Închide

Propun concurs de soluții pentru viitorul turn cu 40 de etaje, cea mai înaltă clădire din România dorită în Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 20, 2020 0 1566

Proiectul urbanistic pentru blocul de 40 de etaje dorit de un grup de investitori privați în zona magazinului Cora din Cluj-Napoca a primit avizul Comisiei de Urbanism a Județului.

Specialiștii de la Județ au spus că își doresc chiar mai multe turnuri, chiar și mai înalte și au apreciat că proiectul e o șansă să oprească navetiștii din Florești la granița de intrare în oraș, având în vedere că terenul de 20 de hectare unde se dorește investiția se află la ieșirea din Cluj. Proiectantul, arhitectul Adrian Iancu a spus că beneficiarii își asumă să facă pe cheltuială proprie un concurs de soluții pentru ”fața” acestui turn, imediat ce primesc avizul de la Consiliul Local. Iancu a acuzat și faptul că Primăria ține voit pe loc această investiție.

Arhitectul Adrian Iancu, cel care se ocupă de Planul Urbanistic Zonal pentru Cluj Napoca Estate SRL pentru amenajarea unei clădiri cu 40 de etaje cu funcțiuni de birouri, mall, activități de petrecere a timpului liber pentru copii și adulți în zona Someșului,  la ieșirea din Cluj-Napoca, spre Florești a explicat că proiectul a pornit în urmă cu 2 ani și jumătate. De atunci a fost nevoie de corelarea cu proiectul Centurii Metropolitane care grevează circa 1,6 hectare de teren din cele 20 de hectare de terenuri private care fac obiectul PUZ-ului.

Iancu a spus că nu a avut ambiții să facă cea mai înaltă clădire din România, dar că ideea unei clădiri înalte s-a conturat după discuțiile din Comisia Operativă a Primăriei, iar dacă așa a ieșit acum, să facă o clădire de 40 de etaje, nu poate decât să fie interesant.

„Dacă așa va ieși și vom avea cel mai cel oraș din România, atunci așa să fie”, a spus Iancu.

Arhitectul a mai menționat că PUZ-ul are toate avizele posibile și este la a două dezbatere publică inițiată de către Primărie. „E un proiect mare și suscită interesul comunității, înțelegem asta”, a subliniat arhitectul în fața Comisiei de Urbanism a Județului.

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță a atras atenția că există o zonă de protecție dictată de proprietatea Companiei de Apă Someș din zonă, un triunghi care trebuie configurat pe planșe așa cum trebuie, cu interdicții de construire. „Nu poate decât să mă bucure că se vine cu această zonă de servicii la capătul orașului în condițiile în care avem o bulină numită Florești”, a apreciat Salanță.

Comisia s-a interesat asupra CUT-ului propus de proiect, despre care Iancu a replicat că este 1,6, așa că arhitecții urbaniști de la județ au opinat că e mic. Iancu a completat că proiectul va aduce 80.000 de mp de spații de birouri.

„Este îmbucurător că la cele două capete ale Floreștiului s-a intervenit și se intervine cu industrie și servicii. La Gilău s-au creat 75.000 de mp de spații pentru industrie în ultimii cinci ani. Investiția de aici, de la capătul dinspre Cluj e mai mult decât bună și oportună, Mai ales că, dacă la Baciu navetismul e de 47%, la Florești e 83%, iar economic se susține. Este o șansă ca traficul din Florești să se oprească aici. Este nevoie însă de o conectare mai bună cu drumul național cu circuite de biciclete și transport public și spre Florești. Cât despre felul în care va arăta, n-aș vrea să arate ca cel de 25 de etaje de pe Calea Florești sau ca blocurile comuniste”, a apreciat arhitectul șef al județului.

Iancu a spus că beneficiarii își doresc să facă un concurs de soluții care să stabilească cum să arate turnul de 40 de etaje, mai ales că aceasta a fost una dintre doleanțele exprimate și de către Primărie. „După ce primim toate avizele”, a mai spus Iancu.

„Ne-ar plăcea un CUT diminuat dacă nu faceți concurs și l-am crește dacă faceți”, a fost opinia susținută de Comisia de Urbanism a județului.

„Nu putem face mai mult deoarece ne trebuie mai multe parcări. 4500 de locuri e capacitatea maximă dată de studiul de trafic, dar eu sunt realist și spun că 3000-3500 de mașini intră acolo. Financiar, raportat la cât va costa investiția, beneficiarii sunt dispuși să facă piste pe cheltuiala lor facă până în centrul Floreștiului”, a răspuns Iancu.

