Închide

Se pregătește cea mai înaltă clădire din Cluj, un zgârie-nori cu 40 de etaje lângă Someș

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 24, 2019 3 18659

S-a întors era turnurilor la urbanism. În urmă cu mai bine de zece ani, înainte de venirea crizei, Primăria aviza proiecte de turnuri care mai de care, unele asemenea celor din Dubai. Dintre ele, în construcție este doar unul de 25 de etaje, pe Calea Florești, la intrarea în Cluj, pe un drum despre care studiile zic ca e cea mai aglomerată rută din țară. Tot la aceeași intrare în oraș se pregătește acum un adevărat zgârie-nori cu 40 de etaje, la pachet cu funcțiuni de wellness și agrement.

Proiectul e semnat de fostul arhitect șef Adrian Iancu, decan al Facultății de Arhitectură, membru în comisia de urbanism a Primăriei și a fost deja supus atenției Comisiei la o ședință la care primarul Emil Boc s-a scuzat că nu poate rămâne la prezentare având treburi antamate în slujba orașului.”La butoane” a rămas viceprimarul Dan Tarcea care a condus discuțiile privind propunerea.

Planul Urbanistic Zonal propus de Iancu vizează o suprafață de peste 18 hectare, teren  situat în Cluj-Napoca, Bd. 1 Decembrie 1989, în zona Cora și implică realizarea unui ansamblu mixt cu funcțiuni comerciale, mall, birouri, servicii de interes public – hotel, parking, spații pentru loisir.

Perimetrul este delimitat de Bd. 1 Decembrie 1918, de Șomeșul Mic, de limita intravilanului municipiului Cluj-Napoca, respectiv de limita teritoriului administrativ al comunei Floresti și de terenurile ștrandului SUN aflate în
proprietatea orașului. Terenul e grevat de interdicții de construire pentru asigurarea zonelor de protecție pentru Someș, pentru rețeaua electrică, și e și pe traseul mult discutatei centuri metropolitane, spre și dinspre comuna Florești. Prin PUZ, Iancu reglementează aceste UTR-uri, plus unul în care se dorește construirea unei clădiri de 40 de etaje legată de alte două cu 12 etaje spre strandul Sun, patru etaje spre clădirea turn, sau trei etaje către actualul magazin Cora (care are înălțimea unei clădiri cu trei etaje).

Beneficiarul investiției este Cluj Napoca Estate SRL care are ca acționar – potrivit informațiilor Actualdecluj.ro – compania olandeza Delparro BV, care practic aparține Cora HQ. Despre investiție Iancu susține că proiectul se va face într-o singură etapă. Studiul de oportunitate există din 2018. De asemenea, Agenția de Mediu a decis că proiectul nu necesită evaluare de mediu.

Despre traficul generat de viitorul ansamblu, Iancu a spus că studiul de la dosar spune că în zonă traficul este de 1000 de unități și că mai există potențial de 4200 de unități. În proiect se mai propune și un parking de tipul Park an Ride, spre nodul N, pentru 500 de mașini. Chiar există o variantă în care acest parking se leagă de clădirea de 12 etaje propusă spre strandul Sun, în locul ei rămânând doar imobilul de 4 etaje. Construcțiile din ansamblul principal au trei niveluri de subsol.

Comisia de urbanism a spus că este posibil proiectul, potrivit informațiilor Actualdecluj.ro, însă a cerut studiu de trafic apofundat și corelarea cu proiectul centurii metropolitane. În aceeași zonă Primăria Cluj a autorizat cel mai înalt bloc de locuințe din România, la intrarea în Cluj-Napoca, pe o șosea despre care studiile de trafic spun că este cea mai aglomerată din România deținând recordul de 75.000 de mașini/zi. Blocul botezat West City Tower se află acum în șantier. Blocul are 25 de ataje, 5 etaje de parcări, circa 400 de locuri, spatiu de joaca pentru copii și 182 apartamente.

 

3 comentarii

  1. […] Se pregătește cea mai înaltă clădire din Cluj, un zgârie-nori cu 40 de etaje lângă Someș. În urmă cu mai bine de zece ani, înainte de venirea crizei, Primăria aviza proiecte de turnuri care mai de care, unele asemenea celor din Dubai. Dintre ele, în construcție este doar unul de 25 de etaje, pe Calea Florești, la intrarea în Cluj, pe un drum despre care studiile zic ca e cea mai aglomerată rută din țară. Tot la aceeași intrare în oraș se pregătește acum un adevărat zgârie-nori cu 40 de etaje, la pachet cu funcțiuni de wellness și agrement, potrivit Actual de Cluj. […]

  2. am asistat la sedinta din 14 iunie, fiind interesat de o alta lucrare, insa n-am auzit ca acest proiect sa fii trecut. Majoritatea membrilor comisiei nu s-au pronuntat, doar arhitectul sef a sustinut lucrarea impreuna cu arhitectul Iancu care a si prezentat-o. Vor trebui sa revina in comisie pentru o analiza mai temeinica dupa ce se aproba traseul centurii.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.