Închide

VIDEO Minunea a ținut câteva zile. Someșul prins în gunoaie așteaptă vremuri mai bune

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 21, 2016 2 691

Utilajul de 700.000 de lei al celor de la Apele Române intervine pe Someșul Mic și taie algele însă, în teren, situația râului este dezastruoasă. Pentru câteva zile i-a fost mai bine. Acum însă gunoiale plutesc pe apă și porțiuni întregi de râu au înverzit și rămân pradă algelor, după cum ne-au sesizat cetățeni îngrijorați că râul nu își mai schimbă fața și colcăie de mizerie.

În continuare, clujenii bat obrazul autorităților locale pentru felul în care arată Someșul. Oamenii spun că râul arată din ce mai rău, deși s-au pus la punct planuri de bătaie și intervenții pentru prelevarea plantelor macrofite care s-au dezvoltat excesiv și fac râul să arate deplorabil. Felul în care se prezintă râul, pe tronsonul aferent B-dului 1 Decembrie, în cartierul Grigorescu e de netolerat, spun oamenii. „Alge, PET-uri, gunoaie, ca și cum utilajul amfibiu cumpărat de cei de la Ape n-ar fi derulat nicio acțiune în zonă”, arată aceștia.

„Ce se întâmplă cu Someșul? Parcă niciodată nu a arătat atât de râu ca anul acesta”, ne întreabă un alt locuitor al orașului.

Ce spun administratorii apei

Luna acesta, angajații de la Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa au intervenit în zona podului Garibaldi pentru a îndepărta vegetația de macrofite formată în râu, plante în care se agață gunoaiele și plutesc pe Someș, utilizând noul utilaj – amfibiul – cumpărat cu 700.000 lei. Echipele s-au mutat și în, aval, spre podul Elisabeta. Potrivit instituției, intervențiile depind de condițiile meteo dar și de debitul apei. Debitul optim pentru a fi posibilă intervenția utilajului amfibiu pe râul Someșul Mic este de până la zece metri cubi pe secundă. „Noi intervenim, după cum am precizat, dacă vremea și debitul ne permite. Se adună zeci de tone de alge pe zi. Pe porțiunile unde a lucrat amfibiul, rezultatele chiar sunt vizibile. Acțiunile de curățare a Someșului sunt în derulare”, au explicat oficiali de la Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa.

Adună gunoaiele cu tonele: ciudatul amfibiu care se plimbă pe Someș în Cluj adună 15 tone de alge într-o singură zi

Someșul s-a umplut de gunoie, pe tronsonul din Cluj-Napoca, începând din luna agust.

Pe teremen scurt,  primăria a sesizat instituțiile de control să disciplineze comunele din amonte, în special Floreștiul, pentru a nu mai arunca gunoi în Someș. De asemenea, administrația locală s-a implicat, cu logistică – hidrobiciclete lebede de pe lacul Chios și cu oameni – în curățarea gunoiul din zona podului Garibaldi alături de personalul de la Ape. Aceasta în lunile august și septembrie, în perioada în care cei de la Administrația Bazinală au finalizat procedurile de achiziție a unui utilaj amfibiu care va ușura munca și va îndepărta plantele macrofite care s-au dezvoltat excesiv în albia Someșului și care rețineau gunoaiele la suprafață. Deja acest utilaj a fost scos la muncă și s-au colectat tone de plante macrofite din zona Podul-Garibaldi din Grigorescu.

AICI DETALII:

Utilajul amfibiu de 700.000 de lei are o lună “să spele” rușinea Clujului

și AICI:

Adună gunoaiele cu tonele: ciudatul amfibiu care se plimbă pe Someș în Cluj adună 15 tone de alge într-o singură zi

Pentru limitarea accesului deșeurilor în zona municipiului Cluj-Napoca, ca o măsură pe termen
lung, Primăria municipiului Cluj-Napoca, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa, Primăria
Florești și SC Hidroelectrica SA și-au propus și realizarea unor praguri de retenție a plutitorilor de pe
râul Someșul Mic. Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a furnizat datele tehnice privind
debitele și nivelurile de pe cursul de apă pentru amplasamentele stabilite de comun acord. Aceste date
au constituit punctul de plecare pentru proiectare (scoasă la licitație de primărie), urmând execuția lucrărilor, cu finalizare estimată, potrivit celor de la Ape, în perioada 2016 – 2017.

“Campanie electorală pentru Someș!” Râul a primit anul acesta un festival, dar e jegos, plin de gunoaie și PET-uri. Ce termene și soluții au autoritățile

Floreștiul e de vină pentru gunoiul de pe Someș!

Administrația Bazinală cumpără amfibiu ca să curețe gunoiul din Someș lângă Cluj Arena, e primul din țară

 

2 comentarii

  1. penibil.
    pai nu e amfibiu? de ce depinde de vreme? ati vazur voi amfibian sa nu poate trece un parau? rad brotacii oac oac oac de noi.
    probabil nu au bani de benzina la magaoaie. asta cu debitu e vrajeala. sau l-a dat vreun dorel de pamant, sau e plecat in delegatia la breun boss sa ii curete piscina

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.