Închide

Un academician clujean finanțează cu zeci de mii de euro din buzunarul propriu ridicarea unei statui în onoarea lui Iuliu Maniu

Actualitate by Mihai Prodan - ian. 07, 2019 2 2380

Un academician din Cluj a finanțat cu bani proprii ridicarea unei statui a lui Iuliu Maniu, ce va fi dezvelită mâine, și e vorba în total de zeci de mii de euro.
Cunoscutul academician clujean Emil Burzo, președintele filialei Cluj a Academiei Române, e cel care a finanțat construirea statuii și e vorba în total, conform surselor apropiate de acest proiect, de o sumă de 70.000 de euro.
Statuia va fi dezvelită mâine – la ora 11 – cu un motiv: 8 ianuarie e ziua de naștere a lui Iuliu Maniu.
Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873, 5 februarie 1953) a fost un deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori premier al României şi unul dintre întemeietorii Marii Uniri de la 1918. Şi-a dorit să fie îngropat în localitatea natală Bădăcin din Sălaj, dar osemintele sale, ascunse de conducerea închisorii de la Sighet, n-au fost identificate încă.
Statuia, realizată de artistul Ioan Marchiș, va fi dezvelită mâine la ora 11 lângă Bastionul Croitorilor și, dacă Iuliu Maniu n-a putut fi îngropat la Bădăcin, la baza statuii care-l evocă a fost adusă o mână de pământ din Dealul Țarinii, din localitatea natală a lui Maniu.

Burzo explică pentru actualdecluj.ro: „a costat în jur de 70.000 de euro, turnarea fundației, turnarea sculpturii, taxele de autorizare, mai multe deplasări – știți că la baza fundației am pus pământ adus din Bădăcin. Iuliu Maniu în testament a spus că vrea să vadă învierea morților în dealul țarinii din Bădăcin. Nu s-a putut așa că am adus niște pământ din Bădăcin”. Banii pentru ridicarea și amplasarea statuii, un efort financiar considerabil,  vin din drepturile de autor pentru 4 din 16 cărți scrise de Burzo și publicate în Germania care costă, pe bucată, 3.000 de euro, spune el.

Dacă prețul lucrării n-a fost o problemă, a fost în schimb birocrația necesară pentru amplasarea statuii, „pentru o statuie trebuie mai multe avize decât pentru un bloc”, spune el.

2 comentarii

  1. Memoria lui Iuliu Maniu, inca sovaielnic omagiata, ar fi meritat ca la evenimentul de la Cluj sa nu fie flagelata, palmuita, de prezentsa absolut ignobila a academicianului (o proteza consonantica -oclusiva palatală surdă- la inceput ar ilustra just realitatea personajului) Razvan Theodorescu, manipulator al poporului cu televizorul la vremi de schimbare si detinator, in genere, al unui impresionant rezervor de fibra morala total absenta.

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.