Arhitectul Horațiu Răcășan a cerut lămuriri dacă conul de zbor afectează investiția dar și dacă ea e condiționată de realizarea centurii. A primit două negații. Cei din comisie au mai sugerat funcțiuni de invățământ separate în incinta ansamblului ca acesta să aibă șanse de a rezolva din problemele orașului, având în vedere că studiile recente arată că părinții optează pentru școli/grădinițe aproape de locul lor de muncă și nu de domiciliu.

„Avem 40.000 de mp pentru diverse spații. Nu aș risca să fac ceva separat. Ne gândim la serivicii ca în străinătate, de entertainment pentru copii, unde să poți să îi lași câteva ore”, a explicat Iancu.

„Resursa amplasamentului nu este exploatată. Nu există ritm de volume care să susțină artera principală. E nevoie de 2-3 clădiri înalte în loc de această pornire entuziastă cu un singur băț. Trebui gândit corect și rațional. Pune trei turnuri acolo”, au recomandat cei din Comisie.

Arhitecții s-au mai arătați deranjați de magazinul Cora, având în vedere înălțimea nepotrivită a acestuia și au fost lămuriți că încă câțiva ani acesta trebuie să rămână pe actuala locație, având în vedere că există un contract. „Apoi, cu sigurnță va fi relocat”, a apreciat Iancu.

Arhitectul Marcel Crișan a recomandat un echilibru între pietoni și mașini având în vedere că astfel de zone cu turnuri, precum zona La Defense din Paris, aduc o arhitectură cu betoane, neprietenoasă cu oamenii. 

„Avem și noi o gură de metrou prevăzută”, a fost vizionar Iancu.

„E o posibilitate de mobilare, nu e final. Pot să îl glisez pe turn oriunde. E nevoie însă de concurs internațional. Să vină un arhitect de renume internațional care să o facă”, a mai cerut arhitectul județului.

Iancu a aprciat că oricum nu există firmă în Cluj care să facă astfel de clădiri, nici în România. „Vorbesc de o clădire funcțională și o firmă profesionistă. Noi nu avem așa ceva”, a mai spus Iancu.

Despre investitori și seriozitatea acestora, Iancu a spus pentru Actualdecluj.ro că nu este abilitat să dezvăluie identitatea acestora, ci doar că proiectul merge sub umbrela juridică Cluj Napoca Estate SRL. Iancu a mai criticat faptul că Primăria ține pe loc investiția și că evită să promoveze proiectul în fața Consiliului Local. „Lucrările ar fi trebuit deja să înceapă. Acum nu mai post estima termene pentru acest proiect. Este nevoie de devieri de rețele, de tot felul de alte avize. Despre concurs pot spune că el se va face după ce va ieși hotărâre de Consiliu Local. Beneficiarul și-l va asuma și în fața Primăriei, prin HCL”, a menționat arhitectul.

Cluj Napoca Estate pregătește un zgârie nori cu 40 de etaje în zona Cora din Grigorescu care urmează să găzduiască și un mall urmează să fie dezvoltat pe un teren de 1,8 hectare lângă magazinul Cora și va avea clădiri cu 12 etaje, respectiv una centrală cu 40 de etaje care vor fi deservite de 2500 de locuri de parcare propuse. Ansamblul este unul mixt cu funcțiuni comerciale, mall, birouri, servicii de interes public – hotel, parking, spații pentru loisir. Proiectul include și un parking de tipul park and ride spre Nodul N, cu 500 de locuri.

Ansamblul de la Cora este dezvoltat în proximitatea singurului bloc cu 25 de etaje autorizat de Primăriei în Cluj, la intrarea cea mai aglomerată din oraș, la nodul N. Turnul proiectat de arhitetcul Sorin Scripcariu este în șantier, dezvoltarorii scoțând deja apartamentele la vânzare. Blocul e botezat West City Tower, are 25 de ataje, 5 etaje de parcări, circa 400 de locuri, spațiu de joacă pentru copii și 182 apartamente.

Detalii despre proiect:

Turnurile, din nou la putere în Cluj. 15 etaje în Bună Ziua, 40 de etaje în Grigorescu. Proiectele urbanistice sunt în consultare publică

Se pregătește cea mai înaltă clădire din Cluj, un zgârie-nori cu 40 de etaje lângă Someș

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare