Închide

Turnurile, din nou la putere în Cluj. 15 etaje în Bună Ziua, 40 de etaje în Grigorescu. Proiectele urbanistice sunt în consultare publică

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 07, 2020 1 5021

Două proiecte de turnuri care ar urma să apară în cartierul Grigorescu, respectiv în Bună Ziua au fost lansate în consultare publică de Primărie. Este vorba despre cea mai înaltă clădire din România, cu 40 de etaje, dorită în zona magazinului Cora, în oglindă față de blocul West City Tower cu 25 de etaje aflat în șantier. În Bună Ziua se dorește un ansamblu cu 15 etaje în zona magazinului Lidle, proiect pornit cu controverse și în 2010. Se pregătesc și alte două blocuri controversate cu 10 nivele în zona La Terenuri din Mănăștur.

STK Properties SA și Emergent Real Estate pregătesc 260 de apartamente pe strada Bună Ziua, într-un ansamblu cu 15 etaje realizat pe o parcelă de peste 1,9 hectare. Este un proiect care a generat controverse încă din 2010, fiind amplasat lângă locuințe unifamile sau cu maximum 3 etaje. Atunci, proiectul botezat Scala Residence urma să aducă în zonă peste 500 de apartamente. Printre acționarii STK sunt foști brokeri de la SSIF Broker Cluj, Pascu Nicolae dar și omul de afaceri Claudiu Sugar.

Planul Urbanistic pentru viitorul ansamblu cu 15 etaje dorit la strada Bună Ziua a fost lansat în consultare publică de Primărie la începutul acestei luni. Este realizat de Zone Design și semnat de arhitectul Mihai Roș. Ansamblul e gândit pe o pracelă de circa 1,9 hectare și are ca vecini  pe două laturi case unifamiliale sau locuințe colective cu cel mult 3 etaje și mansardă, magazinul Lidle și un bloc cu 10 etaje aflat în construcție.

Proiectanții atrag atenția în documentație că ansamblul va concentra un fel de centru de cartier pentru Bună Ziua prin realizarea zonei verzi compacte de 6000 mp și aducerea în zonă de facilități și servicii dispuse adiacent respectivului scuar verde. În schimbul aprobării derogării de 15 etaje, dezvoltatorii sunt pregătiți să ofere Primăriei la schimb o grădiniță.

Observații pentru acest proiect se pot face până în 10 ianuarie către Primărie.

Cluj Napoca Estate pregătește un zgârie nori cu 40 de etaje în zona Cora din Grigorescu. Planul Urbanistic Zonal pentru acest ansamblu realizat de Arhimobil, firma arhitetctului Adrian Iancu, a fost deja supus atenției comisiei de urbanism la o ședință organizată din scurt. Proiectul a fost lansat acum în consultare publică. Observațiile se pot face pe adresa Primăriei până în 17 ianuarie.

Ansamblul care urmează să găzduiască și un mall urmează să fie dezvoltat pe un teren de 1,8 hectare lângă magazinul Cora și va avea clădiri cu 12 etaje, respectiv una centrală cu 40 de etaje care vor fi deservite de 2500 de locuri de parcare propuse. Ansamblul este unul mixt cu funcțiuni comerciale, mall, birouri, servicii de interes public – hotel, parking, spații pentru loisir. Proiectul include și un parking de tipul park and ride spre Nodul N, cu 500 de locuri.

Beneficiarul investiției este Cluj Napoca Estate SRL care are ca acționar – potrivit informațiilor Actualdecluj.ro – compania olandeză Delparro BV, care practic aparține Cora HQ. În proiect ar fi implicat omul de afaceri Dorin Bob, după cum se speculează în piața imobiliară din Cluj, cel care a dezvoltat proiecte controversate în oraș.  Despre investiție arhitectul Iancu susținea că se va face într-o singură etapă.

Ansamblul de la Cora este dezvoltat în proximitatea singurului bloc cu 25 de etaje autorizat de Primăriei în Cluj, la intrarea cea mai aglomerată din oraș, la nodul N. Turnul proiectat de arhitetcul Sorin Scripcariu este în șantier, dezvoltarorii scoțând deja apartamentele la vânzare. Blocul e botezat West City Tower, are 25 de ataje, 5 etaje de parcări, circa 400 de locuri, spațiu de joacă pentru copii și 182 apartamente.

Detalii despre proiectul de la Cora:

Se pregătește cea mai înaltă clădire din Cluj, un zgârie-nori cu 40 de etaje lângă Someș

În consultare publică este și proiectul unui ansamblu de două blocuri cu zece niveluri (9 etaje) propus pe o parcelă de peste 8300 de metri pătrați din zona La Terenuri, pe strada Parâng în cartierul Mănăștur. El a apărut public în 2018, susținut și de un filmuleț de prezentare postat de biroul Transform, însă a fost retras imediat ce a generat controverse fiind propus într-o zonă verde pe care Primăria și-a asumat să o transforme în bază sportivă. Curios, cei 8300 mp nu au intrat în proiectul de exproprieri lansat de municipalitate. Proiectul a fost asumat de societatea Coratim deținută de frații Marius Bejan și de Daniel Dumitraș.

Acum proiectanții de la Transform propun un plan de măsuri pentru dezvoltarea întregului cartier, spun ei, cu oferte clare pentru Primărie, dacă acceptă cele două blocuri cu 9 etaje în zona pârâului Calvaria și a bazei La Terenuri. Chiar evidențiază cu cifre ce investiții vor face dezvoltatorii.

Proiectul blocurilor de pe Parâng poate fi consultat pe site-ul Pirmăriei și oricine poate transmite observații până în 17 ianuarie.

Vezi și:

Controversă urbanistică la „liziera” Mănăşturului. Ce se construiește lângă La Terenuri?

 

Un comentariu

  1. nu mai dezinformati cititorii. Proiectul coratim nu e propus pe zona verde, ci terenul are incadrare urbanistica de zona mixta. Primaria expropiaza zona La Terenuri, din vecinatatea estica a paraului , care are incadrare urbanistica de zona verde.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.