Închide

Localitatea fără niciun copac pe domeniul public în care oamenii protestează că n-au canalizare și nici drumuri asfaltate. Ce au cerut specialiștii înainte ca PUG-ul Apahida să fie gata

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 01, 2021 0 2022

Doi din trei lucrători din comuna Apahida vin din zona metropolitană. Doi din trei apahideni nu lucrează în comună. 16% din trafic este local, iar restul este trafic de tranzit. Drumurile și-au depășit capacitatea de trafic. Din 2018, de când s-a început lucrul la Planul Urbanistic Zonal pentru comuna Apahida, situată lângă Cluj-Napoca, populația comunei a crescut de la 10.000 la 12.500 de locuitori. Proiectanții care lucrează la PUG-ul comunei spun că pregătesc o calitate a vieții superioară în comună, având în vedere presiunea demografică care se anunță.

Deocamdată în Apahida nu există niciun copac pe domeniul public, procentul de spațiu verde pe cap de locuitor este sub 1 mp, nu există spații publice, decât două curți ale unor instituții, s-au început dezvoltări haotice cu blocuri și există interese imobiliare imense din partea oamenilor din administrație – de la secretarul comunei, la șeful de la urbanism, la fiul primarului până la consilieri locali, toți au construit și vor să contruiască în Apahida. Specialiștii din comisia de urbanism a județului l-au felicitat pe arhitectul Rareș Drăgan pentru viziunea strategică și ambițiile noului PUG pregătit în Apahida, însă i-au recomandat să convingă administrația locală să adopte înainte de a fi dezbătut public sau avizat principii din el, tocmai pentru ca localitatea să nu devină noul Florești al Clujului.

Proiectanții de la Atelier RVD au prezentat o primă variantă a PUG-ului pregătit în comuna Apahida la ședința din 29 ianuarie. Documentația a fost începută în 2018, urmează să fie revizuită cu noile modificări pentru centură și trenul metropolitan, apoi va fi supusă consultărilor publice. Apahida trebuie să își rezolve probleme importante, de la trafic, la spații publice și zone verzi.

Potrivit lui Drăgan, doi din trei lucrători din comuna Apahida vin din zona metropolitană și doi din trei apahideni nu lucrează în comună. 16% din trafic este local, iar restul este trafic de tranzit. Drumurile și-au depășit capacitatea de trafic. Din 2018, de când s-a început lucrul la Planul Urbanistic Zonal pentru comuna Apahida, situată lângă Cluj-Napoca, populația comunei a crescut de la 10.000 la 12.500 de locuitori în prezent. Proiectanții care lucrează la PUG-ul comunei spun că pregătesc o calitate a vieții superioară în comună având în vedere presiunea demografică care se anunță.

Vor să pună în valoare Someșul, lacurile din Câmpenești, pârâurile, să crească suprafața zonelor verzi, dar și a spațiilor publice. Deocamdată în Apahida nu există niciun copac pe domeniul public, nici spații publice, s-au început dezvoltări haotice cu blocuri și există interese imobiliare imense din partea oamenilor din administrație – de la secretarul comunei, la șeful de la urbanism, la fiul primarului până la consilieri locali. Toți au construit și vor să construiască în Apahida.

În ceea ce privește intravilanul, prin PUG se propune majorarea lui cu 200 de hectare, politica fiind de limitare a creșterii intravilanului: „Vrem să păstrăm curate crestele dealurilor de construcții, la fel și văile îndepărtate de lunca Someșului”, a spus Drăgan.

În ceea ce privește locuirea, proiectanții au propus pe tot teritoriul comunei o zonă cu specific rural, o zonă de locuințe cu regim redus de înălțime, o zonă de locuințe recent construite, zonă de locuințe colective și o zonă de restructurare. În cazul zonei de locuințe colective, Drăgan a spus că s-a venit cu niște propuneri care previn replicarea în Apahida a modelului care s-a construit în comuna Florești, lung și înghesuit. Investitorilor li se va permite să construiască și înalt, însă în anumite zone și cu anumite condiții – cu cât e mai mare investiția în spații verzi și servicii publice e mai mare, cu atât clădirea va fi mai mare. S-au adus propuneri pentru culori de case sau acoperișuri, pante pentru acoperișuri, totul pentru a crea un aspect unitar al construcțiilor.

Se propune și lărgirea străzii principale din comună, strada Libertății, concomitent cu restructurarea teritoriului, aceasta fiind una dintre propunerile contestate de locuitorii de la case de pe această stradă. Proiectanții au estimat chiar o dublare a populației comunei în următorii 10 ani, perioada reglementată de PUG.

Arhitecții din comisie au lăudat gândirea, prezentarea și propunerile făcute de Drăgan. Arhitectul Horațiu Răcășan a spus că ar trebui dat ca model la Facultatea de Arhitectură.

Arhitectul județului a arătat că toate principiile trebuie să se regăsească și în partea de regulament și că trebuie făcută o etapizare, dar și avuți în vedere și alți indici în afară de cei urbanistici sau verzi, cum ar fi cei care arată rentabilitatea transportului public. El a arătat că studiile recente spun că sub o densitate de 35 de locuitori, transportul în comun nu este fezabil.

Salanță a recomandat proiectanților să introducă din principiile stabile în actualul regulament în vigoare, tocmai pentru a se mai salva ce se mai poate din urbanismul din comună. Printre acestea a indicat suprafața minimă pentru construcțiile de locuințe, principiile de construire propuse în Dezmir. „Orice numai salvăm ce se mai poate”, a arătat Salanță.

Drăgan a fost de acord și a arătat că este posibil ca cei din Apahida să se grăbească înainte de noul PUG să construiască cum vor. „Repede se grăbesc să nu facă ceea ce este în viitor”, a adăugat Drăgan.

Alți specialiști din comisie au spus că au rezerve privind ocuparea unui teritoriu cu o anumită populație având în vedere propunerea enunțată de proiectanți prin care își propun la finalul celor 10 ani de PUG o populație de 23.500 de locuitori sau că ar trebui lărgită paleta de culori pentru locuințe sau acoperișuri.

După discuțiile din comisia de urbanism a Primăriei, la o zi, zeci de locuitori din Câmpenești au ieșit să protesteze în comună că nu au canalizare, nici drumuri și că Primăria îi minte de ani de zile.

(sursa foto: ziardeapahida.ro, protest Câmpenești 30.01.2020)

Anul trecut, tot în Apahida, arhitectul județului a arătat că primăria din Apahida a scăpat de sub control urbanismul. Salanță a arătat că pentru profit, administrația locală din comună încalcă legea și a acceptat construirea de blocuri în Dezmir, fără documentații de urbanism. Cel puțin, nu unele care au ajuns prin mâna unui specialist.

În Apahida există și un grup civic, Pro Apahida, care și-a propus să facă lobby pentru ca Apahida să nu ajungă în situația Floreștiului. Civicii au făcut opoziție construirii de blocuri în zone de case însă nu s-a reușit mare lucru.

Vezi și: Cum se huiduie turnurile la Apahida, unde se pregătește noul PUG de comună despre care proiectanții spun că va aduce decență și evitarea modelului Florești preferat de investirorii imobiliari

Proiectanții PUG Apahida propun proiecte de felul „AȘA DA” în comună. Serviciul de Urbanism al Primăriei autorizează proiecte „AȘA NU”

Dezmir este noul Florești. Arhitectul județului semnalează situația gravă din comuna de lângă Cluj unde, cu girul celui care conduce serviciul de urbanism, se construiește haotic

Ce propun proiectanții în noul PUG

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.