Închide

Ce se întâmplă cu cei aproape 1000 de căței din adăpostul privat din Cluj în prag de evacuare

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 30, 2019 0 1655

Adăpostul privat cu peste 8o0 de căței al activistului Radu Țermure este în curs de evacuare. Termenul pentru părăsirea spațiului pe care îl ocupa cu chirie într-o fostă fermă de strada Fânațelor este 4 noiembrie, însă Țermure spune că se încercă, cu avocați, extinderea lui, având în vedere situația specială a adăpostului. Deocamdată, ca proprietar legal al cățeilor, activistul spune că va căuta soluții pentru relocarea animalelor.

Adăpostul lui Țermure funcționează în fosta fermă agricolă administrată de Agromit Trade deținută familia profesorului de la USAMV, Viorel Mitre, cei care au relansat Ferma Steluța, dar care dețin și societatea Gela Invest prin care dezvoltă proiecte imobiliare în Cluj-Napoca. În Ferma Pârâul Rece, alături de adăpostul și cățeii lui Țermure se mai afla o serie de chiriași în fostele locuințe de serviciu, dar și o unitate cu vaci și oi.

Despre situația în care a ajuns, Țermure spune că nu el este oaia neagră, că s-au făcut presiuni foarte mari pentru închiderea centrului și că sunt multe persoane care nu văd cu ochi buni adăpostul său.

„Proprietarul nu a mai dorit să ne prelungească contractul de chirie, de aici litigiul și evacuarea. Noi ne-am plătit chiria. Am plătit chiar și anticipat. Suntem în situația de astăzi și datorită tuturor celor care au incitat autoritățile locale. Cățeii mei de pe deal deranjează pe toată lumea. Mă bucur că acum lumea este atentă și conștientă că este nevoie de ajutor. E plin Clujul de oameni sensibili care iubesc câinii numai pe Facebook. Să nu uităm cum am pornit acum 13 ani când în Cluj-Napoca se eutanasiau căței și noi făceam proteste la centrul de ecarisaj al Primăriei. 1000 de câini au fost uciși și au luat drumul Protanului. Dar se uită asta. Atunci oameni de peste tot din oraș veneau la mine să le salvez cățeii. Și acum sună să salvez căței. Pentru cine nu cunoaște situația, pare că eu sunt oaia neagră. A fost o realitate tristă atunci, iar oamenii se defulau și îmi aduceau zeci de câini. Așa s-a ajuns la adăpostul prezent. Sunt mulți căței și o muncă dificilă. Eu am făcut ce am putut în situația dată. Din surse proprii și din donații am ținut acest adăpost. Normal că nu era să ling eu de pe jos excrementele animalelor în condițiile în care noi acolo nu avem apă curentă, iar autoritățile sau proprietarul nu au dorit racordarea. Cei care tot reclamă, trăiesc în condiții mai mizere, cu puțuri și fântâni nesigure, decât câinii mei. În orașul asta se face voluntariat pentru a se fotografia și posta imagini cu căței pe Facebook. Îs acuzat că țin cîinii în condiții mizere, dar nu mi se permite să am apă curentă. Nu vin oamenii să facă voluntariat. Acum lucrăm cu avocații să obținem o extensie a termenului de executare pentru că este extrem de dificil să ne mutăm într-un timp așa scurt. Sunt cuști, sunt animale care trebuie relocate. Căutăm soluții”, a declarat pentru Actual de Cluj, activistul Radu Țermure.

Recent, Țermure a făcut un apel pe Facebook adresat iubitorilor de animale, după ce proprietarul unde stătea cu chirie a decis să îl evacueze prin instanță, pentru a se găsi soluții pentru cei peste 800 de căței de la adăpostul privat pe care îl administrează.

Adăpostul operat de el în Ferma familiei Mitre din Cluj-Napoca, de pe strada Valea Fânațelor, este al doilea cel mai mare din România, după cum au spus organizații civice care activează în sectorul protecției animalelor. Civici din Cluj au tot făcut petiții și proteste (ultimul chiar anul acesta) pentru ca adăpostul lui Țermure să fie preluat de Primărie, instituție care poate oferi condiții decente animalelor. Despre cățeii din adăpost, asociații au spus că sunt ținuți în condții inumane și chinuiți dar și că s-au deturnat fonduri venite pentru acest adăpost de către proprietar, în loc să meargă către căței.

În 2017, Direcția Sanitar Veterinară a fost trimisă în control de Prefectură. Atunci, directorul Ioan Oleleu spunea că este nevoie să se intervină în regim de urgență și să se remedieze condițiile de igienă, de hrană a cățeilor de la adăportul lui Țermure. Au fost și probleme privind depozitarea hranei pentru căței.

Acum, Ioan Oleleu, șeful Direcției Sanitar Veterinare spune că situația adăpostului de la Cluj s-a perpetuat ani de zile din lipsa unei legislații care să impusă autorizarea sanitar-veterinară a unor astfel de adăposturi sau să limiteze numărul de câini pe care o persoană să poată să îi dețină.

