Primăria pornește proiectul pentru unul din cele două subcentre ale municipiului, Piața Mărăști. Celălalt subcentru, zona Primăverii,are deja proiectul în lucru
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 18, 2020 0 2638
Primăria a scos la licițație studiul urbanistic și cel de fezabilitate, dar și proiectul tehnic pentru transformarea unei zone acum scăpate de sub control, Piața Mărăști, într-un subcentru al orașului, așa cum se propune prin Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2021-2027. Pentru celălalt subcentru din cartierul Mănăștur, zona Primăverii, Primăria a contractat deja biroul de proiectare al arhitectului Octav Olănescu.
Pentru Piața Mărăști, clujenii au cerut reabilitarea zonei pietonale, în cadrul unui proiect finalist în cadrul procesului de bugetare participativă din 2019. În cazul Pieței Mărăști, licitația pentru achiziția proiectului dorit pe 10 hectare va avea loc în 18 decembrie. La pachet cu modernizarea zonei și cu racordarea la celelalte proiecte de modernizare – B-dul 21 decembrie, tronsonul dintre Biserica Sf Petru și Pavel și Piața Unirii, Primăria dorește și o parcare subterană în zona Aleea Bibliotecii.
Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2021-2027 a fost anunțată de Primărie cu multe concursuri de soluții care ar trebui să rezolve probleme mai mici sau mai mari ale orașului și să îmbunătățească mult promisa calitate a vieții în Cluj-Napoca. De la accesibilizarea Canalului Morii, la mutarea autogării lângă gară sau a centrului de expoziții Expo Transilvania într-o altă locație, concomitent cu transformarea actualei zone într-un centru comunitar, până la modernizarea piețelor centrale Mihai Viteazul sau Cipariu, toate ar trebuie să se întâmple anii următori, prin concursuri de soluții.
În afară de concursuri, sunt propuse și proiecte de reamenajare ale unor zone din toate cartierele orașului. În document se propune realizarea unor proiecte pentru amenajarea celor două principale subcentre ale municipiului – Centru cartier Mărăști – Piaţa Mărăşti și Centru cartier Mănăștur – zona străzii Primăverii – în acord cu principiile dezvoltării sustenabile urbane, în vederea creşterii calităţii vieţii şi accesibilităţii tuturor categoriilor de utilizatori.
Primăria a contractat deja serviciile biroului de proiectare al arhitectului Octav Olănescu pentru proiectul subcentrului din cartierul Mănăștur – zona Primăverii.
Detalii: Parcul Primăverii se transformă în centru de cartier pentru Mănăștur
În cazul zonei Piața Mărăști, municipalitatea a scos la licitație un Plan Urbanistic Zonal și un studiu de fezabilitate pentru reamenajarea zonei Piata Marăşti şi a străzilor adiacente la pachet cu amenajarea unui parking subteran în zona Aleii Bibliotecii. Valoarea estimată a contractului este de 1.000.000 lei, iar durata este de 18 luni. Data limită pentru depunerea ofertelor este tot 18 decembrie, la fel ca în cazul licitației de activare a Parcului Feroviarilor.
Pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) s-a stabilit o zonă de 10 hectare care cuprinde Bd-ul 21 Decembrie (între Sf. Petru şi sensul giratoriu), strada Fabricii, strada Aurel Vlaicu, Aleea Bibliotecii şi străzile Crinului şi Ciocârliei.
În zonă și Consiliul Județean are un proiect de extindere și cosmetizare al actualui sediu de pe Calea Dorobanților, contractat prin concurs de soluții, și există și multe proiecte imobiliare aprobate în zonă.
Primăria își dorește un proiect smart prin care să se calmeze traficul pe străzile secundare și să se creeze pe artera principală traseul dedicat pentru mijloace de transport în comun. Se doresc, ca în cazul celorlalte proiecte deja pornite în zonă, amenajări de tip smart, piste de biciclete, cișmele, mobilier modern, iluminat cu LED etc.
(sursa: caiet sarcini licitația modernizare Piața Mărăști)
(sursă: tema de proiectare)
În ceea ce privește zona Pieței Mărăști, Consiliul Județean a primit o propunere ambițioasă de transformare a zonei printr-un concurs de soluții oraganizat pentru extinderea noului sediu de pe Dorobanților. Aceasta s-a clasat pe lista scurtă cu proiecte și nu a fost premiată. Specialiștii au lăudat însă propunerile de amenajare a spațiului public.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Etnologii din Cluj descriu obiceiul clăcii pentru torsul cânepii, arată că nu oricine primea fuior de tors
dec. 11, 2024 0
-
Firmele care au făcut cele mai lăudate parcuri noi din Cluj, avertizare de Boc că sfidează banul public după ce au ciuntit copacii din cartierul Gheorgheni, la cererea unor asociații de locatari
dec. 11, 2024 0