Închide

Cea mai profitabilă construcție din Județ pe care arhitecții se feresc să o avizeze

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 05, 2019 0 1623

Mai multe proiecte care vizează amenajarea unor balastiere în comune din Județ au fost criticate la finalul lunii mai la Comisia de Urbanism a Județului. Despre aceste exploatări de balast specialiștii din Comisie au spus că sunt „noile afaceri urbanistice”, fiind extrem de profitabile, dar că ele vor deveni o problemă viitoare a județului deoarece sunt amenajate pe zone foarte extinse și duc la complicații de construire.

Ca practică, Comisia de Urbanism de la nivelul Consiliului Județean Cluj se asigură ca aceste balastere să fie concentrate în zonele de inundabilitate tocmai ca ele să fie transformate, după terminarea exploatării, în lacuri care să adăpostească floră și faună, spune arhitetctul șef județului, Claudiu Salanță. În plus, aceste zone pot, în contextul precipitațiilor crescute, sa preia parte din surplusul de ape.

Fostul arhitect șef Radu Spânu nu agreează lacurile și susține varianta amenajării de balastiere pe terenuri agricole.

Mai multe proiecte care vizează amenajarea unor balastiere în comune din Județ au fost criticate dar avizate la finalul lunii mai la Comisia de Urbanism a Județului.

Arhitetcul Marcel Vancea (membru și în Comisie) a susținut un proiect de amenajare a unei zone verzi pe un teren situat în Gilău, în zona Autostrăzii Transilvania, pe o enclavă rezidențială. Proprietatea e deținută de Parohia din Someșul Rece care a dat acest teren în arendă. Despre zonă Vancea a spus că este sub presiune imobiliară și e reglementată ca zonă de locuințe, însă că cea mai corectă destinație e cea de spațiu verde.

„Se dorește reglementarea ca suprafață verde cu acces public nelimitat, iar cei de la Parohie să poată face investiții acolo cu acces social. Nu vreau să vă ascund că se dorește și un spațiu de agrement cu un loc (adică, în primă fază, amenajarea unei exploatări de balast care va fi ulterior convertită – n.red.)”, a explicat Vancea.

Arhitectul Radu Spânu (membru și în comisia de urbanism) a susținut un proiect de amenajare a unei eploatări de nisip și petriș pe un teren agricol din comuna Bonțida pentru Napocamin, firma deținută de condamnatul Ioan Bene, ”fugit” în Italia. Despre proiect, Spânu a spus că vizează un teren de 1,6 hectare situat la 1 kilometru față de zona de case și la 200 de metri de râul Someș, într-o zonă unde mai sunt și alte exploatări de balast.

„E un teren arabil, liber de sarcini. După exploatare, va fi adus la starea inițiată. Pâmântul excavat se va depozita în partea din spate a parcelei, urmând să avem 37.000 de m3”, a spus Spânu.

Reprezentanți ai Direcției Agricole din Comisia de Urbanism au arătat că Napocamin a mai făcut o balastieră similară la Turda, tot pe un teren arabil, pe care nu l-a adus la starea inițiată. „Trebuie să fim atenți cu aceste scoateri temporare din circuitul agricol. Cum să le mai dăm acum noi avizul dacă la Turda nu l-au respectat?”, au spus cei de la Direcția Agricolă.

”În Planul de Amenajare a Teritoriului realizat în acest moment la nivelul Consiliului Județean este cuprins acest deziderat, de a se face o hartă a tuturor acestor exploatări de balast din Județ pentru a se vedea exact implicațiile lor. Legislația permite deschiderea de exploatări pe terenuri private, condiția fiind ca, la finalul exploatării, terenul să fie adus la starea inițială prin umplerea cu pământul vegetal rezultat ca urmare a deschiderii balastierei. S-a găsit și un subterfugiu legal ca aceste balastiere să fie umplute cu apă și să fie folosite ulterior pentru amenajări turistice. În astfel de cazuri apele freatice interferează cu luciul de apă și nu mi se pare în regulă. În ceea ce privește rentabilitatea balastierelor, constructorii se scutesc de achiziția de material pentru beton și pot să controleze distanța de transport iar ca cifre, acestea se regăsesc în ofertarea de prețuri fără adaosuri la licitații”, a vorbit despre implicațiile balastierelor pentru Actualdecluj.ro, Radu Spânu.

Arhitectul Victor Mihăilescu de la Arch Design a cerut Comisiei de Urbanism un aviz de oportunitate pentru un proiect al Transilvania Horse Company privind înființarea unui incubator de afaceri (Techville by CBC Business Campus) în comuna Jucu. Ahitectul Radu Spânu, membru în comisie, s-a interesat dacă este un proiect al fraților Buzoianu  (Octavian și Călin, care au afaceri hoteliere și imobiliare în Cluj).

Arhitectul a explicat că da și că se dorește ca la fosta herghelie deținută de Transilvania Sport Horse Company, să se schimbe încadrările urbanistice pentru amenajarea unui incubator de afaceri prin reconversiile corpurilor de clădire existente (parter, parte și mansardă și parter și două etaje) în funcțiuni de cazare, restaurant, dar și o sală de evenimente spre deal. Arhitectul a mai spus că se intenționează păstrarea grajdurilor cu cai, dar se dorește și amenajarea de spații pentru birouri, modificarea unui fânar în spațiu de lucru împreună, dar și păstrarea lacului care există și în prezent și care a fost reprezentat grafic pe planșe.

„Va fi nevoie ca faza de mobilare să fie extrem de convingătoare”, au spus arhitecții din Comisie. Arhitetcul Vlad Negru a mai ținut să precizeze că, la faza respectivă, proiectul nu este altceva decât unul tip, ”exploatare de balast cu sală de nunți”. Proiectantul de la Arch Design a spus că, fiind o fază de studiu de oportunitate, nu s-a insistat pe propuneri de mobilare întrucât până la PUZ proiectul poate să mai suporte modificări. ”N-am vrut să lucrăm prea mult deoarece se mai poate modifica”, a mai spus Mihăilescu.

Toate proiectele au primit aviz.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare