Deja, în cadrul Stategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030, la care lucrează pentru Primăria din Cluj specialiști ai Băncii Mondiale, au fost elaborate o serie de ghiduri cu principii de care să se țină cont la modernizarea cartierelor socialiste ale Clujului și să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor. De acestea s-a ocupat o echipă de arhitecți coordonată de Vlad Rusu și Octav Olănescu, cei care sunt parteneri în alte proiecte de modernizare făcute pentru municipalitate în centrul Clujului, sau pentru redarea Parcului Feroviarilor orașului. Aceștia aplică deja principiile din ghid în proiectul noului cartier din Sopor, cartier pentru care au câștigat un concurs de soluții inițiat de Primăria Cluj și care urmează să fie planificat de la zero pe 250 de hectare de terenuri private.

Olănescu a explicat public că prin ghiduri se propune o ierarhizare a spațiului public din cartiere prin fixarea unor culoare ecologice de spații verzi și configurarea unor insule urbane pentru locuitori în proximitatea locului unde aceștia locuiesc, insule cu mobilier urban îmbunătățit, iluminat arhitectural, iluminat pentru pietoni, panouri de afișaj și facilități pentru persoane cu dizabilități. „Orașul trebuie perceput la nivelul pietonului, al transportului în comun și al mobilității alternative. Iar oamenii trebuie să aibă toate facilitățile la 200-400 de metri de mers pe jos față de locuință”, a atras atenția Octav Olănescu.

El a prezentat și un studiu privind o eventuală regenerare urbană a zonei centrale a celui mai mare cartier al Clujului, Mănăștur și a oferit două exemple de revitalizare a unor intersecții cheie, prin reconfigurarea spațiului, fără reducerea suprafeței pentru trafic și plantarea de perdele verzi.

(Primăverii – Izlazului)

(intersecție Calea Florești – Primăverii)

Deja Primăria a contractat serviciile firmei sale de arhitectură, Studio 82, pentru a face studiul de fezabilitate pentru transformarea zonei Parcului Primăverii într-un adevărat centru de cartier pentru Mănăștur.

Contractul a fost încheiat în 11 septembrie la valoarea de 132.000 lei. Potrivit Primăriei, urmează ca arhitecții să pregătescă proiectul, urmând ca soluțiile de reamenajare a zonei să fie prezentate în cadrul unei dezbateri publice, așa cum municipalitatea obișnuiește să organzieze pentru toate proiectele de transformare a spațiului public din Cluj-Napoca.

Vezi și:

Clujul vrea să fie capitala europeană a regenerării urbane. Cum a fost la prima dezbatere a viitoarei strategii a orașului pentru 2021-2030 și ce au cerut clujenii

Ințiativa Filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților, Scena Urbană, a atras atenția încă din 2016 asupra potențialului parcului Primăverii pentru a prelua evenimentele destinate cartierului și a organziat un concert de operă aici.

Detalii: Opera iese din nou în stradă. Arhitecții o duc în cel mai mare cartier al Clujului

Și arhitectul Dan Clinci cu asociața Urbannect a organizat evenimente aici, pentru a sublinia potențialul acestui spațiu public.

De obicei, în parcul Primăverii Primăria obișnuiește să direcționeze diverse acțiuni și evenimente pe care nu le dorește în centrul orașului.

În noiembrie 2019, primarul Emil Boc a participat la o campanie de plantare de arbori cu balot inițiată de un producător de bere, la nivel național. Boc a plantat alături de fostul portar al naționalei, Bogdan Stelea, ambasador al campaniei, 20 de arbori cu balot în parcul Primăverii din Cluj.

Tot în parcul Primăverii, Primăria a direcționat și unul dintre primele aparate de joacă pentru persoane cu dizabilități pe care municipalitatea l-a primit donație de la o fundație și pentru care s-au adunat fonduri la Zilele Culturale Maghiare.

Detalii: Acesta este nivelul. Aștia-s oamenii lui Boc din Primărie! Aștia-s consilierii „decorativi” și viceprimarul ”de formă”

În acest parc, organizația clujeană de femei a Partidului Național Liberal obișnuia să organizeze diverse acțiuni pentru copii, cu muzică, dans sau karaoke.