Ce își doresc pentru 2018 clujenii în oraș prin Bugetarea Participativă
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 26, 2018 0 417
Montarea unor defibrilatoare în spații și instituții publice a fost cel mai votat proiect din cadrul procesului de Bugetare Participativă din acest an. Lista finală cu cele 15 proiecte propuse de clujeni și care au întrunit cele mai multe voturi a fost stabilită, urmând ca din 2019, Primăria să susțină financiar implementarea respectivelor inițiative. Pe listă sunt proiecte care încurajează crearea de spații verzi sau extinderea celor existente în Bună Ziua, Mărăști, Gheorgheni sau Grigorescu, dotarea laboratoarelor unui liceu din Cluj, crearea unor parcări de biciclete sigure sau a unor stații de transport public prietenoase cu oamenii.
Potrivit directorului de dezvoltare din Primărie, Ovidiu Cîmpean, cele mai multe voturi le-au obținut, în ordine, proiectul privind montarea de defibrilatoare eautomate în spațiile publice, dotarea laboratoarelor colegiului tehnic Raluca Ripan și crearea unui parc în Bună Ziua. Un proiect dorit de clujeni vizează și modernizarea străzii în oglindă din Cluj, după modelul deja aplicat de primărie în Piața Lucian Blaga sau în zona arterei Regele Ferdinand – shared space.
”S-a încheiat procesul de vot în cadrul proiectului de bugetare participativă de anul acesta în 25 noiembrie la ora 00.00. 4500 de oameni au votat în cadrul acestei etapei. Am avut inițial un număr de 146 de proiecte depuse din care 46 au fost eligibile. Cele 47 au fost supuse votului și au fost alese 15 proiecte care vor fi finanțate și implementate de Primărie, urmând să fie incluse în lista de investiții pe 2019”, a explicat Ovidiu Cîmpean.
Clujenii și-au mai dorit extinderea skate-parcului Rozelor, extinderea spațiului verde din zona centrală a cartierului Bună Ziua, camere video care să detecteze locurile de parcare sau montarea unor instalații pe trotuare care să transforme forța pașilor în energie electrică care să fie utilizată pentru încărcare telefoanelor mobile sau pentru iluminatul public.
CARE ESTE LISTA CU PROIECTELE CÂȘTIGĂTOARE:
1. Montarea de defibrilatoare automate în spațiile publice
2. Dotarea laboratoarelor Colegiului Tehnic “Raluca Ripan”
3. Amenajare parc în cartierul Bună Ziua
4. Extinderea scuarului și a spațiului verde din zona centrală a cartierului Zorilor
5. Montarea unor padele pe mai multe trotuare, care să transforme forța pașilor în energie electrică folosită pentru iluminatul public sau încărcarea telefoanelor ori a laptopurilor
6. Extinderea skate park Rozelor
7. Detectarea locurilor de parcare disponibile în timp real cu ajutorul camerelor video
8. Transformarea străzii Iuliu Maniu în spațiu partajat
9. Amplasarea unor panouri sau decorarea unor zone ale străzilor cu date și imagini care să reflecte personalitatea celui care a dat numele străzii
10. Amenajarea unui spațiu de joacă și relaxare în zona străzii Bârsei din cartierul Mărăști
11. Amenajarea spațiului dintre Cetățuie și stradă Dragalina – podul pietonal
12. Crearea unor parcări de biciclete sigure
13. Amenajarea stațiilor de autobuz cu plante cățărătoare și mobilier urban
14. Parc cu destinație de citit, relaxare și joacă într-o atmosfera relaxantă în cartierul Gheorgheni
15. Plata contactless la automatele de bilete ale CTP
Primăria are un site dedicat procesului de bugetare participativă unde există și o listă cu proiectele votate în cadrul primei ediții din 2017 prin care s-a introdus în premieră națională acest proces, dar și cu stadiul lor de implementare.