Închide

Investitorii străini: România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilității forței de muncă calificate

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 27, 2018 0 217

 

Majoritatea respondenților în cadrul unui proiect lansat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC) declară că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilității forței de muncă calificate. Asta se întâmplă pentru prima dată, din 2015, de când FIC realizează acest chestionar în rândul membrilor săi. Investitorii se declară îngrijoraţi de lipsa infrastructurii și a stabilității cadrului de reglementare pe termen lung.

Cele mai recente rezultate ale indicelui percepției membrilor Consiliului Investitorilor Străini despre mediul de afaceri (realizat în septembrie 2018) aduc câteva noutăți legate de piața muncii și de fiscalitate.

În rândul membrilor FIC persistă dihotomia dintre așteptările privind creșterea veniturilor și a cifrei de afaceri pe termen scurt și îngrijorările legate de lipsa infrastructurii și a stabilității cadrului de reglementare pe termen lung. FIC își menține opinia că lipsa predictibilității și a investițiilor erodează competitivitatea economiei și potențialul acesteia de creștere. Pentru prima dată, din 2015, de când FIC realizează acest chestionar în rândul membrilor săi, majoritatea respondenților a declarat că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilității forței de muncă calificate. Acum doi ani doar un sfert dintre respondenți reclamau probleme legate de lipsa forței de muncă. „De fiecare dată când FIC a publicat rezultatele semestriale ale indicelui de percepție, am atras atenția că acest indicator se deteriorează accelerat. Acum există tot mai multe indicii din rândul companiilor membre care, coroborate cu alte date și analize publice, arată că România se confruntă cu o situație dificilă privind disponibilitatea forței de muncă”, arată reprezentanţii asociaţiei.

În martie 2017, o treime dintre respondenți declarau că România este lipsită de competitivitate în domeniul fiscal. A urmat apoi o deteriorare semnificativă în septembrie 2017 și martie 2018, când două treimi dintre respondenți au afirmat același lucru. „Considerăm că anunțurile publice repetate de schimbare a politicilor fiscale, fără a fi urmate de studii de impact și consultări adecvate, au condus la această opinie. În ultimul sondaj am observat o îmbunătățire a acestui indicator, revenind la situația în care doar o treime dintre respondenți consideră România mai puțin competitivă din cauza fiscalității. În prezent, remarcăm o relativă stabilitate a regimului fiscal: măsurile anunțate anul trecut au fost fie aplicate, fie abandonate, iar în acest an nu au fost anunțate schimbări majore de politică fiscală. Companiile au reușit să se adapteze schimbărilor intervenite prin măsurile adoptate în 2017, deși acest lucru a generat costuri și eforturi considerabile neplanificate. FIC consideră că pentru România este contraproductiv să fie percepută drept o țară lipsită de competitivitate fiscală din cauza inconsecvenței politicilor publice. Membrii FIC îndeamnă guvernul să mențină un cadru fiscal stabil și să fie transparent în ceea ce privește viitoarele schimbări. În același timp, FIC consideră că mediul public și cel privat trebuie să colaboreze îndeaproape pentru a îmbunătăți piața forței de muncă din România înainte ca ea să devină un impediment major în calea dezvoltării”, transmit reprezentanţii asociaţiei.

Acest sondaj este realizat la fiecare șase luni doar în rândul comunității membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC), companii care au avut în anul 2016 o cifră de afaceri în valoare de 183 miliarde RON și au angajat aproximativ 200.000 de persoane. Rezultatele sondajului pot fi consultate AICI

O analiză recentă a unor economişti ai Băncii Mondiale sublinia, de asemenea, că România este grav afectată de fenomenul migraţiei, asta generând mari probleme pe piaţa forţei de muncă şi, în general, în traiul românilor. Între 3 și 5 milioane de români trăiesc și lucrează în afara țării, unul din patru absolvenți de studii superioare pleacă din țară, e criză acută în Sănătate – unul din patru medici a părăsit țara, iar orașele dezvoltate – cum ar fi Bucureşti, Cluj, Iași şi Timișoara – se confruntă cu o criză de personal. Vezi mai multe detalii AICI

 

 

 

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu