Închide

Boc, față în față cu „chioșcarii” din Mărăști: „Eu nu pot să fiu în orașul acesta o piedică în calea modernizării lui!”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 18, 2020 4 1799

Zece chioșcari din Mărăști au venit în fața Consiliului Local să ceară socoteală primarului și aleșilor locali privind desființarea construcțiilor de pe Bulevardul 21 Decembrie din care ei își câștigă pâinea și își întrețin familiile. Oamenii au cerut design modern, dar să rămână cu instalațiile pe poziție. În replică, a spus că e pregătit să își asume decizii nepopulare, dar care susțin dezvoltarea și modernizarea Clujului. Consilierii locali nu sunt la fel de pregătiți.

Primăria a somat comercianții de la tarabele și chioșcurile din Piața Mărăști să își relocheze activitățile comerciale până la finalul lunii martie, când chioșcurile vor fi desființate de municipalitate. Oamenii au venit la Consiliul Local fiind nemulțumiți că Primăria le-a pus la dispoziție o locație unde nu există vad comercial, la podul Ira, spre ieșirea din oraș. Oamenii au cerut în fața Consiliului Local să treacă peste dorința lui Boc și să îi includă în proiectul de modernizare din zona Piaței Mărăști.

”Stăm de 20 de ani acolo și am făcut aceste chioșcuri după modelul pe care Primăria ni l-a dat. Am vrea să rămânem tot acolo, pe poziție. Cu toate insistențele, domnul primar nu a fost de acord. Noi suntem morți dacă ne relocați la podul Ira. Un comerciant trebuie să aibă vânzări ca să poată trăi iar acolo nu este vad comercial. Noi vrem să fim cuprinși în proiectul de modernizare a zonei. Suntem 10 chioșcuri și putem să ne încadrăm în ce model doriți. Noi de acolo ne câștigăm existența. Noi ne-am plătit dările la stat, chiria. Vecinii din blocurile apropiate nu au avut niciodată probleme cu noi. Trebuie să țineți cont că și noi suntem cetățeni ai acestui oraș. Unde să mergem noi la vârsta noastră să ne anagajăm? Așa era normal, să faceți modernizarea împreună cu noi, deoarece și noi dorim ca acest oraș să arate frumos”, au reclamat oamenii în fața Consiliului Local.

Primarul Emil Boc a invocat sutele de cereri primite de la clujeni pentru desființarea chioșcurilor și gheretelor de pe domeniul public. El a mai spus că deși le înțelege punctul de vedere își asumă decizia nepopulară de a merge pe desființarea construcțiilor, la pachet cu oferirea unei alternative pentru comercianți (relocare la IRA).

”Planul Urbanistic General nu mai permite astfel de construcții în zonă care sunt specifice anilor 90. Atunci au fost binevenite, au fost necesare, dar Clujul a trecut la o altă etapă, diferită de cea de tarabe. Avem toată deschiderea ca în cadrul legal și în soluțiile existente să căutăm o soluție alternativă pentru dumneavoastră, dar nu pe aceeași locație. Eu nu pot să fiu în orașul acesta o piedică în calea modernizării lui. Personal sunt solidar cu dumneavoastră, dar mie orașul îmi cere să iau decizii care nu sunt întotdeauna populare și nu mulțumesc pe toată lumea. Sunt deschis ca împreună, dacă nu va merge locația alternativă propusă, să căutăm alte soluții. Am cerut să vi se comunice din timp că din 15 martie intrăm într-o altă etapă, tocmai să nu fiți anunțați de pe o zi pe alta, să știți acest lucru. Acolo nu vor mai fi chioșcuri, să nu vă faceți vreo iluzie”, a tranșat primarul Emil Boc situația.

Deși oamenii s-au adresat consilierilor locali, niciunul dintre cei prezenți nu a dorit să intre în dialog cu comercianții.

Tarabele de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, de vizavi de Piaţa Măraşti, vor fi ridicate de Primărie din data de 15 martie, dacă proprietarii nu vor face ei înşişi acest lucru până atunci. Municipalitatea are un proiect de modernizare a arterei, proiect care urmează să demareze anul acesta.

4 comentarii

 1. hai sa fim seriosi, evident ca vad ca acolo nu au. dar de unde dreptul asta sa ti statia de bus ocupata 100 de ani ca sa iti mearga bine tie afacerea? asa hai sa ne facem toti chioscuri pe trotuare sa fim ca in india.

 2. Foarte bine face le desfiinteaza. Sper sa rada de acolo toate cosmeliile, inclusiv sala de jocuri din statie si sa nu mai permita tiganilor sa vinda flori si sa se comporte ca si cum trotuarul este proprietatea lor. Zona pietii Marasti arata ca un ghetou de ani buni.

 3. demolate, si ele si garajele. sunt exact trecutul de care vrem sa scapam. nu exista pt aceai oameni nici un drept pe viata. au beneficiat de un mare avantaj 20 de ani. ar trebui sa fie recunoscatori

 4. 10 chioșcari care nu inteleg ca s-au schimbat timpurile. Și-au luat locul probabil cu șpagă și acum vor sa tine cotețele etern acolo să incurce 100.000 de oameni.

  Să se considere privilegiati ca au avut spatiul ăla ani de zile.

  E momentul sa se facă acolo o pietonală de Mărăști, separată bine de stradă cu copaci si tuia, scoase masinile parcate la giratoriu si creat un spatiu pentru toată lumea, cu bănci verdeata si terase.

  Dl primar să aibă curaj, va castiga voturi. Eventual ceva despagubiri pentru chișcari să nu fim neintelegători insă pe fond trebuie o pietonalizare si inverzire agresivă a zonei.

  In spatele blocurilor radeti garajele, urate si abuzive, degajati din spatiu

  SFAT: dacă degajati zona nu o umpleti cu betoane sau fantani. Bancute de lemn frumoase si SPATIU.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare