Închide

Acesta este nivelul. Aștia-s oamenii lui Boc din Primărie! Aștia-s consilierii „decorativi” și viceprimarul ”de formă”

ActualitateAdministrațieOpinieTop News by Luminiţa Silea - ian. 07, 2019 0 1169

Un leagăn pentru persoanele cu dizabilități a fost donat orașului în urma unei acțiuni de donații coordonată de două organizații nonguvernamentale în cadrul Zilelor Maghiare din 2016.

Este vorba despre asociațiile Copacul Vieții și Clujul Comoară, ultima condusă de organizatorul Zilelor Maghiare, consilierul local Gergely Balasz. Leagănul a fost montat de Primărie abia la finalul anului 2018, dar nu în zona centrală, așa cum au cerut cele două asociații tocmai pentru a fi la îndemână, ci a fost ascuns într-un spațiu impropriu din cartierul Mănăștur, așa-zisul parc Primăverii. Leagănul a fost montat fără nicio plăcuță adițională și fară niciun comunicat sau un moment inaugural care să-l facă cunoscut oamenilor.

Presa maghiară a relatat acest caz. Detalii: Clujul ascunde leagănul donat de cetățeni?

De ce a durat doi ani până Primăria să reușească așa o „performanță”:

-Niște funcționari din Primărie s-au gândit să-i pregătescă primarului Emil Boc ”o premieră” și s-a inițiat o achiziție pentru cumpărarea mai multor astfel de aparate, așa că până ele nu vin și până primarul nu anunță el însuși ”premiera”, nimeni nu trebuie să știe de leagănul pentru persoane cu dizabilități montat în Mănăștur. Alte orașe ca Timișoara, Bistrița sau Oradea au deja astfel de leagăne montate în locurile de joacă din aceste localități.

-Cei de la Primărie l-au pus în Mănăștur ”la plesneală”, ca nu cumva să deranjeze utilizatorii din locul de joacă de la Stadion, unde s-a solicitat amplasarea lui și apoi au oferit tot felul de declarații bombastice, așa cum obișnuiesc să facă când primesc o solicitare incomodă de la cetățeni, ca să se acopere. Angajații Primăriei au motivat că în zona de lângă Cluj Arena se lucrează la sistemul de irigații din parcul central, că atunci când se va regândi cu pationoar parcul de la Cluj Arena se va putea discuta…De fapt, toți cei care fac sesizări, spre exemplu prin aplicația My Cluj, au acuzat faptul că se primesc răspunsuri standard din partea angajaților Primăriei și că, de fapt, problemele nu se rezolvă.

-Viceprimarul UDMR are un rol decorativ și nicio putere de decizie în Primăria Cluj, așa cum fostul viceprimar Anna Horvath, condamnată pentru fapte de corupție, a și declarat în instanță. După ce Asociația Copacul Vieții a relatat pe pagina de Facebook că autoritățile au amenajat leagănul în cartierul Mănăștur fără înștiințarea lor, viceprimarul Emese Oláh a refuzat să facă declarații motivând că se poartă negocieri pentru amplasarea aparatului. Nici cu plăcuța cu instrucțiuni de utilizare sau cu montajul complet, viceprimarul nu a putut face nimic motivând că avizarea durează.

– Lucaciu Ștefan Marcel Doru, consillier superior la Serviciul de Spații, a ținut legătura cu Asocția Copacul Vieții în sensul că i-a tot purtat cu vorba…

– Consilierul local Balázs Gergely a declarat că se poate totuși pretinde ca orașul să țină cont de propunerile celor care l-au donat, iar dacă este necesar, să le consulte opinia. Dar n-a fost nicio clipă interesat să și-o facă auzită la Primărie, mai ales că a fost unul dintre cei implicați în inițiativa de strângere de fonduri soldată chiar cu achiziționarea a două aparate. În afară de cel donat, un aparat a fost montat la sediul Asociației Copacul Vieții.

– În Consiliul Local din Cluj, de fapt, nu există „nu se decide nimic”, după cum a confirmat pentru presa maghiară consilierul UDMR Daniel Nistor. El le-a recomandat tuturor celor cu proiecte să aibă o persoană care să tot întrebe la Primărie și să se asigure că instituția își face treaba.

-Ca să se materialize un proiect la Cluj el are nevoie de ”vânt din spate”.

sursă foto: atlatszo.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.