Închide

S-au triat proiectele propuse de clujeni pentru oraș

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 28, 2019 0 410

Un număr de 30 de proiecte propuse de clujeni în cadrul proiectului de Bugetare Participativă au rămas în cursă pentru lista scurtă cu 15 propuneri pe care Primăria din Cluj le va implementa cu bani de la bugetul local, începând din 2020.
A doua etapă de vot se derulează în perioada 28 octombrie – 17 noiembrie, urmând ca rezultatele să se anunțe în data de 25 noiembrie. 
Proiectele vizează modernizarea unor străzi sau piațete din cartierele clujene prin creșterea spațiului pietonal, transformarea Canalului Morii într-o zonă mai prietenoasă, accesibilizarea pădurii Făget pentru plimbare, creșterea calității sistemului de semnalizare pentru bicicliști, îmbunătățirea zonelor de joacă pentru copii, un proiect prin care Primăria este pusă să își facă strategie pe bune pentru îmbunătățirea calității aerului din Cluj. Se propune chiar și un concurs de soluții pentru creșterea confortului urban în zona campusului studențesc Hasdeu, înființarea unui muzeul al Transportului Public, introducerea unor uniforme de serviciu pentru șoferii mijloacelor de transport în comun din Cluj, crearea de aplicații cu toată viața socială a orașului sau cu principalele clădiri din Cluj „traduse” pentru nevăzători.
Primăria a primit 199 de propuneri de proiecte în cadrul procesului de bugetare participativă din 2019. Au fost selectate doar 40 de proiecte care au fost declarate eligibile. Dintre acestea, în cursă au rămas 30 de inițiative care pot fi votate între 28 octombrie și 17 noiembrie.  Conform regulamentului, în această a doua etapă de vot, fiecare cetățean poate alege un singur proiect din cele 30. Primul proiect clasat din fiecare domeniu va fi selectat automat, restul până la 15 urmând să fie selectate în funcție de numărul de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte.
La secțiunea „alei, trotuare și zone pietonale” au fost selectate ca eligibile 5 proiecte care implică crearea unor alei de plimbare prin Pădurea Făget, marcaje la trecerile de pietoni pentru biciclete, reamenajarea zonei pietonale din Piața Mărăști, promenadă pe Potaissa, dar și un concurs de soluții pentru creșterea confortului urban pe străzile Clinicilor, Victor Babeș, Hașdeu și Piezisă.
La capitolul „amenajarea spații publice” au rămas în cursă 7 proiecte care vizează modernizarea unor zone din cartierele clujene ignorate până acum de Primărie dar și un proiect anunțat deja de municipalitate – reamenajarea Canalului Morii, în zonele unde se poate face acest lucru.
„Propun demararea unui studiu de fezabilitate urmat de execuția lucrării pentru readucerea sa la un stadiu decent pentru secolul în care trăim. Momentan zonele arată ca și cum ar fi părăsite, gunoaiele predomină în albie, mâlul este depus peste tot, copacii si buruienile sunt crescute haotic”, scrie Mihai Palade despre inițiativa de modernizare a Canalului Morii. Aceasta a rămas în cursă. Primăria a început un astfel de proiect în cartierul Plopilor, după cereri venite de la societatea civilă, pe o porțiune unde cursul de apă nu este betonat, propunerea de reamenajare urmând să fie făcută de Planwerk, biroul de proiectare contractat de municipalitate. Celelalte proiecte rămase în cursă vizează amenajarea unei grădini urbane comunitare în parcul sportiv Gheorgheni, în zona dinspre Sopor, lângă zona de grătare/foișor, modernizarea zonei Minerva din cartierul Mănăștur, montarea de stații de schimbare bebeluși în locurile publice, continuarea amenajării de platforme inteligente pentru gunoi, crearea unei mini-rampe de ciment pentru skateboarding sub podul Mărăști sau extinderea cișmelelor publice.
La secțiunea „spații verzi și locuri de joacă” se află în cursă 5 proiecte. Clujenii propun amenajarea de grădini verzi pe blocuri prin motivarea poprietarilor de imobile să își renoveze imobilele din punct de vedere ecologic prin investiția în panouri solare/grădini urbane, amenajarea unei piste pentru automodele off-road într-un parc din Cluj, montarea de aparate de joacă pentru copii cu dizabilități sau completarea spațiilor de joacă existente cu elemente care sa stimuleze curiozitatea intelectuală a copiilor, cum ar fi șahul, jocuri cu numere sau jocuri muzicale și jocuri care invită la colaborare sau competiție. Un alt proiect indică Primăriei să aplice în Cluj-Napoca o strategie pentru îmbunătățirea calității aerului prin plantarea în oraș: de copaci cât mai mari în tot orasul (se pot alege anumite tipuri de copaci care să elimine poluanții prezenți în aer), de copaci inteligenți acolo unde spațiul nu permite, de fațade verzi pentru clădiri sau de garduri vii între străzi și trotuare.
La capitolul „mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației” au rămas în cursă toate cele 6 proiecte. Acestea  vizează montarea de rasteluri pentru biciclete în zona centrală, modernizarea iluminatului public și suprailuminarea trecerilor de pietoni de pe B-dul Muncii, amenajarea unui parking la depoul de autobuze de pe strada Lunii prin inițierea unui proiect urbanistic de regenerare urbană, montarea de semafoare inteligente pentru mașini la intersecțiile cu linia de tramvai sau introducerea de uniformă pentru conducătorii mijloacelor de transport în comun.
La secțiunea „infrastructură educațională și culturală”, de asemenea, au rămas în cursă toate cele 4 proiecte propuse. Ele  implică realizarea unui perete legal unde doritorii pot exersa arta stradală, montarea de panouri fotovoltaice pe școli, crearea unui muzeu al transportului public în Cluj și implicarea artiștilor clujeni în decorarea fațadelor blocurilor din oraș.
La ultima categorie – „Orașul digital” – au fost declarate eligibile 3 proiecte prin care se propune crearea unei aplicații care să cuprindă toată viața socială a orașului, a unei platforme și aplicații pentru dezbaterile publice care să reunească toți actorii implicați și a unei aplicații destinate nevăzătorilor.
 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.
  • Articole similare