Închide

Marș împotriva traficului auto prin pădurea Hoia din Cluj/ Activiștii cer bariere și acces controlat pentru riveranii de pe strada Uliului, afectați de o alunecare de teren, încă neremediată

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - mai 09, 2024 0 151


Un Marș pentru Hoia! este anunțat de activiști din Cluj, în 11 mai 2024, de la ora.11, cu plecare de la podul nou pietonal din Parcul Rozelor, cartierul Grigorescu. Manifestarea se organizează pentru a trage un semnal împotriva traficului auto prin pădurea Hoia-Baciu și în cadrul acțiunii, primarului Emil Boc i se solicită să monteze bariere iar riveranii de pe strada Uliului (închisă circulației pe porțiunea afectată de alunecările de teren de la nr.90) să aibă acces pe acest drum doar pe bază de cartele.

 

„Drumul din Pădurea Hoia-Baciu este pietruit din nou, ceea ce va aduce și mai mult trafic auto. Deși avem toată simpatia pentru riveranii din zona străzii Uliului, unde drumul s-a surpat, considerăm că primăria nu trebuia să acorde atâtea autorizații de construire sub pădure, pe un deal instabil. Totuși, traficul auto provizoriu pe drumul pietruit prin pădure
trebuie reglementat de urgență cu bariere și cartele strict pentru riverani. Amintim că mai multe drumuri au fost pietruite ilegal în trecut pentru ca utilaje și mașini să aibă acces la noul șantier din buza pădurii, șantier care se poate reactiva pe drumul pietruit. Drumul pietruit ilegal prin pădure riscă să fie folosit și de alte categorii de șoferi, de la șoferi grăbiți din zona metropolitană a Clujului, la amatori de offroad”, arată activiștii.

Aceșta au făcut și o listă de solicitări pentru primarul Emil Boc căruia îi cer bariere pentru trafic auto cu cartelă pentru rezidenți în timpul lucrărilor de reparare a drumului de pe str. Uliului. Concomitent, solicită declararea pădurii Hoia-Baciu ca arile naturală printr-o colaborare cu primăriile Florești și Baciu, cu mediul asociativ și universitățile clujene.

„Mai cerem custozi și personal de pază pentru ca pădurea să fie protejată și cetățenii educați prin tururi ghidate dar ;i demersuri pe lângă guvern ale președintelui Asociației Municipiilor din România, primarul Emil Boc, ca pădurile metropolitane să capete statut de protecție în Codul Silvic și pentru crearea unei noi categorii de conservare, ariile naturale urbane protejate, în OUG 57/2007”, arată activistul Adrian Dorotaru.

Marșul de sâmbătă este organizat de asociațiile civice Inelul Verde Metropolitan, Someșul nostru, Clubul de Cicloturism Napoca, Umbrela Verde, Natura Transilvaniei, Alergători începători Cluj și Asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS).

Organizatorii doresc ca prin acțiune să militeze și pentru ca o zonă mult mai extinsă să devină arie naturală protejată, până la limita cele trei corpuri de pădure și pajiștile adiacente.  „realul Hoia-Baciu este unul din ultimele locuri încă puțin atinse de dezvoltări imobiliare, ușor accesibil din Cluj-Napoca, Florești și Baciu. Dacă acum nu oprim distrugerea sa, privăm locuitorii Clujului metropolitan de o excelentă posibilitate de recreere, ce nu poate fi înlocuită cu nimic altceva. Acest areal este o oază de natură esențială pentru sănătatea fizică și psihică a cetățenilor”, mai arată organizatorii.

Traseu marșului:

Pod Parcul Rozelor – strada care urcă de pe aleea Bucura,  cu cele mai multe trepte din cartierul Grigorescu, până în pădure, poteci depământ sub coroana arborilor, groapa imobiliară a Clujului de sub pădure (o săpătură imensă în pământ, ca un sicriu, care anunță planurile imobiliare pentru construirea de blocuri), drumul pietruit din Hoia (pe lângă ferma USAMV și stejarul Robi, unul dintre arborii remarcabili cu peste 250 de ani vechime,  Muzeul Etnografic și strada Tăietura Turcului.

În 2021 a mai fost organizată o acțiune similară prin pădurea Hoia – Marșul Haosului Imobiliar, prin care activiștii clujeani au protestat împotriva pietruitii și flosirii drumului din pădure de către șantierele de blocuri autorizate de Primăria Florești, în buza pădurii.

Peste 200 de oameni au răspuns că vor să protejeze pădurea Hoia și au venit la Marșul Haosului Imobiliar, în 20 martie 2021, de la ora 11.00, la Parcul Etnografic din Cluj ca să susțină demersul inițiat de activistul Adrian Dototaru. La protest, Dohotaru a anunțat că a cerut blocarea accesului auto pe drumul prin pădure și formarea unui grup de lucru la nivel de autorități locale pentru protejarea acestei zone. În paralel, oamenii au fost informați și asupra cererii făcute prefectului ca să stopeze dezvoltările imobiliare de la capătul celălalt al pădurii Hoia, în Florești, deasupra Donath Park, unde dezvoltatorii imobiliari s-au apucat de un șantier autorizat pentru 8 blocuri.

detalii:

FOTO/VIDEO. Marșul haosului imobiliar. Universitar din Cluj: „Spațiile verzi vor fi considerate ca parte a sănătății publice. Medicii o să vorbească despre asta. Copiii trebuie să își facă o imagine asupra a ceea ce e natural. O plantație de pini nu e natură, Hoia e natură”

„Hoia e a clujenilor, protejați-o!” Clujenii au protestat lângă șantierul imobiliar autorizat de Primăria Florești lângă liziera pădurii

Nici un comentariu

Scrie un comentariu