Închide

Cinema Arta își pregătește redeschiderea, cu lecții despre cinematografe

ActualitateUncategorized by Kristina Reştea - oct. 21, 2016 0 1459

 

Cinematograful care se deschide, din când în când, pentru evenimente a lansat o invitație: pentru un workshop dedicat tocmai industriei cinematografice. Inițiatorii manifestării îi invită pe participanți să vină și cu idei legate de cinematograful Arta din Cluj Napoca, cinematograf care își pregătește redeschiderea pentru public, după cum susțin administratorii săi.

Pe 29 și 30 octombrie are loc workshopul Re:thinking cinemas, dedicat în primul rând celor interesați de managementul cinematografelor, dar și celor care lucrează în săli de cinema, organizează proiecții de filme sau intenționează să facă acest lucru în viitor. Sesiunile vor include informații despre drepturile de proiecție ale filmelor, realizarea unui program de filme sau lansarea unei campanii de crowdfunding, despre administrarea unui cinematograf și atragerea publicului. Pe parcursul celor două zile vin traineri români și străini, cu prezentări teoretice și studii de caz practice.

Totodată, inițiatorii evenimentului îi invită pe participanți să aplice și să dezvolte idei cât mai creative legate de Cinematograful ARTA din Cluj Napoca, cinematograf care își pregătește redeschiderea pentru marele public. 

„Acesta este un workshop care se adresează celor interesați de managementul cinematografelor în general și de organizarea evenimentelor cinematografice. Sunt multe inițiative din zona societății civile care ar dori să reactiveze cinematografe din diferite orașe, iar acest workshop are rolul de a oferi o imagine mai detaliată a ceea ce presupune acest lucru. Am ales ARTA ca studiu de caz pentru diverse exerciții aplicate, din dorința de a fi niște exerciții pe un caz concret, nu pe o situație abstractă, ideală. Acest lucru, credem noi, este mai motivant, iar dacă vor exista idei concrete care pot fi dezvoltate ulterior, este cu atât mai bine. Așadar scopul principal este de a înțelege cum funcționează un cinematograf”, detaliază Monica Sebestyen, membră a familiei care a moștenit spațiul în care funcționa Arta. Proprietarii care au recuperat clădirea au anunțat de ceva vreme că vor redeschiderea cinematografului ca centru cultural. Demersurile sunt în lucru, spune Monica Sebestyen.

Cinematograful se află în administrarea asociației ARTA în Dialog, o asociație non-profit cu sediul în București și Cluj-Napoca, fondată în anul 2012 „de un grup de entuziaști din domenii variate (arhitectură/urbanism, relații publice, științe umaniste, etc), implicați în diferite proiecte culturale”, conform prezentării oficiale. Asociația are ca scop crearea unei platforme de dialog interdisciplinar care are ca domenii principale de interes urbanismul, arhitectura, cinematografia și artele vizuale, precum și organizarea de evenimente în această direcție. Activitățile asociației sunt axate pe proiecții de film și discuții pe teme legate de arhitectură și oraș, principalul eveniment fiind Festivalul de Film UrbanEye. „Intenționăm să creăm un centru cultural pentru găzduirea platformei Urbaneye în Cinematograful ARTA din Cluj-Napoca, ce se află în administrarea asociației”, spun reprezentanții Arta.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare