc în apă și cuplul, au ajuns pe malul de la ștradul Sun, cu puțin înaintea noastră. Aș vrea să mai scriu că personajele din bărci sunt fictive, inventate. Că toată plimbarea a fost inventată. Dar mi-am amintit că în buzunar aveam banii. Am băgat mâna după ei. Erau uzi, dar buni că am luat o apă de ei. Mi-era sete, de asta am tot zis că trebuie doar să ajungem la Cluj.

S-a mai pierdut o geacă, pozele din excursie făcute de fotograful deputatului și apoi n-am mai contabilizat. Dar 50 de oameni au început să facă un bine pentru Someș și au cerut Primăriei Florești să facă curățenie, dar și să amenajeze piste de biciclete și spații verzi de-a lungul Someșului, prin noul PUG. „Cerem  Companiei de Apă Someș să facă curățenie la râu, dar și să permită la marginea zonei protejate acces pentru biciclete prin mutarea gardului 15 metri. Primăriei Cluj îi cerem să extindă Master Planul de amenajare a Someșului atât spre Apahida, cât și spre Florești și Gilău printr-un proiect pe fonduri europene la nivel metropolitan și prin realizarea unui Consiliu al Apei”, au mai scris activiștii.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.