Despre condițiile în care sunt ținuți câinii la adăpostul lui Țermure, dar și despre starea lor de sănătatea, Oleleu spune însă că ambele chestiuni s-au îmbunătățit considerabil față de 2017. Câinii nu trăiesc în lux, însă sunt bine îngrijiți, a mai spus șeful DSV Cluj.

„Noi monitorizăm situația în care se află acest adăpost. Din punct de vedere financiar și tehnic, instituția noastră nu poate să se ocupe de un astfel de adăpost. Am discutat și cu domnul Țermure care e conștient că nu poate să îi elibereze pe toți sau să le dea drumul pe stradă. Se caută soluții pentru relocarea lor, s-au făcut apeluri pentru adopții. În funcție de câți vor rămâne, vom vedea care este cea mai bună varinată. Fiind o situație extremă, peste 800 de câini, dacă se împlinește termenul de executate, Prefectura trebuie să se implice și va fi convocat Comitetul pentru Situații de Urgență și se va opta pentru o variantă. Sunt mulți, dar sunt ai noștri, trebuie gestionați”, a declarat pentru Actualdecluj.ro Ioan Oleleu.

Și la Primărie situația câinilor lui Țermure se vede ca una delicată, cu nuanțe. Chiar cu ochi răi, de la poliția locală, se susține că acești câini nu sunt ai orașului și că au fost aduși chiar de cel care deține centrul la Cluj-Napoca, de peste tot din județ, „de la Gherla, cu pungile”. Tot la primărie s-au făcut sesizări de la oameni din zonă care se plângeau de miros sau de gălăgia pe care o făceau câinii. Cu toate acestea, dacă proprietarul Țermure alege să îi abandoneze, ei devin câini fără stăpân, iar de soarta lor trebuie să se ocupe Primăria. Deocamdată instituția are la centrul propriu de ecarisaj pentru căței locurile ocupate.

(Oamenii continuă să îi aducă căței lui Țermure – sursă foto Facebook, fotografie postată în vara acestui an, 2019, de proprietar)

(voluntari la adăpostul pentru căței, Facebook – toamana anului 2019)

 

„Noi am ieșit în stradă pentru a-i informa pe oameni în legătură cu al doilea cel mai mare adăpost din țară, cu 1.000 de căței, un adăpost privat. Noi suntem aici pentru a atrage atenția Primăriei cu petiția noastră de peste 80.000 de semnături internaționale. Vrem să le arătăm oamenilor că trebuie să acționăm acum și să avem un dialog civilizat cu Primăria prin care ei să accepte ajutorul oferit de asociațiile internaționale cu renume din Elveția și Germania, care au o activitate foarte bună, de decenii. Aceștia ne pot oferi ajutorul pentru a salva acești căței care trăiesc în chin. Trebuie acționat cât mai rapid!”, a spus Tania Moldovan, de la Vegan în Cluj-Napoca, inițiatorul protestului.

George Mosoia, inițiatorul asociției Dog Assist, care de ani de zile ajută oamenii prin terapie cu câini, a fost prezent la protest.

„Mi se pare trist că oficialitățile se ascund după deget. Mi se pare trist că în 2019 putem să ținem câinii în mizeria în care trăiesc. Mi se pare că e un lagăr de exterminare, nicidecum o salvare ce se întâmplă acolo. Sunt trist. Mi se pare inuman. Cred că omul acela a plecat cu niște principii sănătoase, a dorit să ajute, dar în timp acele principii au fost erodate. Cert e că acei câini nu sunt fericiți acolo. Un câine care nu a văzut lumina de trei ani de zile nu poți considera că e fericit sau că are condiții normale de trai. Acestea sunt lucruri pe care oficialitățile ar trebui să și le asume”, a spus George Mosoia.

La protest au participat și voluntari care au văzut pe viu condițiile îngrozitoare în care trăiesc patrupedele.

„Iarna mă chinuiam să intru în cuști fiindcă era dificil din cauza fecalelor înghețate. Le dădeam zăpadă în loc de apă fiindcă era înghețată apa. Nu reușeam în fiecare zi să acoperim toate halele, nu primeau toți câinii mâncare”, a explicat Oana Neamțu, voluntară.

„Unii câini sunt ținuți în cuști foarte mici, nu au spațiu nici măcar să se întoarcă”, a spus Vlad Țupa, un alt voluntar.

Inițiatorii protestului au încercat să stea de vorbă cu autoritățile, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie.

„Am fost și am discutat cu reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare, cărora le-am dat oferta semnată de asociațiile străine care sunt gata să preia adăpostul. Aceasta ar fi trebuit predată primarului Emil Boc, dar asta nu s-a mai întâmplat”, a explicat Flavia Comșa.

Așadar a fost realizată o petiție care acum a ajuns la aproximativ 80.000 de semnături, iar numărul lor continuă să crească. Petiția urmează să fie transmisă direct reprezentanților locali, în speranța că astfel vor fi presați să acționeze pentru salvarea celor 1.000 de căței.

L-au evacuat. Cere ajutor pentru 850 de câini

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.