Închide

Parchezi în centrul istoric? Atenţie! Cad bucăţi de clădiri

ActualitateAdministrațieEconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - feb. 24, 2016 0 728

Dacă aţi trecut azi pe „strada în oglindă” Iuliu Maniu din centrul Clujului se poate să fi observat că zona din apropierea imobilului de la nr.16 a fost delimitată cu de acum familarele benzi roşu-albe, cu care Poliţia Locală încercuieşte în ultima vreme tot mai multe porţiuni de trotuare în oraş. Cad, în continuare, bucăţi din clădirile din centrul istoric.

 

 

Cu câteva ore înainte, peisajul era „completat” de un autoturism parcat în zonă. Rezultatul opririi în preajma clădirii degradate: un parbriz distrus. Fără victime. Iată o imagine surprinsă de un trecător:

masina pe maniu

 

Cazul de pe Iuliu Maniu e unul dintr-o serie de astfel de incidente, cu urmări mai mult sau mai puţin grave, în contextul în care sute de imobile din centrul istoric sunt în stare avansată de degradare. Chiar pe strada „în oglindă”, unde între timp a apărut cordonul de protecţie, câţiva paşi mai încolo, la un alt imobil poţi cu uşurinţă să vezi alte însemne de degradare: de exemplu, un pervaz „ciobit”.

pervaz

La începutul lunii, o situaţie similară cu cea petrecută azi a fost surprinsă pe o altă stradă din Cluj: maşina unui alt şofer clujean a fost avariată pe strada Einstein. „3 februarie. Strada A. Einstein. Preţul unui apartament vizavi – 120.000 de euro”, menţionează Georgiana Ciceo, tânăra arhitectă care a surprins imaginea.

einstein cu masina

 

„Ce am găsit la începutul lunii pe strada Einstein (bucăţile de ţiglă căzute pe parbrizul unei maşini parcate la marginea străzii) nu reprezintă un caz singular – drept dovada stau celelalte imagini, cu maşina avariată de pe strada Iuliu Maniu, victimele din lunile trecute şi alte exemple ce pot fi găsite cu uşurinţă în presă. E vorba de o stare de fapt, ignorată timp îndelungat, tratată superficial cu nişte chiuretări care, din punctul meu de vedere au fost inoportune. Starea aceasta de fapt e departe de a se fi rezolvat şi e şi mai departe de a ne situa în afara pericolelor”, consideră Georgiana.

 

Unul dintre cele mai grave incidente s-a petrecut în urmă cu aproape trei luni, în preajma fostului hotel New York – Continental, imobilul părăginit de la km 0 al Clujului. Mai precis, la început de decembrie 2015, o bucată din faţada fostului hotel-simbol din centrul Clujului se prăbuşea pe trotuar, rănind un trecător. Pentru părăginitul imobil monument istoric intervenţiile de reabilitare sunt o necesitate, de câţiva ani.

Vezi detalii aici:

Victimele nepăsării: se prăbuşeşte Conti!

După acest moment, în centrul istoric a început o adevărată campanie: primăria a comandat înlăturarea elementelor care ar constitui pericole pentru trecători, iar societatea civilă a reacţionat cerând stoparea “mutilării” monumentelor Clujului şi gândirea unei strategii care să protejeze cu adevărat cetăţenii şi să nu distrugă clădirile istorice. Ca urmare a incidentului, de câteva zile, Conti a fost „înfăşurat” în schele, în timp ce controversatul om de afaceri Ioan Bene (cel care a preluat fostul hotel) dă declaraţii în dosarul de corupţie de la Aeroportul din Cluj, în care e inculpat alături de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Horia Uioreanu. Beneficiarul Napocamin a început „lucrări de intervenţii de primă necesitate prin consolidarea/repararea elementelor structurale/nestructurale ale construcţiei existente cu privire la faţadele clădirii existente”, potrivit panoului de şantier. Napocamin are, din 4 ianuarie, o autorizaţie de construire pentru „Lucrări de intervenţie de primă necesitate/consolidare/reparare elemente structurale/nestructurale”.

 

conti cu schele

 

Între timp, la presiunea societăţii civile şi după intervenţia Ministerului Culturii, primăria e cu procedurile în derulare pentru intervenţii minime în centrul istoric. La a doua strigare, primăria a avut chiar şi un ofertant care să supravegheze intervențiile de urgență la imobilele monumente istorice din centrul orașului, pericol public pentru trecători, așa cum a cerut Ministerul Culturii, după scandalul și petițiile de pe o rețea de socializare, de la începutul anului. Contractul nu s-a încheiat. Licitația administrației vine după ce societatea civilă a criticat felul în care primăria face aceste intervenții de urgență, iar Ministrul Culturii a cerut ca îndepărtarea elementelor periculoase de pe clădirile monument să se facă în prezența specialiștilor. Deocamdată intervențiile de urgență la clădirile din oraș, deși există o listă consistentă, s-au sistat până la angajarea expertului care să le supravegheze și să se asigure că elementele deteriorate de pe fațade sunt conservate.

La prima strigare, n-a venit niciun ofertant. La a doua, a venit o firmă, dar are o ofertă inacceptabilă, așă că procedura a fost, din nou, anulată. 116 clădiri de patrimoniu din centrul Clujul au probleme. Toate intervențiile de urgență la clădirile monument din Cluj-Napoca inițiate de primărie se fac pe imobile aflate în coproprietatea instituției.

Vezi aici lista celor mai periculoase clădiri:

Pică clădirile! Primăria eșuează, din nou, cu aplicarea “rețetei” cerute de Ministerul Culturii în centrul istoric

Citeşte şi:

UPDATE #Stopucidereamonumentelor. Hastag și petiție pentru salvarea clădirilor istorice din Cluj-Napoca

şi

“Cosmetica” de urgență pe patrimoniu: intervenții după rețeta corectă a ministrului și licitație pentru angajarea unui expert atestat de Ministerul Culturii

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.