Închide

Cine vrea să ocupe spaţiile comerciale din oraş?

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 26, 2018 0 541

 

În timp ce unii îşi închid rapid afacerile din centrul oraşului, alte spaţii sunt ocupate sau reocupate; per total, se pare că cererea de spaţii comerciale depășește în această perioadă oferta, spun agenţii imobiliari. În Cluj-Napoca, operatorii caută spaţii de închiriat mai ales pentru servicii de alimentație publică, comerț cu amănuntul, show room-uri, săli de jocuri și farmacii.

Cele mai căutate zone pentru spațiile comerciale sunt, în această perioadă, centrul şi cartierele Mărăști și Mănăștur, arată o analiză recentă a agenţiei Blitz Imobiliare. De asemenea, zonele nou dezvoltate încep să câştige teren în ultima perioadă, acestea fiind atractive tocmai datorită elementului de noutate: comercianții pot fi atrași de posibilitatea de a porni afaceri care încă nu există în zonele respective, spun cei din piaţă.

La Cluj-Napoca există un interes ridicat pentru deschiderea de noi afaceri, dar persoanele care doresc să-și desfășoare diverse activități în spații închiriate se lovesc de problema ofertei scăzute, menţionează agenţii imobiliari. „Piața comercială din Cluj-Napoca nu stă foarte bine la ofertele de spații comerciale, dat fiind faptul că indiferent dacă vorbim de centru sau cartierele vechi sunt foarte puține construcții care au fost gândite și pentru spații comerciale. Multe companii și francize au standarde de dimensiuni, care se impun în căutările spațiilor, și sunt nevoite să se adapteze la piața comercială din Cluj-Napoca, ce nu este foarte ofertantă la acest capitol”, spune Paul Maluczan, reprezentant al agenţiei. „Cererea este considerabil mai mare decât oferta în Cluj. Din păcate, zona centrală este extrem de mică în comparație cu cererea care există pe această zonă, de aceea și prețurile sunt extrem de ridicate. Mai mult, unele afaceri își găsesc cu greu spații pe măsură, datorită legislației în vigoare. Aceasta este extrem de strictă și modificată față de anii precedenți”, menţionează Andra Pop, agent la Blitz Imobiliare.

„Problemele esențiale țin de adaptabilitatea spațiilor pentru domeniul de activitate – chiriașii nu își pot adapta spațiile conform cerințelor organelor de stat abilitate în a oferi autorizații de funcționare. Astăzi, orice activitate conform codului CAEN trebuie să funcționeze într-un spațiu care, în funcție de destinația din cartea funciară, se poate implementa sau nu. Date fiind modificările legislației pentru autorizarea spațiilor comerciale, perioada de obținere a documentațiilor poate ajunge și până la 1 an de zile. Vorbim aici de domeniul HoReCa, care se află în topul cererilor pentru spații și care este cel mai complex domeniu de autorizat. Activitățile de comerț cu ridicata sau amănuntul pot fi implementate mult mai ușor, fiind necesar ca spațiul să respecte minimul impus de lege. În oricare dintre situații, în Cluj-Napoca activitățile comerciale pot fi desfășurate doar în spații care menționează acest fapt și în cartea funciară. Este necesar să ne aliniem la cerințele Uniunii Europene din punct de vedere al legislațiilor, însă implementarea lor va fi realizată într-o piață care nu a fost gândită pentru asta. Sperăm într-o piață comercială sănătoasă și care să dea orașului o față modernă și elegantă, însă va trebui să ne adaptăm și asta vom putea realiza doar prin implicarea tuturor”, spune Maluczan.

Proprietarii de afaceri sunt în general persoane care vin cu noi concepte în piață şi care fie dispun de venituri proprii, fie reprezintă companii mari sau au accesat fonduri europene. Nu în ultimul rând, deținătorii de francize care implementează la Cluj proiecte cu succes în alte orașe. „Chiriașii trebuie să aibă în vedere alegerea zonei potrivite pentru domeniul lor de activitate. În multe cazuri, din dorința găsirii unui spațiu cât mai repede, aleg zone care nu îi avantajează. Poate că au timp limită pentru găsire, conform condițiilor fondurilor europene accesate, sau poate asta se întâmplă doar din dorința de a da cât mai repede drumul la treabă. Apoi se lovesc de alte probleme, cele de autorizare și legislație, care sunt cel mai des întâlnite. Proprietarii, în schimb, nu au așa multe probleme. Dacă au un spațiu bun nu se întâmplă să nu îl închirieze în cel mai scurt  timp posibil. Desigur, acest lucru este valabil când cerințele lor financiare sunt și realiste”, mai adaugă Andra Pop, Senior Broker I Blitz.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare