Închide

Imobiliarii merg înainte și vând apartamente de pe planșe. Unde poți construi „la maxim” în Cluj-Napoca?

AdministrațieEconomieTop News by Kristina Reştea - mai 21, 2020 0 1968

 

 

Dezvoltatorii cu proiecte în zona pericentrală, adică una dintre cele mai scumpe ale orașului, au undă verde să ceară coeficienți maximi de construire pentru terenurile lor. E una dintre direcțiile discutate chiar în Comisia de Urbanism a orașului, cu prilejul prezentării unui proiect propus pentru strada Einstein.

Complexul propus de Solaris Real Estate Investments ar urma să se ridice pe str Einstein, la nr. 16-18. Ar fi vorba despre o locație „ultracentrală, cu imobile istorice”, din descrierea dezvoltatorilor. De menționat că apartamentele din ansamblul încă inexistent sunt deja pe piață, iar unele chiar au fost vândute, după cum anunță dezvoltatorii pe site-ul de prezentare; asta deși proiectul abia a fost discutat în Comisia de Urbanism a orașului. Mai precis, ar mai fi disponibile doar 3 din 25 de apartamente în „Solaris Astoria”. Dezvoltatorii menționează totuși chiar pe site că proiectul se află în faza de autorizare. Finalizarea proiectului este estimată în cursul lunii martie 2021.

Conform prezentării din cea mai recentă ședință a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, proiectul ar urma să fie construit cu regim de înălțime subsol, parter, 3 etaje și încă unul retras. Se dorește realizarea pe amplasament a unui imobil mixt de locuințe și spatii comerciale și servicii la parter. Imobilul va cuprinde 25 apartamente la nivelurile superioare, 2 spații comerciale și de servicii la parter și un garaj auto subteran cu rampă auto pentru acces. Proiectanții au propus ca accesul auto la imobil să se facă direct din stradă, printr-un gang de acces pietonal și auto. Imobilul va fi compus din două tronsoane, articulate printr-o circulație verticală.

Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) maxim în această zonă este de 2,2, iar proiectul dorit de Solaris ar avea CUT de 2,19. Adică aproape maximul admis. Procentul de Utilizare a Terenului e ceva mai “cuminte”: 45%, față de 60%.

 

 

 

La acest punct de pe ordinea de zi, primarul Emil Boc, cel care conduce ședințele de Urbanism, le-a lansat specialiștilor o întrebare: unde și în ce condiții e în regulă ca un proiect să meargă la maximul admis de PUG? “Care e un criteriu obiectiv pentru CUT maxim?”, a lansat primarul provocarea. “Depinde de calitatea imobilului, calitatea vieții generate de construirea acestui imobil”, a venit răspunsul în cadrul ședinței CTATU online, fără să poți să înțelegi prea exact ce înseamnă obiectivitate când vorbim de “calitatea vieții”, slogan vehiculat de altfel în marketingul de Cluj-Napoca. Au venit totuși niște exemple de elemente pe care cei din primărie și comisii le-ar considera plusuri. “Ceea ce dă proiectul orașului, dacă e cazul: de la creșă, grădiniță, priză pentru mașini electrice, orice e argument pentru a propune suprafață ori spre CUT mai mare”, a enumerat Boc, ajutat de colegii de comisie.

Arhitecții au venit cu lămuriri. „În toată zona adiacentă centrului istoric ar trebui să ne apropiem de CUT maxim, e o zonă unde ar trebui să creăm cornișe urbane coerente, unde poți face asta, e zonă cu dotări, e calitate urbană. Putem face asta și ca să scădem presiunea de pe ansambul urban fortificat și centrul istoric. Clădirea propusă e o clădire normală, firească, se încadrează în peisajul zonei”, a menționat arhitectul Vlad Negru, membru CTATU. Acesta a sugerat că o variantă de a îmbunătăți totuși proiectul ar fi introducerea unui lift auto. Sugestia a fost contazisă de colegul de comisie Adrian Iancu. „Eu cred că dacă un beneficiar are inițiativa de a face o rampă civilizată, e împotriva logicii să îl obligi la lift auto. Să facă cum e firesc”, a opinat Iancu. “Apar console ale balcoanelor peste domeniul public, ampriza străzii Einstein e de 11 metri, aceste console peste domeniul public nu se justifică, mai ales că există teren suficient. O stradă destul de îngustă să nu primească balcoane suplimentare”, și-a completat Iancu intervenția.

“Sunt de acord că trebuie atins cât mai bine CUT maxim în această zonă, aș propune însă să se caute o variantă de remobilare pentru parcările din curte, iar comisia de estetică urbană ar trebui să se pronunțe despre arhitectura ansamblului”, a menționat arhitectul Voicu Bozac, membru CTATU. Arhitectul Marcel Crișan a completat recomandările. „Acolo au fost două case, ar fi bine să păstrăm lotizarea, să se integreze în ceea ce a fost. Dacă vreți, e ca și cum am avut doi dinți, i-am scos și acum pun unul mai lat. De asemenea, regimul de înălțime și retragerile pot fi mai atent studiate, în spiritul vecinătăților”, a sugerat Crișan. Arhitecta Ligia Subțirică a menționat că ar trebui să se impună aviz de la comisia de estetică. “Chiar dacă veți merge din nou la Comisia de Monumente. Aici e cel mai important contextul urban. Comisiea de estetică și cei de la Monumente să lămurească și chestiunea cu balcoanele”, a spus Subțirică. Mihai Racu a avut la rândul său de făcut o intervenție: e necesară atenție la casa din vecinătate, care are valoarea arhitecturală.

“E clar, lucrăm la parcări și gang, legat de fațadă, vom studia în continuare, pentru a ajunge la o variantă optimă”, a spus Vass Csilla, cea care a susținut proiectul.

Cu aceste observații, proiectul a fost probat și ar urma să meargă la comisia operativă.

 

Sursă imagini: PUZ Solaris, Primăria Cluj-Napoca

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare