Închide

Noul cimitir promis în Cluj e înghesuit și plin de betoane. Nici poveste să fie un model sau un prim cimitir parc

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 25, 2016 1 3289

Propunerea urbanistică a Civitas Proiectare care a contractat proiectul noului cimitir pe care primăria a anunțat că-l va dezvolta de la zero, pe un tren 4 hectare din cartierul Someșen,i e slăbuță, înghesuită și departe de a aduce un model cimitir-parc în Cluj-Napoca. Proiectul a fost discutat de comisia de urbanism la ședința de ieri și criticat de arhitecți, inclusiv de primărie.

 

Exclus așa ceva în Cluj, proiectanții si primaria vor morminte înghesuite și BETOANE în noul cimitir din SOMEȘENI !!!!!!!!! (sursa foto: Anchorage Memorial Park -en.wikipedia.org):

Exclus așa ceva în Cluj, proictnții si primaria vor morminte înghesuite și BETOANE!!!!!!!!! (sursa foto: Anchorage Memorial Park -en.wikipedia.org)

Civitas Proiectare a licitat, cu un preț la jumătate din estimarea primăriei, contractul pentru proiectarea noului cimitir al orașului și a și câștigat. Planul Urbanistic Zonal a fost prezentat primăriei de arhitectul Daciana Bercan la ședința de urbanism de săptămâna aceasta.

12166077_1036465369744595_33373340_n (1) 12769468_1036465399744592_885936111_n

Proiectul a fost catalogat de arhitecții din comisia de urbanism ca fiind foarte slăbuț: foarte-forte departe de un cimitir parc, cu alei generoase și vegetație și foarte-foarte aproape de cimitirele înghesuite și dezvoltate cu beton și morminte înghesuite care există deja în oraș. Arhitectul Eugen Pănescu a recamrcat că, deși viitorul cimitir e „desenat” în jurul unei axe centrale, ca un flurture, proiectul e desenat ca pentru un teren plat, deși amplasamentul este un deal. Arhitectul Șerban Țigănas a apreciat că proiectul n-are nicio calitate de a creiona o viitor cimir parc, aerisit, cu alei cu bânci și copăcei.

La ședință au participat și reprezentanții primăriei de la Direcția tehnică care se ocupă de investiții și care s-au pronunțat asupra necesității ca mormintele să fie delimitate cu beton, că poate fi spălat mai ușor. Proiectantul și arhitecții din comisie s-au mai contract asupra distanței dintre morminte, dacă să fie de 30 de centimetri sau de 60 de centimetri. De asemenea, proiectantul a cerut comisie să spună dacă dorește și o zonă de cavouri, și să îi spună cum să facă. Atitudinea i-a enervat pe membrii comisiei care i-au amintit că, de fapt, ea este cea care trebuie să vină cu propuneri, mai ales că a câștigat o licitație ceea ce face ca propunerile și variatele de dezvoltare a unui cimitir model pentru oraș să-i aparțină și nu să fie făcute de comisie.

După contre și calcule cu betonul, arhitectul-șef al municipiului, Ligia Subțirică, a cerut proiectanților să refacă propunerea, să așeze mormintele la distanțe de 2,5 metri, să aibă grijă că la răsătit se așează persoanele decedate cu capul, deci să regândească un cimitir-parc, nu indesit, cu morminte unul lângă altul ci unul sustenabil.

12746393_1036465466411252_1254983977_n

Licitația pentru serviciile de proiectare a unui noul cimitir, dezvoltat de la zero pe un teren al primăriei de pe strda Moș Ion Roată din Someșeni a fost organizată anul trecut. Contractul a fost încheiat cu Civitas Proiectare la peste 145.000 de lei, mai puțin de jumătate din valoarea estimată de primărie. Civitas trebuie să realizeze un Plan Urbanistic Zonal, Plan Urbanistic de Detaliu, Studiu de Fezabilitate, Proiect tehnic, detalii tehnice pentru autorizația de construire, detalii de execuție, caiete de sarcini pentru amenajările exterioare, racorduri și branșamente.

Societatea Civitas Proiectare a mai avut contracte cu primăria clujeană câștigate pe criteriul prețului cel mai mic. Aceasta este extensia pe parte de proiectare din grupul de firme deținute de Vasile Bercan, fost sectretar în Ministerul Transportului pe vremea PD-ului. Civitas Proiectare este o societate înființată în 2012. Societatea are ca acţionar pe Daciana Maria Bercan. În 2013 firma Civitas Proiectare a câștigat contractul de proiectare a bazei sportive pe care primarul a anunțat că vrea să o amenajeze în zona cartodromului. Primăria a bătut palma cu firma de proiectare pentru 29.000 de lei, la o valoare de 38% din preţul estimat. De asemenea, firma s-a ocupat și de proiectul de modernizare a cinematografului Dacia din Mănăștur, câștigând alături de 2 Invest contactul de proiectare și execuție. Valoarea contractului este de peste 2,8 milioane de lei cu TVA din care proiectarea este de peste 60.000 lei, iar valoarea lucrărilor de construcție de peste 2,7 milioane lei.

Și în cazul cinematografului Dacia, modul de rezolvare – coloristică – a interiorului acestuia a fost criticată de directorul Festivalului de Film Transilvania. Iar primăria a promis chiar că va reface culoarea pereților interiori, zugrăviți în alb.

Primăria din Cluj decide să schimbe culoarea din cinema Dacia, după ce regizorul Giurgiu spune că e “o catastrofă”

 

 

 

 

Un comentariu

  1. exemplu e din SUA, si da sunt o gramada de exemple in lume, dar nu toate sunt potrivite culturii si civilizatiei noastre. Si apoi, daca tot veni vorba de distanta intre morminte se vede clar pe plansa, ca la fiecare mormint se accede separat, pe o alee de 2m latime. Si discutii in contradictoriu au fost, e adevarat, dar nu despre existenta sau nu a zonei de cavouri….. am dorii o presa mai bine informata, care sa prezinte cu adevarat probleme orasului si modul cum sunt solutionate acestea de catre autoritatile publice…….comisia de urbanism…. consiliul local….

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.