„E o fostă fermă de pui preluată de o echipă care dorește să o transforme în zonă rezidențială. Am tratat această zonă precum un cartier al Clujului, ca una urbană, așa cum am reglementat și în PUG Apahida la care lucrăm, având în vedere vecinătatea cu orașul. Pe cele 3,5 hectare se propun locuințe duplex, locuințe înșiruite, o zonă pentru servicii cu o piațetă publică dar și o zonă verde mai consistentă, între case.”, explica atunci proiectantul, arhitectul Rareș Drăgan.
Varianta rezultase după consultări cu arhitectul șef al județului și cu cei din comisia de urbanism. Detalii AICI: Urbanism în vremea coronavirusului. Județul are o rețetă pentru calitatea vieții în și după pandemie
Proiectul a revenit din nou la faza de Plan Urbanistic Zonal la ședința din 3 decembrie a Comisiei și a fost prilej pentru formularea unor critici. Nu legate de documentație, ci legate de felul în care se lucrează în Primăria Apahida de către Serviciul de Urbanism al Primăriei și de cel care îl conduce, Iuliu Mîrza, care autorizează proiecte fără documentații de urbanism,plus că nu are toate certificările ca să acționeze ca arhitect șef al comunei.
Cu prilejul ședinței de urbanism, proiectul făcut de Rareș Drăgan a mai primit comentarii legate de felul în care a fost gândit în raport cu vecinătățile, arhitecți din Comisie arătând că planificarea trebuie să nu închidă posibilitatea de dezoltare a zonei din proximitate, să o prevadă, dar au recomandat proiectanților și să reducă regimul de înălțime cu un etaj al viitorului ansamblu, tocmai ca să nu aducă prejudicii zonelor de case cu care se învecinează. De asemenea, Drăgan a primit recomandări să prevadă exact în regulament felul în care va funcționa zona verde comună a ansamblului.
(zona cu probleme unde trebuie redus regimul de înălțime)
După ședința de urbanism în cauză, arhitectul șef al județului a oferit și public un exemplu de AȘA NU din Apahida, un ansamblu dezvoltat în Dezmir, ansamblul Panoramic, fără documentație de urbanism, ansamblu autorizat de cel care conduce Serviciul de Urbanism al Primăriei din comună, Iuliu Mîrza, pe două străzi aflate una în continuarea celeilalte, dar are nu se întâlnesc una cu cealaltă.
(exemplu AȘA NU, ansamblul Panoramic din Dezmir)
Apoi, tot public, a dat exemplul de AȘA DA, al proiectului făcut de Atelier RVD, despre care Salanță a arătat că are la bază o documentație de urbansim și că a rezultat după ce a trecut prin filtrul specialiștilor.
La fiecare dintre exemplele făcute publice de către Salanță, arhitectul Rareș Drăgan a intervenit, mai ales că biroul său se ocupă de noul PUG al comunei Apahida.
A încercat să îl convingă pe arhitectul șef că prin critică – „lătrat”, după cum s-a exprimat – nu se poate reuși mare lucru, însă Salanță i-a arătat că, tocmai prin consultări și discuții, critici sau laude, se ajunge la progres urbanstic. Ca exemplu, Salanță i-a indicat că și el a preluat din ideile bune formulate în timpul consultărilor pentru elaborarea PUG Apahida.
Drăgan a comentat că ansamblul pe care l-a propus în Apahida și dat ca exemplu de AȘA DA e făcut pe principiul CUT-ului compensatoriu pe care l-a indus în noul PUG al comunei. Adică să poți construi mai mult dacă faci zone verzi generoase sau alte dotări publice.