Închide

Cui dă Boc o ”afacere” de 10 milioane de euro în Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 26, 2018 0 4328

O firmă a unor milioanari arădeni judecaţi pentru fapte de corupţie şi apropiaţi ai primarului din Arad Gheroghe Falcă a câştigat un contract de 10 milioane de euro cu Primăria lui Boc pentru amenajarea unui cimitir nou pe 20 de hectare în Cluj-Napoca. Primarul Boc a anunţat public că se va semna contractul (în 26 sau 27 septembrie) pentru realizarea cimitirului din Someşeni, deoarece s-a respins contestaţia depusă la licitaţie de Consiliul pentru Soluţionarea Contestaţiilor.

Potrivit Primăriei, contractul pentru realizarea unui nou cimitir în Cluj-Napoca pe 20 de hectare în cartierul de la marginea oraşului, Someşeni, a fost câştigat de firma Tehnodomus din Arad pentru peste 46,9 milioane lei şi un termen de execuţie de 18 luni.

Boc a anunţat că cimitirul pe care îl va face Tehnodomus la Cluj va fi unul al „secolului în care trăim”, cu locuri de veci conturate (peste 5000), cavouri, columbar unde să fie depozitate urnele celor incineraţi, alei, bănci, copaci. Chiar columbarul a fost cerut expres de către cel mai tânăr consilier din plen, UDMRistul Racz Levente Zsolt, care este parte a afacerii crematoriului uman deschis la Moldovenești, în judeţul Cluj. Racz și partenerii săi voiau să deschidă inițial crematoriul în Cluj-Napoca, dar biserica ortodoxă și mișcarea civila s-au împotrivit.

Proiectul noului cimitir a fost prezentat public la Comisia de Urbanism în 2016 și a primit în primele faze critici deoarece era departe, spuneau arhitecţii, de un cimitir verde, aşa cum ar fi trebuit să existe în Cluj. Aceasta luând în calcul că niciunul dintre cimitirele din oraş nu respectă foarte multe dintre standardele impuse de legislaţie.

Ulterior, oficialii Primăriei şi cei de la Direcţia de Urbanism susţineau că proiectul s-a îmbunătăţit considerabil şi că noul cimitir nu va fi plin de betoane aşa cum era prezentat în varianta iniţială.

În prezent orașul are trei cimitire, toate situate în interiorul Clujului. Plus încă unul situat la ieșirea din oraș, cel din zona străzii Pometului.

Proiectul cimitirului din Someşeni a fost justificat atât prin prisma respectării standardelor cât şi prin faptul că a fost cerut de oameni care s-au plâns că nu pot obţine locuri de veci în actualele cimitire. În plus, a mai spus Boc la momentul respectiv, terenul din Someşeni, aflat în zona unităţii militare şi deţinut de Primăriei este grevat de interdicţii de construire.

Despre Tehnodomus din Arad, presa locală a relatat că patronii societății, Gheorghe Maxinan şi Virgil Sorin Henţ, alături de alţi doi oameni de afaceri, unul din Harghita, celălalt din Negreşti-Oaş, au fost trimişi în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupție, fiind acuzaţi de dare de mită. Alături de ei, în faţa judecătorilor va ajunge şi Teodor Giurgea, fost director al Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, acesta fiind judecat pentru luare de mită, şi Ioan Popa, fost şef de birou investiții în cadrul aceleiaşi administraţii, pentru complicitate la luare de mită. Faptele de corupție semnalate de DNA erau din 2010 iar dosarul a fost instumentat în 2016.

Anul acesta, Tribunalul Bucureşti a dispus, printr-o decizie încă nedefinitivă, achitarea oamenilor de afaceri din dosar, printre care şi a lui Gheroghe Maxinan şi Virgil Sorin Henţ invocându-se prescripţia specială a răspunderii penale.

 

(sursa foto: criticarad.ro, Gheroghe Maxinan şi Sorin Henţ)

Tehnodomus e o societate campioană a licitațiilor pe bani publici din Arad, primărie condusă de fostul PDList Gheorghe Falcă. Aceasta se ocupă pentru primărie şi de realizarea stadionului din Arad care trebuia finalizat la finalul primăverii 2018, dar unde există întârzieri la realizarea contractului, după cum a titrat presa din Arad. În media era chiar citat Gheorghe Maxinan care spune că a realizat 75% din contract şi că, din motive juridice, nu s-a respectat termenul de finalizare convenit în contractul cu Primăria Arad.

 

(sursa foto specialarad.ro, Gheorghe Maxinan cu primarul Falcă la semnarea contractului pentru reconstrucţia stadionului UTA, un contract cu Primăria Arad mai mic cu aproape 10 milioane de lei decât cel de la Cluj pentru realizarea cimitirului)

Cifra de afaceri raporată pe 2017 de Tehnodomus a fost de peste 50,5 milioane de lei, un profit de peste 1,3 milioane lei realizat cu 124 de salariaţi. În 2016, firma a raportat o cifra de afaceri de 67,1 milioane lei, un profit de 924.000 lei realizat cu 207 angajaţi.

Vezi și:

Noul cimitir promis în Cluj e înghesuit și plin de betoane. Nici poveste să fie un model sau un prim cimitir parc

Pe locul doi la licitaţia pentru lucrările de amenajare a cimitirului s-a clasat firma Terra Gaz Construct care a fost şi cea care a contestat rezultatul, adică decizia Primăriei Cluj de a atribui contractul către Tehnodomus. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins contestaţia.

Terra Gaz Construct este deţinută de faţii Bunea, Alexandru şi Traian despre care tolo.ro a scris că, în calitate de apropiaţi ai fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, şi-au crescut de 6 ori cifra de afaceri a societăţii. Suma contractată de la stat de fraţii Bunea în ultimii zece ani, potrivit aceleeaşi surse, a fost de 204 milioane de euro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.