Urbanism online. Biserica din Europa care l-a deranjat pe Boc. Primarul s-a poziționat în mișcarea „spitale, nu catedrale!”
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mai 21, 2020 2 2289
Un proiect de biserică de cartier propus pe o stradă cu locuințe din cartierul Europa a fost contestat declarativ de primarul Emil Boc care a ținut să se poziționeze în trendul on-line, „spitale,nu catedrale” la ultima ședință a comisiei de urbanism. Boc a spus că e creștin ortodox, stă la masă cu biserica, dar a întrebat retoric când se mai fac în oraș spitale sau creșe, remarcând că în oraș se construiesc doar biserici.
Pentru construirea bisericii, proiectanții au cerut Primăriei să instituie printr-un Plan Urbanistic Zonal a unei subzone de servicii, instituții publice sau de inters public pe o parcelă de 1194 de mp de pe aleea Azur din cartierul Europa. La pachet, pe lângă biserică s-a propus și o casă parohială.
La cererea primarului, arhitectul șef Daniel Pop l-a informat că, acum, pe parcelă se puteau edifica locuințe colective mici, cu 2 respectiv 6 unități locative, iar Biserica Ortodoxă, proprietară pe parcelă, vrea să schimbe această încadrare pentru a putea edifica un lăcaș de cult.
Cu o nouă practică instituită deja la început de comisie, cea prin care primarul i-a anunțat pe cei din aparatul tehnic că prima sa întrebare în cazul tuturor proiectelor va fi legată de starea arterelor pe care se construiește, Boc s-a interesat asupra aleii Azur pe care se intenționează construirea noii biserici. „E asfaltată. Faceți loc la sănătate, oameni buni. Suntem în secolul 21, pe unde se ajunge la această biserică, pe ce fel de străzi? Trebuie să înțelegem de unde începe riscul și să avem o viziune de dezvoltare a străzilor. Iarăși începem de la abecedar aici. Până nu fac înainte un extemporal cu voi, nu mai deschidem discuția pe proiecte. Trebuie să câștigăm timp, să aveți tot la dosar. Dacă este asfalt, câte case sunt pe stradă, cum sunt utilitățile, cum se ajunge acolo, merg prin noroaie oamenii la biserică? Să lămurim pentru totdeauna această practică!”, a tranșat Boc noua practică la urbanism.
Proiectanții care au făcut documentați prin arhitectele Doina Munteanu și Nicoleta Micu de la Arhicom. La ședința de urbanism s-a intervenit din partea acestora și s-a explicat că Aleea Azur are 170 de metri. „Trebuie să vă lămuriți, să nu fie praf, dacă se face accesul prin strada Eugen Ionesco. Să fim atenți cum e reglementată strada și la condițiile impuse pentru toate PUZ-urile, creșă, grădiniță, spital. Numai biserici facem în Cluj? Trebuie să fim atenți și la aceste aspecte”, a comentat primarul.
În zona Europa, una rezidențială dezvoltată tot după anii 2000 în Cluj, s-au făcut foarte multe case și locuințe semicolective în ultimii ani, fiind una percepută ca una de lux a orașului în care locuiesc oameni de vază și cu stare din Cluj-Napoca. Despre eventuale obiecții primite de oficialii Primăriei de la aceștia cu privire la proiectul bisericii, nu s-a vorbit.
Arhitectul șef, Daniel Pop, s-a alăturat trendului impus de Boc și a opinat că locul propus pentru biserică ar fi cam chinuit, înghesuit. Proiectanții s-au apărat și au arătat că biserica e una mică, de 241 de mp. „O capelă?”, s-a interesat primarul. „O biserică de cartier”, i-a răspuns Pop. „Una de parohie”, au fost mai exacți proiectanții, având în vedere că pentru aceasta nu sunt obligatorii asigurarea de locuri de parcare.
Arhitectul Adrian Iancu din comisie a remarcat că, în acest caz, proiectul este unul de apreciat având în vedere că e unul dintre puținele cazuri în care Biserica Ortodoxă are teren și nu cere.
„Pe noi de asta ne plătesc clujenii, să ne asigurăm că este cel mai bine pentru toți. Sunt creștin ortodox, stau la masă cu biserica, nu mă pun rău cu ei, Doamne ferește, dar trebuie să fim corecți cu comunitatea noastră”, a intervenit primarul, după ce Iancu a sugerat că nu are sens ca Primăria să se pună rău cu biserica.
Replica primarului a adus liniștea printre membrii comisiei. Nimeni nu a completat sau comentat nimic nu privire la subiect. Șefa de la strategii, Andreea Mureșan a adus în discuție faptul că, oricum, la următoarele faze, este nevoie de acordul tuturor riveranilor din zonă pentru schimbarea funcțiunii terenului, implicit pentru amenajarea bisericii.
Se știe că Primăria primește zeci de reclamații din cartiere având în vedere că toate bisericile au sisteme de sonorizare montate și deranjează locatarii, după cum aceștia se plâng instituției.
„N-am spus că această funcțiune nu este necesară, dar trebuie să gândim în ansamblu. Autoritatea locală are un cuvânt de spun pentru ceea ce se va face acolo”, a mai completat primarul. El a adus în discuție situația creșelor, grădinițelor din zonă dar și a celei mai apropiate biserici. Aceasta din urmă este un exemplu elocvent asupra felului în care s-a construit în oraș. Biserica aflată în construcție pe un dâmb vizavi de sensul giratoriu de pe Frunzișului-Observatorului e aproape lipită de hotelul Ana Dome din cartierul Zorilor, la fel autorizat ulterior de Primăria Cluj, în mandatul primarului Boc.
Despre grădinițe, proiectanții au spus că există două în zonă. Ei au mai încercat să arate că există și servicii sociale aduse prin proiecte, în casa parohială. Arhitectul le-a arătat că aceasta e propusă la 75 de mp, deci mult prea mică ca să existe cu adevărat funcțiunea amintită. Primarul a plusat cu creșele. „Avem creșă? Câte ne lipsesc în oraș? De ce nu spuneți lucrurilor pe nume, nu judecați corect și tot vă învârtiți în jurul cozii. De ce n-o spuneți, nu sunt eu cu multă știință urbanistică dar bunul simț îmi spune că trebuie să mă gândesc la problemele comunității. Mi-aș dori să avem aici o discuție fair play cu toate datele”, a mai afirmat primarul.
Corina Ciuban a plusat pe tema acordului vecinilor pentru funcțiune, însă nimeni nu a spus clar dacă aceștia sunt sau nu sunt de acord, dacă au fost consultați sau dacă există opoziție din cartier în ceea ce privește amplasarea unei biserici pe aleea Azur.
Proiectul a fost amânat iar proiectanții și anagajații Primăriei au primit temă să aducă toate datele pe masă.
Of, câtă ipocrizie la Boc…:(. Păi ce probleme a ridicat el (că e drumul asfaltat sau nu, cu acord de vecini etc) nu are nici o legătură cu ce anume se construiește, nu? Adică și dacă ai face acolo creșă, după care tot plânge el, nu acceleași condiții ar trebui să le îndeplinească?
Apoi, dați-o naibii dle Boc, de vină că nu sunt creșe în noile cartiere din Cluj o fi tot biserica de vină? Nu cumva tot primăria, prin faptul că nu a avut veci o politică coerentă sau corectă de urbanism? De ce sunt numeroase exemple de proiecte rezidențiale mari, unde primăria nu a impus și construcția de imobile cu funcțiuni sociale (creșe, grădinițe, cabinee medicale etc)? Sau iarășî exemple unde în PUZ/PUG erau prevăzute astea, dar apoi la construcția efectivă nu au mai apărut?
cand se fac crese…!?! de obicei cand face primaria :))))