Închide

Se întoarce Astor Com. În tandem cu Regia Primăriei va moderniza una dintre cele mai frumoase zone din centrul Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 03, 2021 0 901

Singul ofertant de la licitația Primăriei din Cluj, asocierea Astor Com – De Construct Project Consult a câștigat contractul pentru modernizarea zonei Kogălniceanu – Universității – Iuliu Maniu pentru peste 37 de milioane de lei. Termenul de finalizare a lucrărilor este de un an și șapte luni de zile, mai puțin decât estimările proiectanților. Primăria vrea să deconteze lucrările din bani europeni, pe vechiul exercițiu financiar, așa cum a făcut-o și cu alte străzi modernizate în centrul Clujului.

 

Licitația pentru transformarea zonei Kogălniceanu din Cluj-Napoca, după un proiect al biroului Mosfern desemnat câștigător la un concurs de soluții din toamna lui 2018, a fost atribuită singurului ofertant care a participat la procedură. Este vorba despre asocierea Astro Com Târgu Mureș – De Construct Project Consult (cu terț susținător Elis Pavaje și subcontractanții Muzeul Național de Istorie și Regia Autonomă a Domeniului Public). Aceștia au avut o ofertă de peste 37 de milioane lei, aproape de valoarea estimată de Primărie pentru contract. Criteriul de evaluare a vizat prețul ofertei (90%) și componenta financiară, adică garanția oferită pe lucrare (10%). Perioada minimă de garanție din caietul de sarcini este de 3 ani. Contractul fusese evaluat la peste 38,5 milioane lei și are un termen de execuție de 19 luni, mult mai puțin decât estimările făcute de proiectanți.

(sursa SEAP)

Anul acesta, contractul a mai fost licitat o dată și s-a depus tot o singură ofertă de către firma Diferit. Ulterior, societatea a fost descalificată de la procedură. Primăria nu a anunțat exact de ce, nici în SEAP nu a fost încărcat raportul procedurii. Firma este în litigiu cu municipalitatea pentru lucrările la podul Porțelanului. De asemenea, în cazul contractului de modernizare a Pieței Lucian Blaga și a străzilor din jur, tot efectuează reparații, deși lucrările au fost anunțate ca finalizate de câteva luni.

Asto Com din Târgu Mureș este firma soților Daniela și Petrică Mihai Sala. Omul de afaceri a fost condamnat pentru fapte de corupție în 2012 (mită către un diriginte de șantier pentru a-i aviza lucrări neefectuate, tocmai pentru a le putea deconta din bani europeni). Presa a relatat că societatea se ocupă în continuare de asfaltarea străzilor din centrul orașului Târgu Mureș, potrivit unui acord cadru deținut din 2018 cu primăria din localitate. În 2019, societatea avea în palmares (în perioada 2014-2019) un număr de 21 de contracte publice de 17 milioane de euro pentru asfaltarea străzilor din mai multe comune din Ardeal. Detalii AICI.

Firma a deținut contracte și cu Primăria din Cluj-Napoca, începând din primul mandat al primarului Emil Boc. Printre documentele cerute de procurorii DNA la arestarea fostului primar Sorin Apostu a fost contractul cu Astor Com din 2011.


Foto: omul de afaceri Mihai Petrică Sala; Sursa: Facebook

RADP, regia Primăriei din Cluj-Napoca (care face lucrările de întreținere și modernizare a străzilor pentru municipalitate), mai lucrează cu De Construct Project Consult, câștigând în tandem o altă lucrare din centrul orșului, licitată de 8 ori, modernizarea unui tronson din strada Tipografiei. Contractul a fost aproape dublat față de prima licitație și așa s-a reușit adjudecarea sa.

De Construct Project Consult are contracte atât cu Primăria, cât și cu RADP. Firma este controlată de Alin-Irinel Vlădan și e specializată în activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea. În 2019  a avut o cifră de afaceri de peste 4,3 milioane de lei și un profit de peste 1,2 milioane lei realizat cu 8 angajați.

DETALII – Regia Primăriei intră pe fir pentru a moderniza la preț dublu strada Tipografiei, cel mai licitat contract din ultima perioadă

Cel mai așteptat proiect din centrul Clujului anunțat de 10 ani 

Contractul pentru zona Kogălniceanu include transformarea și pietonalizarea a zece artere din centrul Clujului. Zona Kogălniceanu urmează să devină pietonală în urma unui concurs de soluții, dar și artera Iuliu Maniu (strada în oglindă), proiectul fiind suplimentat cu această zonă după ce, în urma bugetării participative, clujenii au cerut să devină pietonală.  Din cele peste 300 de locuri de parcare care există în toată această zonă urmează să mai rămână câteva locuri, mai precis 13, din care cele mai multe pe Kogălniceanu.

Proiectul de modernizare a zonei Kogălniceanu – Iuliu Maniu este cel mai așteptat proiect de pietonalizare din centrul orașului. Pentru el se face lobby de mai bine de 10 ani.Lucrările de modernizare vizează străzile Mihail Kogălniceanu, Universității, Emmanuel de Martonne, Bolyai Janos, Hermann Oberth, Kovacs Dezso, Gaal Gabor, Baba Novac, Piața Timotei Cipariu – tronsonul Turnul Croitorilor și Iuliu Maniu.

Vezi și: Cea mai frumoasă stradă din centrul Clujului e aproape de pietonalizare. Cine a câștigat concursul pentru transformarea zonei Kogălniceanu-Cipariu și care e viziunea propusă

Ce își doresc pentru 2018 clujenii în oraș prin Bugetarea Participativă

Strada în oglindă devine pietonală cu bani europeni, la pachet cu zona Kogălniceanu

Ce presupune proiectul de modernizare

Proiectul mai prevede deschiderea curții Primăriei din Piața Unirii și realizarea unei legături pietonale pe acest traseu pe Eroilor și zona Kogălniceanu. De asemenea, urmează să fie plantați circa 260 de copaci în aceste zone.

Pe strada Kogălniceanu urmează să apară două zone exclusiv pietonale (una între Universității și Emanuel de Martonne și cealaltă între Herman Oberth și Gal Gabor) gândite în așa fel încât oamenii să își dorească să utilizeze pietonal spațiul în detrimentul mașinilor prin renunțarea la demarcația între trotuare și partea carosabilă, mobilier urban, vegetație.

Din cele peste 300 de locuri de parcare care există în toată această zonă urmează să mai rămână câteva locuri de parcare. Adică 11 parcări, plus două stații de încărcare pentru mașini electrice în zona Kogălniceanu și 3 locuri de parcare, plus alte două stații încărcare mașini electrice în zona Iuliu Maniu. Accesul riveranilor va fi permis pe toate arterele.

În ceea ce privește copacii, în caietul de sarcini al licitației se arată că se vor tăia 43 de arbori din zona Universității, 10 de pe Kogălniceanu și 42 din zona Baba Novac – Piața Ștefan cel Mare.

În locul lor se va planta masiv. Pe strada Kogălniceanu se vor planta 36 de noi tei.

Pe strada Universității urmează să se planteze 41 de copaci – 36 de arbori ornamentali de tipul glădiță sunburst și 6 gingko biloba.

Pe Emmanuel de Martonne se vor planta 6 tei, la fel ca și pe strada Bolyai Janos.

Pe strada Kovacs Denzo se vor planta 3 tei iar pe strada Herman Oberth se vor planta alți 2 tei. Te strada Gaal Gabor se vor planta 7 tei.

În zona Baba Bovac – Piața Ștefan cel Mare se vor planta 21 de tei, 2 magnolii și material dedrofloricol (275 de bucăți).

Pe Iuliu Maniu urmează să se planteze circa 20 de copaci, în condițiile în care în prezent aici nu există niciun arbore.

Vezi și: Firma amenințată de Boc cu penalități pentru lucrările din Piața Blaga, singurul ofertant pentru modernizarea de 38 de milioane lei pregătită de Primărie în zona Kogălniceanu

Cum va arăta zona potrivit simulărilor Mossfern

Proiectul de pe Kogălniceanu are și o secțiune dedicată pe pagina de Facebook a biroului clujean (AICI) unde arhitecții au dat tot felul de detalii și planșe privind proiectul de amenajare. Una dintre controversele proiectului s-a legat de copacii prevăzuți după modernizare, riveranii de pe Kogălniceanu și cei de pe Universității reclamând tăieri de arbori.

Dacă în cazul zonei Kogălniceanu s-a lămuri chestiunea legată de tei și anume că ei nu vor dispărea, ba numărul lor se va suplimenta, pe strada Universității o petiție inițiată de cei de la Sisters a fost semnat de peste 2900 de persoane și prin ea se cerea ca arborii din fața cafenelei (propuși să fie îndepărtați prin proiect) să fie păstrați.

Primăria nu a anunțat dacă va ține cont de dorința semnatarilor.

Vezi și: Licitația pentru transformarea zonei Kogălniceanu a fost reluată de municipalitate. Riverani și civici îngrijorați că se taie teii de pe una dintre cele mai frumoase străzi din centrul Clujului. Au propus o petiție contra tăierilor. Director din Primărie: „Mai bine faceți o petiție împotriva dezinformării”. „Strada câștigă noi arbori, iar cei existenți sunt păstrați”

Regia Primăriei intră pe fir pentru a moderniza la preț dublu strada Tipografiei, cel mai licitat contract din ultima perioadă

Nici un comentariu

Scrie un comentariu