Închide

Planuri „tech” lângă căluții de la Jucu: incubator de afaceri, peste drum de Tetarom III și lângă herghelie

AdministrațieDin județEconomie by Kristina Reştea - mai 21, 2020 0 896

 

Un incubator de afaceri, alături de spaţii de agrement şi evenimente – acesta este planul, deocamdată la nivel de proiect, al unei companii controlate de familia Buzoianu. Cândva, în comună se desena, tot la nivel de  planuri, un „Nokia village”, adică o amplă dezvoltare imobliară, alături de investitorii finlandezi care între timp au închis porţile fabricii din parcul industrial. Între timp, în Tetarom III au venit alte companii, dintre care cei mai cunoscuţi sunt Bosch şi De’longhi, cu sute de angajaţi și apar și alte noutăți pe terenul cu o situație deocamdată incertă. Proiectul noului incubator de afaceri a fost discutat în şedinţa de săptămâna trecută a Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Judeţean, prilej cu care s-a dat aviz favorabil. Terenul vizat acum de proiectul botezat „Techville” aparţine statului român, după cum a reieşit din discuţia comisiei de urbanism, e amplasat lângă parcul industrial Tetarom III şi aici deocamdată funcţionează o herghelie. Arhitectul-şef al judeţului a subliniat însă că pentru a se realiza investiţia este necesar ca situaţia terenului să fie clară, iar în cazul în care acesta aparţine statului român să existe avizul Ministerului de Finanţe, instituţia care emite acorduri.

 

Documentația prezentată vizează un Plan Urbanistic Zonal pentru înființarea unui incubator de afaceri în Jugu Herghelie – „Techville by CBC Cluj Business Campus” – prin construire și reconversie a unor corpuri cu regim de înălțime parter, parter și mansardă și parter și două etaje. PUZ mai prevede: restaurant, cazare, sală de evenimente, birouri, imprejmuire, amenajări exterioare, post trafo, operațiuni notariale, totem.

Amplasamentul este situat la Jucu, vizavi de Tetarom III, a menționat arhitectul Victor Mihăilescu, cel care a susținut proiectul. „Mergem în paralel cu aprobarea noul Plan Urbanistic General Jucu. Scopul este de a realiza un incubator de afaceri, cu o componentă de evenimente şi parte de servicii de alimentaţie publică şi cazare. Avem o grămadă de spaţiu verde. Am încercat să facem o reabilitare a unei clădiri, corpul B, care e un fost fânar”, a spus proiectantul. Proiectul include spații de coworking, o sală multifuncțională, de conferințe, evenimente. Mai există un corp de clădire nou, adică principala componentă a incubatorului de afaceri. În partea din faţă, înspre drum, a fost poziționată parcarea, cu acces din Drumul Național. „Parcela are 16 ha, sunt foarte puţine clădiri pe ea. Nu am avut asemenea POT și CUT în 17 ani”, spune Mihăilescu.

Arhitectul Horațiu Răcăşan a avut un comentariu legat de acces: având în vedere situația traficului din Jucu, cu rare locuri de întoarcere, soluția ideală pentru acces la noul proiect ar fi un sens giratoriu. „Un sens giratoriu pe drumul național e imposibil din punctul de vedere al CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere). A fost prima variantă la care am fi apelat, dar nu s-a putut”, a spus arhitectul. „La cum se dezvoltă zona, din cauza căii ferate şi a modului de ocupare, nu ai loc de întoarcere. Vor fi nişte conflicte acolo; dacă nu se rezolvă situația, le veţi simţi”, a completat Răcășan. „Va fi necesar să se reglementeze intersecţia între drumul judeţean şi cel naţional, care va trebui să primească giraţie, probabil în următoarea perioadă se va întâmpla ceva în acest sens. Trebuie rezolvată această problemă”, a spus arhitectul șef al  județului, Claudiu Salanță.

Membrii comisiei au ridicat semne de întrebare privind Unitatea Teritorială de Referință și asocierea între incubator de afaceri, casele de locuit din zonă și grajduri.

„Am propus mai multe funcţiuni, s-ar putea ca în zonă să existe dezvoltare rezidențială, poate locuințe de serviciu sau permanente. Vor rămâne nişte grajduri pe amplasament, pentru a putea acomoda caii care locuiesc acolo, componenta de agrement se va păstra. Acesta e farmecul şi scopul acestei dezvoltări. Există şi luciu de apă în aceast zonă, care probabil va fi folosit ca agrement. Grajdurile sunt existeme, au cai, vor rămâne cai acolo”, a precizat Mihăilescu.

Salanță a adus în discuție un element esențial pentru dezvoltarea proiectului: situația juridică a terenului pe care s-ar face dezvoltarea. „Nu e un teren cu procese şi litigii? Terenul e al statului român, în administrarea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterianară (care, în urmă cu câțiva ani, s-a asociat cu o firmă a familiei Buzoianu), e vorba de cele 1200 ha de la Jucu; știam că sunt cu litigii pe rol”, a intervenit Salanță. „Proiectul vizează o parcelă de 16 ha, dezmembrată relativ recent, am dezmembrat pe limita de intravilan, înspre nord. S-au făcut operaţiuni cadastrale recent, anul trecut, nu au fost probleme juridice”, a spus reprezentantul beneficiarilor de proiect. „Veţi avea nevoie de acordul proprietarului, care e statul român în CF, din câte reţin eu, statul emite acorduri prin Ministerul de Finanțe”, a mai spus Salanță. „Avem acord de la Statul Român, din câte știu”, a răspuns Mihăilescu. „Asta ar trebui să fie clar, pentru a se face această investiţie, să fie în regulă. Partea de circulație nu o puteţi rezolva dvs azi, alte probleme nu văd”, a conchis Salanță.

În final, Plan Urbanistic Zonal al incubatorului de afaceri a trecut de comisia de urbanism.

 

Arhitectul Victor Mihăilescu de la Arch Design a cerut în iunie Comisiei de Urbanism un aviz de oportunitate pentru un proiect al Transilvania Horse Company privind înființarea  unui incubator de afaceri (Techville by CBC Business Campus) în comuna Jucu. Vezi și:

 

Cea mai profitabilă construcție din Județ pe care arhitecții se feresc să o avizeze

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.