Închide

7000 de euro, doar cu atât și-a construit o casă sferică la doi pași de Cluj

ActualitateSocialTop News by Actual de Cluj - oct. 30, 2019 1 10715

Un fermier din Cluj și-a construit o casă sferică, denumită și dom geodezic, cheltuind doar 7000 de euro. Casa are o suprafață de 74 de mp, cam cât un apartament spațios, și se află la câțiva kilometri de Cluj Napoca, respectiv în satul Pădureni, comuna Chinteni.

Horațiu Moga este producător local, fiind parte din Asociația „Cutia Țăranului”. El spune că a fost dintotdeauna îndrăgostit de natură și pasionat de un stil de viață sănătos. A urmărit mai multe tutoriale despre construcția unor astfel de case și a decis să procedeze la fel. „Am vrut să investesc în ceea ce specialiștii numesc casa viitorului. Motivele sunt multiple: costul unei astfel de construcții este mult redus, este eficientă și are o mai mare rezistență la dezastrele naturale”, a povestit Horațiu Moga pentru reporterul Actual de Cluj.

Casa viitorului: domul geodezic 

În 2016, Horațiu Moga și-a luat inima în dinți și și-a construit domul geodezic pe locul fostei case părintești. Se săturase de casele clasice  și era atras din ce în ce mai mult de conexiunea pe care o putea avea cu natura. „Motivele principale ar fi: eficiența sa energetică, starea plăcută pe care mi-o transmite această locuință, dorința de a mă conecta cu natura, rezistența la dezastrele naturale și costurile reduse, bineînțeles”, a explicat acesta. Fermierul mărturisește că ideea domului i-a venit după ce a vizionat mai multe tutoriale: „Mi-am dorit o casă sferică cu spațiu generos, m-am inspirat de la Richard Buckminster Fuller – arhitectul american – și am vizionat foarte multe tutoriale pentru a-l putea realiza”. Casa geodezică construită de Horațiu  Moga are o suprafață utilă de 74m2 și a fost realizată din schelet de brad, acoperit la exterior cu plăci OSB, membrană bituminoasă și șindrilă bituminoasă. Casa a fost izolată în interior pe două straturi dintr-un amestec de cânepă, lână și apă de sticlă. Pentru asigurarea confortului termic, pentru „plapuma de izolație” primul strat de cânepă a fost și cel mai gros. Construcția casei a durat aproximativ două luni, iar costurile aferente sunt de aproximativ 7.000 de euro. 

Din posutra de membru al Asociației „Cutia Țăranului”, Horațiu Moga livrează în orice cartier din Cluj-Napoca legume, fructe și plante proaspete de sezon, din propria grădină. Bărbatul spune că nu folosește substanțe chimice: „pentru ca oamenii să înțeleagă diferența dintre un măr crescut natural, așa cum este el, fără ca omul să intervină, față de unul stropit sau tratat”. Acesta a mai adăugat că visul său a devenit realitate cu ajutorul familiei sale (foto jos): „Doar cu sprijinul familiei am putut crea un mediu propice plantelor mele”. Pe lângă legume sau fructe, Horațiu Moga mai livrează și alte produse bio: silvoița de prune, ulei de floarea soarelui presat la rece și bulionul preparat în casă.

Text realizat de: Miruna Negrean, student an I, Jurnalism și Media Digitală

Un comentariu

  1. Felicitari sincere !!!!

    O sa truim si noi la Craiova ce faceti la Cluj, ca avem afacerea Papornita Mosului de un an si jumatate.
    PLus ca avem inventiile noastre in domeniul serelor si solariilor Clopot Plasmatic.unica

    M-as bucura sa colaboram eficient.

    Doamne ajuta !

Scrie un comentariu