Închide

2019, anul marilor vechi proiecte la Primărie și primul în care primarul spune că le cere oamenilor săi să facă un salt în privința calității serviciilor

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 06, 2019 0 1122

Primarul Emil Boc a început anul minunându-se de acalmia din traficul clujean generată de perioada vacanțelor: doi oameni și o mașină întâlniți din Zorilor spre centru pe drumul spre Primărie sau parcurgerea în mai puțin de 5 minute a distanței între Primărie și Piața 1 Mai. Chiar și așa, 2019 va fi anul parcugerii etapelor de studii pentru marile proiecte destinate descongestionării traficului din oraș. Va fi și anul continuării proiectelor în implementare și a implementării celor cu bani europeni pentru care există deja semnate contractele de finanțare (Piața Unirii decontare cheltuieli, achiziția de troleibuze, tramvaie noi și de autobuze electrice).

E primul an în care primarul Emil Boc spune că a cerut tuturor funcționarilor din Primărie într-o ședință avută cu directorii de direcții din instituție să facă un salt calitativ în ceea ce privește relația cu cetățenii și serviciile prestate pentru clujeni.

În prima jumătate a anului se va pune accent pe alegerile europarlamentare din mai și pe faptul că România deține Președinția Consiliul Uniunii Europene, după cum a mai recunoscut edilul.

Deoarece nu s-a adoptat Bugetul Național, orașul funcționează deocamdată, pe lege, cu 1/12 din bugetul anului trecut, pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare. În acest sistem, explică Boc, nu poți introduce obiective noi, ci te ocupi doar ca proiectele în implementare să își urmeze cursul. Și anul acesta orașul va pierde circa 28 milioane de euro din cota defalcată din impozitul pe venit (43%, aplicată anul trecut), estimează Boc, convins că și orașul va avea buget nou abia în luna martie. ”Ne va fi tot mai greu să ne descurcăm pentru un oraș cu tot mai multe provocări”, a menționat edilul.

Primarul a mai spus că se lucrează la noul buget și a ținut să amintească că proiectele din cadrul procesului de bugetare participativă (cele propuse de cetățeni) vor avea prioritate, chiar dacă nu sunt puține și bugetul de investiții nu este generos.

Accent pe alegeri și componenta europeană

În prima jumătate a anului se va pune accent pe alegerile europarlamentare din mai și pe faptul că România deține Președinția Consiliul Uniunii Europene. Așa că Primăria se va ocupa de organizarea unui summit în luna martie la Cluj-Napoca. Potrivit primarului, acesta va avea ca teme startup-urile și dezvoltarea economică dar și o ședință a Comitetului European al Regiunilor prin Comisia de politică de coeziune. De asemenea, vor fi și întâlniri mai puțin vizibile care v0r pune accent pe promovare.

Boc a cerut creșterea calității serviciilor

Potrivit primarului Emil Boc, orașul are deja o imagine și este cunoscut ca centrul inovare și IT și pentru serviciile medicale, financiar-bancare, educaționale corelate cu componenta de calitate a vieții. Așa că, în 2019, spune primarul, administrația va încerca să dea tonul la creșterea calității serviciilor oferite clujenilor.

”Am avut o ședință de 50 minute cu directorii și șefii din Primărie, unde am început și terminat cu un singur cuvânt, calitate. Tonul trebuie să îl dea administrația pentru că orașul se mișcă foarte bine, este pe un trend bun, oamenii fac diferența, este un oraș civilizat, unde primești un leu rest de la taximetru, dacă arunci un muc de țigară pe jos ești penalizat. Am dorința de a face din Cluj un oraș de referință. Nu se va întâmpla peste noapte, imediat, dar direcția este bună. Când spun acest lucru mă bazez pe este calitatea oamenilor de la Cluj. Este necesar să crească nivelul de calitate al tututor serviciilor și fiecare funcționar trebuie să se gândească și să știe că are obligația să facă un salt calitativ, de la atitudinea față de cetățean, la răspunsul în termen la actele aministrative, până la calitatea tututor serviciilor față de cetățean – curățenia stradală, salubritate menajeră, aspect trotuare, toate cele care compun viața de zi cu zi. Mă voi ocupa personal de aceste aspecte. Legea nu trebuie negociată, ci aplicată în interesul cetățenilor. De exemplu, la aplicarea marcajelor în primăvară vom face un control de calitate la vopsea să fie cum e la Munchen sau în altă parte în Uniunea Europeană. În privința șantierelor ele trebuie să respecte interesul public, să nu creeze neplăceri și mizerie”, a fost promisiunea primarului pentru 2019.

Emil Boc a oferit câteva exemple de lucruri petrecute pe final de an în oraș și a spus că este inadmisibil ca și acum să intervină primarul la șefii de direcții ca situațiile să fie remediate sau pentru ca probleme simple să fie rezolvate și sistemul să funcționeze.

Este vorba despre ridicatul gunoiului între Crăciun și Revelion când, a amintit edilul, a stat, spre exemplu, în seara de Crăciun cu viceprimarul Dan Tarcea și managerul Șurubaru să se asigure că nu sunt probleme. Sau de refuzul celor de la Administrația Cimitirelor și Regia Autonomă a Domeniuului Public de a săpa gropi în Cimitirul Central de sărbători.  ”Nu este nevoie să ne dăm noi peste cap ca lucrurile să funcționeze normal. Asta înseamnă pierdere de timp când, de fapt, trebuie să ne concentrăm să facem lucrurile mai bine, nu să ne asigurăm  că se procedează normal. Cetățenii au alte așteptări de la noi, Clujul a plecat într-o direcție de modernitate pe care nu o mai găsești în altă parte în România. Orașul este așa și datorită muncii furnicuțelor nevăzute din Primărie, albinuțele din Primărie, cum le spun eu. Le adresez felicitări, dar să știe că am și pretenția ca în relația cu cetățenii să primeze  calitatea. Știu că vor apărea multe situații și nemulțumiri. Oamenii sunt exigenți și văd de multe ori înaintea noastră. Am fost anunțat că în 27 decembrie cineva de la cimitire a spus că nu mai face gropi decât în 3 ianuarie. Cum e posibil să spui că tu nu poți face groapă? De ce a fost nevoie să ajungem aici? Am fost supărat. Acest gen de atitudine nu pot să-l tolerez . E inadmisibil să intervină primarul. Aici sunt atenți oamenii, la relația interumană, la modul cum sunt tratați”, a mai spus Boc.

Continuarea etapei de studii pentru marile proiecte privind descongestionarea traficului

2019 va fi anul continuării studiilor și etapei incipiente pentru marile proiecte care au ca scop îmbunătățirea condițiilor de trafic din oraș și asigurarea unei mobilități normale în Cluj-Napoca și în zona Metropolitană.

Potrivit lui Boc, continuă pregătirea documentațiilor pentru centura Metropolitană, proiect în cadrul căruia ar trebui să existe o colaborare excelentă cu Compania Națională de Autostrăzi deoarece fiecare etapă a studiilor pornite de Primărie are nevoie de aprobarea și acceptul celor de la București.

Se vor face pași pentru proiectul trenului metropolitan și a metroului (asocieri între oraș și comunele de pe traseu, studii).

Continuă marile proiecte ale pasajelor sub și suprane din Mărăști și de la Tăietura Turcului – se așteaptă studiile de fezabilitate, după etapa de evaluare a impactului asupra mediului.

Tot în ceea ce privește traficul, Boc a spus că va propune Consiliului Local să își asume o hotărâre prin care să limiteze autorizarea marilor proiecte urbanistice în Borhanci sau Bună Ziua, până când se vor autoriza proiectele de lărgire a arterelor principale care deservesc aceste cartiere.  Se vor accepta doar  proiecte cu până la 20 de locuințe în respectivele zone.

Tot pe componenta de trafic continuă proiectele de modernizare a podurilor din oraș – Fabricii, Porțelanului, Garibaldi unde sunt încă probleme privind colaborarea cu celelalte structuri implicate – Electrica, EON Gaz, Compania de Apă Someș, Apele Române etc, proiectele necesitând mutarea de utilități sau avize de la respectivele instituții. Primarul a spus că relația Primăriei cu aceste regii de stat sau private este bunicică, dar că trebuie îmbunătățită. Ceea ce merge deocamdată bine în oraș când vine vorba de colaborare este relația pe organizarea de evenimente mari.

Ce se face pe componenta de locuire

În 2019 se va lansa concursul de soluții pentru trasarea de la zero a unui cartier nou pe 238 de hectare din Sopor. Boc a spus că speră chiar ca la final de an să se poată construi în respectiva zonă potrivit planului stabilit de Primărie. Până la finalizarea concursului de soluții și la proiectarea propunerii câștigătoare, autorizațiile de construire pentru Sopor sunt blocate.

Cartierul Primăriei de 75 de hectare din Borhanci este la buton de pornire, însă depinde de lărgirea arterei Borhanci și va fi blocat până la realizarea respectivei reconfigurări.

În 2019 se va termina drumul din cartierul Lomb și se va pregăti un masterplan cu o componentă de locuire pentru proiectul Cluj Innovation City dorit pe dealul Lomb.

Administrația vrea să reintre în parteneriat cu Armata pentru un proiect de locuințe pe Valea Gârbăului care să fie corelat cu proiectul centurii metropolitane.

Certitudinea anului 2019 rămâne finalizarea locuințelor sociale (câteva apartamente) de pe strada Ghimeșului pe care primarul a anunțat-o.

Politica de parcare concentrată pe construcția de parkinguri

În 2019 continuă proiectele parkingurilor pentru care deja s-au finalizat licitațiile de proiectare și execuție: Primăverii 20, Primăverii 8, Mogoșoaia 7-9, Hasdeu. Se vor pregăti și proiectele parkingurilor Rebreanu 2-4, Albac, Azuga, Trotușului, Gh. Dima Vest, Sighișoarei, Cipariu. În ceea ce privește parkingul de la Oncologie care e în blocaj total, Boc a spus că va încerca să intervină pe lângă Ministrul Sănătății pentru obținerea terenului necesar demarării investiței.

Creșterea numărului și calității parcurilor din oraș

O direcție pe care se va concentra Primăria în 2019 va viza sporirea numărului de parcuri și creșterea calității celor existente și prin plantări de copaci, inclusiv a unor arbori cu balot.

Parcul Feroviarilor va avea un proiect în luna august, urmând ca primăria să facă licitații pentru amenajare. Parcul nou pregătit de Primărie pe Bulevardul Muncii are ca termen de finalizare o perioadă de 2 ani, iar în această perioadă este prevăzută plantarea a 1500 de arbori. Pentru proiect se așteaptă răspuns pentru a fi implementat cu bani europeni.

Învățământ

Pe lângă acordarea de burse și reparații la școlile și grădiniele din subordine, administrația are ca ambiție să concretizeze măcar o parte din proiectele creșelor noi promise în oraș: Donath (proiect prelungit care urma să fie finalizat la finalul lui 2018), Grigore Alexandrescu, Meziad, și o creșă în Bună Ziua pentru 50 copii pe Ștefan Luchian.

Se fac proiectele europene care au contracte de finanțare aprobate

O prioritate a anului 2019 rămâne implementarea proiectelor cu bani europeni și atragerea de noi fonduri. 14 cu contracte de 109 miloane de euro au fost deja semnate de Primărie. Ele vizează decontarea lucrărilor din Piața Unirii dar și achiziția de troleibuze, tramvaie și autobuze electrice noi.  Primăria mai are 25 proiecte de 110 milioane de euro în evaluare și mai vrea să depună alte două de 10 milioane.

Vezi detalii:

Clujul are proiecte cu bani europeni cât bugetul anual de investiții

Tot în 2019 se va lucra la proiectul de 10 milioane de euro al cimitirului nou din Someșeni care trebuie terminat în 2020. Detalii:

Cui dă Boc o ”afacere” de 10 milioane de euro în Cluj

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.