Închide

Povestea cuvintelor din limba română, de la începuturi și până astăzi, digitalizată, au lucrat 300 de lexicografi din Cluj-Napoca, București și Iași timp de aproape un secol

Istorie by Actual de Cluj - iun. 19, 2023 0 184

Povestea cuvintelor din limba română, de la începuturi și până astăzi, este spusă altfel în Dicționarul limbii române, editat sub egida Academiei Române. La prima ediție au lucrat 300 de lexicografi de la București, Cluj-Napoca și de la Iași, timp de aproape o sută de ani, între 1907 și 2010.
Varianta digitală anastatică a primei ediții poate fi consultată online, în acces liber, pe site-ul creat de cercetătorii din Departamentul de lexicologie și lexicografie de la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” al Academiei Române – Filiala Iași, arată cercetătoarea Isabelle Tamba de la Institutul de Filologie Română ”A. Philippide” din Iași.

Conform prezentării, prima ediție a dicționarului de tip tezaur a fost publicată sub egida Academiei Române în două serii: DA, între 1913-1948, sub coordonarea acad. Sextil Pușcariu, și DLR, între 1965-2010, sub coordonarea academicienilor Iorgu Iordan, Alexandru Graur, Ion Coteanu, Marius Sala și Gh. Mihăilă. Seria nouă a fost realizată în cadrul Institutului de Lingvistică ”Iorgu Iordan – Al. Rosetti” din București, al Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj-Napoca și al Institutului de Filologie Română ”Alexandru Philippide” din Iași. Varianta anastatică digitală a acestei ediții a fost creată de Departamentul de lexicologie și lexicografie de la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” al Academiei Române – Filiala Iași.

Variantă anastatică înseamnă că proiectul reproduce varianta tipărită: atunci când este căutat un cuvânt, este reprodusă pagina din dicționar unde apare acel cuvânt.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu