Închide

VIDEO Someșul nu e doar plin de gunoaie, ci și foarte poluat. Apele Române și Primăria Florești fug de răspundere

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 30, 2019 0 765

Într-o nouă filmare pe apă făcută din caiac de la barajul din Florești până în Cluj, cum s-a recomandat, vâslașul Istvan Szakats, activist din Cluj arată că situația Someșului este dramatică – 57 de minute de plimbare prin gunoi. Chiar la punctul unde se prelevează și se fac probe de apă e plin de gunoaie, remarcă managerul primarului Boc, Gheroghe Șurubaru. Este și o problemă în Cluj-Napoca, deja printre proprietarii de câini circulă fobia de apă, având în vedere că animalele care obișnuiau să facă baie în Someș au contractat tot felul de ciuperci, spune și arhitectul Marius Moga de la inițiativa Someș Delivery.

Există două teme legate de Someș și de gunoi – o problemă cu generarea și colectarea deșeurilor din localitățile din amonte și una, iminentă, de curățare a râului, a spus activistul Istvan Szakats. El le-a arătat mai multor participanți la o dezbatere la cinema Arta bilanțul privind situația în care se regăsește Someșul, făcând o nouă filmare   din barcă pe râu în care se observă dezastrul ecologic. Situația e și mai rea față de o filmarea pe care a făcut-o în luna iulie 2019 sau una din septembrie. Față de cele precedente, noul film al gunoiului a fost făcut, după cum a spus activistul, cu coordonate GPS și va fi indexat pe Google Maps în așa fel încât toată lumea să se poată plimba virtual și să vadă dezastrul din Cluj.

Situația va avea impact și mai mare asupra municipiului, mai ales că Primăria investește într-un proiect consistent de amenajare a malurilor râului, consideră arhitectul Marius Moga, de la inițiativa Someș Delievery. El a mai spus că deja printre proprietarii de câini circulă fobia de apă, având în vedere că animalele care obișnuiau să facă baie în Someș au contractat tot felului de ciuperci. Există și acum zone din Cluj-Napoca pline de gunoaie, cum ar fi parcul Armătura, unde malurile Someșului sunt înțesate de deșeuri, semnalează arhitecta Adriana Măgerușan de la inițiativa Someș Delivery.

Ca un școlar cuminte, managerul orașului Gheorghe Șurubaru le-a dat dreptate activiștilor că situația este dramatică, așa cum se se vede din filmuleț. Șurubaru a coborât printre civici în ziua în care primarul Boc a spus la radio că l-a trimis personal cu barca să strângă gunoiul din Someș.

De altfel, el a fost unul dintre cei doi reprezentanți ai autorităților cu competențe în domeniul Someșului care au participat la întâlnire, alături de cei de la Compania de Apă Șomeș. Primăria Florești, Apele Române, Consiliul Județean, Garda de Mediu nu au catadicsit să participe la discuții.

Despe situația din Florești, Șurubaru a recunoscut că primăria din Florești e depășită dar și că gunoiul nu e generat de romii din localitate, așa cum sugerau oficialii din comună. „Tre să găsească o formulă de colaborare cu cei de la Ape să stopeze depozitările și să curețe Someșul apoi”, a spus omul lui Boc.

„E puțin cam mult spus că avem o colaborare metropolitană pentru cutățarea Someșului. Noi am făcut ce am putut la Cluj-Napoca. Chiar noi am intervenit și pe cursul apei unde nu avem competențe ci sunt ale SGA-ului (Sistemul de Gospodărire a Apelor din Apele Române-n.red.). Utilajul lor de strângere a algelor e defect. Am pus noi o barcă să strângem gunoiul. Dar mai sunt și plantele astea. Am încercat să facem și noi un baraj, mai sus de cel de la strandul Sun se vede și în filmare. Pe pietre am vrut să punem o plasă din oțel dar ne-au interzis cei de la Ape și a fost nevoie să renunțăm la inițiativă. Au spus că orice amenajare se face cu un proiect și cu aviz și ne-au spus că îl vor face ei, așa că am scos plasa și o să luăm și pietrele. Noi avem un protocol încheiat cu Apele Române, Hidroelectrica, primăria din Florești cu privire la un Someș curat. Personal, la mine în birou a fost o întâlnire. Dese nu îs aceste întâlniri. Ne-am văzut o dată, când a fost rupt barajul nostru vechi pentru plutitori (deci înainte de filmări și întâlnirile din luna iulie – n.red.). În protocol primaria din Florești s-a angajat să facă și ea două baraje ca cel montat la Cluj. Nu cred că le-a făcut”, a intervenit la dezbatere Șurubaru.

Managerul a mai promis la final că îi va transmite primarului Boc mesajul potrivit căruia este nevoie ca Primăria Clujului să preseze celelalte primării, sau pe cei din Florești ca să intervină pe râu. „Va fi greu și pentru el, dar vom încerca”, a promis Șurubaru.

Despre situația gunoiului de pe Someș din zona parcului Armătura spune că este la curent cu ea și că Primăria a mai curățat malurile și că se va mai implica să le curețe. Însă e convins că proiectul, după cum i-a spus „unicat în România” pentru amenajarea malurilor Someșului care cuprinde și parcul Armătura va schimba situația în zona respectivă.

Cei prezenți la discuție nu au fost de acord, insistând că e nevoie de analize de apă riguroase deoarece cantitatea de gunoi care vine pe Someș și a invadat la propriu și cursul de apă aduce cu ea o poluare serioasă și pune în pericol oamenii. Sfătos, Șurubaru a spus că și Primăria să fie informată dacă este pericol cu apa, mai ales că în Grigorescu este o plajă publică a primăriei, ca la rândul ei să avertizeze oamenii.

Directorul de comunicare al Companiei de Apă Someș, cei care au în administrare resursa strategică de apă a Clujului situată în Florești, de-a lungul malurilor Someșului s-a arătat terorizat de deputatul Adrian Dohoraru care tot face solicitări, dar a spus că au mobilizat fonduri și au intervenit pentru curățarea zonei dinspre resursă, mai ales că zona de protecție s-ar întinde legal până în albie (113-220 de metri de ultimele puțuri, zona care nu se respectă înspre șoseaua Cluj-Florești care stăjuiește altă latură a zonei). „E o muncă de Sisif, însă. Vine apa mare și situația este la fel”, a spus Croitoru. Activistul Szkats l-a contrazis arătându-i că în puțurile colamatate de pe teritoriu sunt câini morți și că se fac tot felul de lucrări dubioase în incintă.

Radu Mititean de la Clubul de Cicloturism Napoca a pus că situația este la fel de la barajul din Florești spre Gilău și că el din 1992 tranzitează zona cu bicicleta și tot face demersuri pentru curățare și pentru dezvoltarea unor trasee pietonale, însă autoritățile preferă să se prefacă că nu există nicio problemă.

Alți cetățeni prezenți au spus că Someșul e un fel de Pata Rât al Floreștiului, însă acoperit cu apă. S-a mai indicat ca armă apelarea la sesizări făcute la Garda de Mediu cu privire la depozitările de gunoi pe Someș din Florești, cei prezenți convenind unanim că aici e marea problemă a Someșului și nu e una din amonte.

La întrunire au mai participat alături de civici și membri USR și Plus.

Someș Delivery a promis o nouă întâlnire în Florești cu privire la curățarea Someșului de gunoi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare