Închide

Clujul are 14.000 de salariaţi în plus faţă de acum un an. Câţi şomeri sunt în judeţ?

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 26, 2018 0 377

Judeţul Cluj avea, la sfârşitul lunii iulie, 254.036 de salariaţi, adică cu 14.057 persoane mai mult decât în luna iulie 2017, arată cele mai recente date ale Direcţiei Judeţene de Statistică Cluj.

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii iulie 2018, a fost de 5196 persoane, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, reprezintă  1,4%, cu 0,7 puncte procentuale mai mică faţă de rata şomajului înregistrată în luna iulie 2017. Din numărul total al şomerilor 49,8% sunt femei şi 70,9% reprezintă muncitori. Câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna iulie 2018 a fost de 5025 lei şi cel net de 3046 lei. Câştigul salarial mediu net din luna iulie 2018 a fost cu 11,3%  mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2017.

O analiză recentă a unor economişti ai Băncii Mondiale arăta şi faţa negativă a pieţei muncii. Între 3 și 5 milioane de români trăiesc și lucrează în afara țării, unul din patru absolvenți de studii superioare pleacă din țară, e criză acută în Sănătate – unul din patru medici a părăsit țara, iar orașele dezvoltate – cum ar fi Bucureşti, Cluj, Iași şi Timișoara – se confruntă cu o criză de personal.

Vezi şi:

Migrația, sindromul „Case noi în locuri pustii” și criza forței de muncă. Banca Mondială: „exodul creierelor poate avea consecinţe serioase asupra dezvoltării României”

 

Cea mai mare concentrare de specialiști în diverse domenii de activitate se află în județele Cluj, Iași și București, arăta un studiu lansat în această vară de Patronatul Investitorilor Autohtoni PIAROM. „Elementul pe care cele trei județe îl au în comun este reprezentat de faptul că la nivelul acestora se găsesc cele mai prestigioase centre academice de învățământ superior din țară, conturându-se o corelație între prezența și performanța centrelor academice și numărul de specialiști în diverse domenii de activitate existent pe piața muncii. Coroborând informațiile privind structura generală a forței de muncă și subliniind în mod deosebit ultimele două caracteristici, constatăm faptul că există o legătură puternică între regiunile cu activitate industrială competitivă și numărul de muncitori calificați. De asemenea, principalele centre universitare din țară determină concentrarea specialiștilor în diverse domenii de activitate”, subliniază analiza. „Tendințele sunt firești, cu mențiunea că este îngrijorător faptul că doar într-un singur județ al țării există peste 20% din forța de muncă activă formată”, se mai arată în studiu. Niveluri de salarizare mai ridicate în raport cu media se înregistrează și în județele Cluj, Timiș, Sibiu, Brașov și Ilfov, iar cel mai ridicat potențial de inovare îl au județele Ilfov, București, Cluj și Iași.

Amintim, în acest context, că trei judeţe au făcut 75% din totalul angajărilor din ultimul deceniu. Angajatorii din municipiul Bu­cu­­reşti şi din judeţele Ilfov, Cluj şi Timiş au creat 243.000 de noi locuri de muncă în pe­rioada iunie 2009 – iunie 2018, acestea re­prezentând 75% din totalul celor peste 320.000 de joburi „nete“ create în ultimul de­ce­niu, arată datele centralizate de ZF pe ba­za in­for­ma­ţiilor de la Institutul Naţional de Statistică. „Dezvoltarea a fost şi este foarte inegală în profil teritorial. Discutăm despre creştere eco­no­mică, dar dacă ne uităm la distribuţia ritmului de creştere economică pe judeţe, observăm ace­­laşi tipar ca şi cel al angajărilor. Sunt câteva zo­ne – în primul rând regiunea Bucureşti-Ilfov – care sunt lideri în ceea ce priveşte creşterea eco­no­mică şi ritmul de creştere a veniturilor, pe când unele judeţe din Moldova bat pasul pe loc de ani de zile, iar aceasta este cauza migraţiei“, a ex­plicat analistul economic Aurelian Dochia, pentru Ziarul Financiar.

 

Citeşte şi:

Reprezentantul Băncii Mondiale despre oraşele „magnet”: „Oamenii sunt dispuşi să lucreze pe un salariu mai mic ca în Vest, dar vor un oraş care arată ca în Vest”

 

Săptămâna viitoare, la Cluj se prezintă oferte de locuri de muncă. Pentru mai multe detalii, vezi şi:

Ce găsiți nou la Târgul de Cariere Cluj

 

Sursa foto: Târgul de Cariere

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare