Închide

Clujul la 1963: fotografii din orașul de acum 60 de ani

ActualitateIstorieTop News by Actual de Cluj - iul. 08, 2023 0 867

Un volum care prezintă cum arăta orașul Cluj – atuncă fără extensia ”Napoca” în denumire – prezintă imagini de epocă cu orașul din 1963, dar și informații importante despre geografia, economia și istoria orașului.

Autor este eseistul Anatol. E. Baconsky, tatăl cunoscutului diplomat Teodor Baconschi, și care a locuit pentru o perioadă în oraș. Acesta arată în volumul ”Cluj și împrejurimile sale. Îndreptar turistic”, care are 81 de pagini, cum se prezenta orașul în 1963 – când număra doar câteva zeci de mii de locuitori, fără giganticele cartiere care sunt acum parte din oraș, Mănăștur, Mănăștur, Zorilor și altele.

La sfârșitul articolului, un link la ghidul complet, de peste 80 de pagini, cu fotografii unice de epocă dar și cu informații pe care poate le aflați în premieră – de exemplu cum arătau dărăpănatele Băi Someșeni în vremea când chiar funcționau, ori ce puteți găsi în puțin cunoscutele Chei ale Baciului, unde puteți ajunge pe jos.

Să menționăm că A. E. Baconschi a frecventat între  anii 1946 și 1949 cursurile Facultății de Drept a Universității din Cluj. A debutat cu eseu în ”Tribuna nouă” din Cluj în 1945, iar debutul editorial s-a produs în 1950 cu volumul Poezii. A fost redactor-șef al revistei ”Almanah literar”, devenită ulterior ”Steaua”, de la Cluj, între anii 1953 și 1959.

Așa începe prezentarea orașului:

 

Autorul prezintă pe zeci de pagini istoria orașului până la momentul publicării, fiind evidentă influența propagandistică. Informațiile sunt cunoscute: istoria orașului din vremea romanilor sau chiar dinainte, perioada medievală cu menționarea rolului pe care Matia Corvin l-a avut la dezvoltarea orașului, dar și perioada revoluției industriale și modul în care aceasta a transformat orașul. Încă nu apăruse industrializarea comunistă, aceasta urma să-și lase amprenta asupra orașului peste doar câțiva ani, cu apariția imenselor cartiere muncitorești, a zonelor industriale de est și de nord și altele. Cea mai recentă transformare de anvergură la data publicării volumului era apariția ”orășelului studențesc”, campusul Hasdeu. Redăm mai jos câteva dintre ilustrațiile din volum, care surprind cum arăta Clujul în urmă cu aproape 60 de ani. Fotografiile din volum au fost realizate de Studioul de artă fotografică al Combinatului Poligrafic ”Casa Scânteii”:

Actuala piață a Unirii:

Biserica Sf. Mihail:

Strada Petru Groza, actuala semipietonală Eroilor:

Actuala piață Avram Iancu:

Vedere panoramică asupra centrului Clujului:

Someșul la podul Elisabeta:

Vedere panoramică de pe Cetățuie:

”Orășelul studențesc”:

Băile Someșeni:

Institutul Politehnic, actuala Universitate Tehnică, pe vremea când Canalul Morii nu era acoperit:

Ștrandul:

Actuala piață Mihai Viteazu, fără statuia domnitorului:

Un alt unghi asupra aceleiași piețe:

Aici ghidul complet

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare