Închide

Cum pot fi ETF-urile folosite pentru a finanța proiectele de inteligență artificială ale României?

ActualitateEconomieSocial by Actual de Cluj - feb. 01, 2021 0 299

În ciuda pandemiei, piața românească de afaceri continuă să susțină inițiative și proiecte care vor fi mai mult decât utile pe viitor. Drept urmare, proiectele bazate pe inteligență artificială și pe sisteme robotice inteligente au ajuns, într-un final, și în România.

Totuși, acest tip de proiect este sau poate fi considerat riscant de către investitori. Deci, întrebarea este, cum pot aceștia susține și investi în acest tip de proiecte într-un mod mai sigur? Răspunsul este simplu – prin investiții ETF.

Ce este un ETF?

Un ETF este, în România, cunoscut mai bine sub numele de “Fond Tranzacționat la Bursă”. Desigur, acest tip de fond este preferat de majoritatea investitorilor din întreaga lume, în special când vine vorba de investitul economiilor.

– Într-o perioadă de zece ani, 2008-2017, activele gestionate din ETF-uri au crescut cu 23%. Au crescut semnificativ și în ultimii ani și, în același timp, se preconizează o creștere continuă a valorii acestor instrumente de tranzacționare.

– Pe scurt, fondurile tranzacționate la bursă pot fi văzute ca un coș de titluri în care investitorul poate pune orice de la produse de bază până la obligațiuni și acțiuni.

Care sunt avantajele ETF?

Există numeroase motive pentru care ETF-urile sunt preferate de investitori, în timp ce active extrem de populare, precum acțiuni și fonduri mutuale, sunt lăsate pe locul doi.

–  ETF-urile sunt extrem de diverse, asemenea fondurilor mutuale. Acesta este principalul motiv pentru care mulți investitori aleg ETF-uri și nu fonduri mutuale – diversitatea ETF.

–   ETF-urile sunt foarte ușor de tranzacționat, asemenea acțiunilor. Așadar, fondurile tranzacționate la bursă prezintă două dintre cele mai bune avantaje ale celor mai populare instrumente de tranzacționare.

– ETF-urile pot fi folosite ca și investiții pasive. Din moment ce acestea arată situația activelor suport listate pe platforme tradiționale, investitorul trebuie să analizeze doar evoluția indicelui trackerului principal.

– Astfel, coșul de investiții se comportă ca o singură investiție, pe un singur indice, care nu necesită verificări multiple și constante.

ETF-uri și proiecte de inteligență artificială

De ce sunt fondurile tranzacționate la bursă considerate o alternativă potrivită pentru investițiile clasice atunci când vine vorba de inteligența artificială?

În principal, pentru că ETF-urile permit investitorului să cumpere/vândă un întreg coș de active. Acesta nu trebuie să cumpere elementele acestuia individual.

Date fiind consecințele pe care inteligența artificială le are asupra tuturor sectoarelor unei economii, este evident de ce un ETF ar fi recomandat pentru o investiție în IA.

–   Când vine vorba de active suport, investițiile prin ETF-uri se bucură de o sumedenie de indici bursieri (Nasdaq, DAX, CAC 40, S&P 500).

–    Investițiile ETF pot de asemenea cuprinde și indici sectoriali, precum petrol, gaze, tehnologie, utilități, industrie, sănătate etc.

Din moment ce noua inițiativă bazată pe inteligență artificială din România, AI4RO, se va baza pe principii precum Open Data, IA Responsabil, echilibru pe piața muncii și dezvoltare economică, este clar de ce investitorii vor prefera ETF-urile (care adună investiții multiple) și nu acțiuni, de exemplu.

Cum funcționează ETF-urile?

ETF-urile prezintă evoluția activului suport și sunt cotate la bursă în timp real. Ar părea că sunt fonduri extrem de pasive și că managerul le poate trata ca un fond de economii sau pensii, de exemplu.

Totuși, ETF-urile nu sunt chiar atât de simple. Managerul fondului tot va trebui să reproducă activitatea/performanța activului suport pentru a-și putea gestiona corespunzător coșul de investiții.

Nu în ultimul rând, ETF-urile prezintă lichididate variabilă. Deși nu sunt produse financiare complexe, investitorul va trebui să analizeze atent activul suport pentru a fi sigur că acesta nu prezintă o lichiditate incomfortabilă unei investiții.

ETF-urile și sectorul tehnologic

Desigur, există o legătură specială între investitori, ETF-uri și sectorul tehnologic (în care intră, evident, inteligența artificială). În momentul de față, sectorul tehnologic prezintă o capitalizare de piață de cel puțin $20 miliarde.

Aceste $20 de miliarde reprezintă în jur de 20% din întregul indice S&P 500. Așadar, sectorul tehnologic este mai mult decât doar important pentru investitori.

Un ETF atent ales, care cuprinde acțiuni ale giganților tehnologici sau noilor inițiative, poate fi extrem de profitabil pentru investitori. De exemplu:

– O investiție de o mie de dolari în Apple în 1997 ar fi reprezentat, acum, un profit de $1,361,000.

– Technology Select SPDR Fund (#XLK), care cuprinde peste 75 de acțiuni aferente sectorului de inteligență artificială, este unul dintre fondurile preferate de investitori. Desigur, aceștia pot investi și în companii de sine stătătoare, precum Tesla, cu ajutorul ETF-urilor.

Sisteme robotice inteligente în România

Investitorii români sunt, desigur, încântați de noua inițiativă bazată pe inteligență artificială din România. De ce?

Pentru că, acum, aceștia vor putea investi mai mult în sectoare naționale. Aceste investiții, la rândul lor, vor aduce profit investitorilor și vor permite sectorului IA românesc să se dezvolte.

Acest text are caracter PUBLICITAR

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags