Închide

Cum se huiduie turnurile la Apahida, unde se pregătește noul PUG de comună despre care proiectanții spun că va aduce decență și evitarea modelului Florești preferat de investirorii imobiliari

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 09, 2019 2 5257

De luni bune se lucrează la actualizarea Planului Urbanistic General al comunei. Proiectanții spun că în acest fel se va aduce decență, se va unifica imaginea urbană și nu se va permite replicarea modelului Florești și în Apahida, unde deja s-au făcut greșeli urbanistice.

Localnicii sunt inflamați ori de câte ori se aduce în atenția publică ceea ce propune noul PUG Apahida în cadrul consultărilor publice inițiate până acum de administrația locală. Constructori de blocuri, consilieri, simpli cetățeni, toți strigă la primar și la echipa de proiectare temându-se să nu se repete și la Apahida cazul comunei Florești (plină de blocuri și generatoare de blocaje în trafic) sau să nu le fie afectate intențiile imobiliare sau calitatea vieții. Oamenii zic că nu vor restructurare urbană pe strada principală, că nu doresc zonele cu restricții pe terenurile lor, că nu vor turnuri și nici pe cineva care să le impună cu ce acoperiș sau cum să își facă ei casele, că doresc ca proiectanții să nu urce blocurile pe dealuri permise până acum.

Echipa de proiectare a PUG Apahida (Atelier RDV și Alice Florean Arhitectură) a adus recent în atenția publică, la Căminul Cultural, noile reguli de construire din comună, după ce s-au stâns și au marcat pe planșe restricțiile generate fie de rețele, de pista aeroportului, de groapa de gunoi, fie de zonele propuse spre a deveni parcuri publice etc. Aceasta în cadrul unei consultări numită „dezbatere publică nr. 4”, titlu care i-a revoltat la propriu pe o parte dintre cetățeni. Cel care conduce Asociația Pro Apahida, Marius Corîci ,a plecat chiar înainte de prezentare pe motiv că se încearcă inducerea în eroare a riveranilor și se eludează legea care impune termenele clare pentru inițierea consultărilor, nu mesaje de pe o oră pe alta date de primar ca să se adune publicul. În plus, Corîci a mai spus că cei din echipa de proiectare ignoră solicitările oamenilor și întâlnirile cu cei care au puncte de vedere asupra viitorului urbanistic al comunei, dar și că oricine poate ataca și anula viitorul PUG al comunei dacă nu se respectă cu rigurozitate modul impus de lege privind consultarea populației. Alții au stat să asculte, dar au fost la fel de supărați pe ceea ce propune echipa de la PUG. Unii, despre care ulterior s-a spus că sunt consilieri locali care construiesc, au țipat la propriu la cei din echipa de proiectare.

„PUG-ul a fost prelungit de trei ori, suntem într-o situația gravă. Noi nu reprezentăm toți cetățenii comunei. Să se consemneze că este o întâlnire cu publicul ,nu o dezbatere oficială cum spune legea. Așa că nu ne spuneți că va mai fi o singură dezbatere finală. Aceasta este o întrunire cu publicul la care eu am venit pentru că vreau să știu și să pun întrebări cu privire la ce construcții se vor permite pe strada Libertății, unde locuiesc și unde m-am luptat în instanță să dau jos un bloc de lângă casa mea”, a spus o altă participantă.

Primarul era pregătit (probabil anunțat că va fi scandal, sau după cum spun alți riverani din comună, oricum așa e tot timpul și la ședințele Consiliul Local) și i-a liniștit pe locuitori asigurându-i că se va organiza o dezbatere publică oficială, așa cum spune legea, în 45 de zile de când se afișează propunerile, dar și că va afișa toate documentele în format simplu și pe înțelesul oamenilor în sala de ședințe a Primăriei.

„Nu-i nimic bătut în cuie. Acest PUG a fost început anul trecut și se va finaliza cel mai probabil la finele anului următor. La inițiativa dumneavoastră a suferit deja mai multe intervenții și modificări. Problema intens dezbătută a zonelor verzi a fost rezolvată aproape 100 % în sensul că am scos de pe terenuri private anumite intenții puse la început pe hartă și le-am transpus în alte zone. Acea sintagmă- blocuri între case- este eliminată. Nu vom avea blocuri între case însă nici nu vom putea opri dezvoltarea comunei. În atenția Primăriei și în intenție este achiziționarea într-o formă sau alta – expropriere sau achiziționare de pe piață – a unei suprafețe 3,2 hectare de la fostul IPEG (fosta Întreprindere de Prospectiuni si Explorari Geologice  unde deja s-au propus blocuri cu zeci de etape printr-un PUZ care a fost respins de Comisia de Urbanism a Consiliul Județean, după ce oamenii din comună s-au opus- n.red.) pentru a i se da o destinație în folosul comunității – școală, grădiniță, parc. Terenul va costa foarte mult. Probabil prețul final va fi stabilit de instanță. Mai avem în intenție să mai achiziționăm un teren de  5 hectare din Bărc, lângă Someș, unde vrem să facem un parc sau o zonă de agrement, având în vedere că Primăria nu are terenuri propice unor astfel de investiții. Vom evita și blocurile de la 3 la plus 7 etaje. Toate Planurile Urbanistice de Detaliu (PUD) trimise la Consiliul Județean au fost respinse. Așa  că, să fie clar, vom cere pe toate PUD-urile aviz de la CJ, de acum înainte”, a anunțat public primarul comunei, Grigore Fati.

Oamenii au fost furioși că Primăria n-a respectat legea privind organizarea dezbaterilor din procesul noului PUG.

„Vrem să vedem cum simțiți ce am propus noi aici. Ați văzut și la discuțiile de data trecută că am fost constructivi și vom discuta după prezentare orice problemă personală. Vrem să facem o prezentare”, a încercat și Ciprian Comșulea, moderator al întâlnirii să calmeze țipetele și opoziția formulată de oamenii din Apahida.

„Să îl afișați undeva. Pentru voi legea e opțională. Trebuia să îl afișați cu 45 de zile înainte de această dezbatere”, a spus un alt participant, consilierul PNL Radu Păcurar, constructor de blocuri în comună. Încercând să-l tempereze, moderatorul a fost certat că vorbește ca un preot, ba și amenințat că ar trebui să își vadă de treabă și să nu mai încerce să îi facă pe oameni să tacă.

„Te rog să respecți pe toată lumea!”, i-a replicat moderatorului cetățeanului recalcitrant. Alți cetățeni au arătat și ei că așa trebuia procedat, să fie propunerile afișate, ca toată lumea să poată discuta în cunoștință de cauză.

A intervenit și primarul și i-a asugurat pe oameni că vor mai fi întâlniri, zece, douăzeci, câte se dorește, în așa fel încât oamenii să se exprime cu privire la ceea ce s-a propus.

Ce spun proiectanții că au propus ca Apahida să nu devină Florești chiar dacă se edifică în continuare blocuri

Într-un final, arhitectul Rareș Drăgan, șeful de proiect, a ajuns la microfon să le arate oamenilor „propunerile urbanistice decente și normale”, după cum le-au clasificat pentru Actualdecluj.ro proiectanții, pe care le-au formulat. Arhitectul a arărat că transportul industrial va fi separat de cel al zonei de locuințe, odată cu realizarea unei bretele de legătură cu viitoarea centură metropolitană Gilău-Apahida, bretea finanțată în cadrul proiectului centurii la care deocamdată se lucrează la partea de CF într-un contract al Primăriei din Cluj-Napoca.

„Am negociat două puncte de acces a traficului dinspre Reghin și a celui dinspre Jucu. Centura va merge până la Câmpenești”, a spus Drăgan. Acesta a mai arătat oamenilor că au pus pe planșele urbanistice toate restricțiile de construire generate de rețele, de vechea rampă Pata Rât dar și de noul depozit ecologic, de Aeroport, de Natura 2000, de stația de epurare. „Densificarea e cel mai important lucru al construirii care trebuie compactată. Propunem PUZ-uri publice pentru terenurile neurbanizate, adică pentru cele neconstruite. Această condiție este recomandată și de Consiliul Județean. Așa putem avea un țesut urban de calitate. Vrem menținerea zonelor cu caracter unitar. Am impus reguli în zone dezvoltate haotic, unde nu sunt nici case, nici blocuri. 200 de hectare și 23.500 de locuitori. Acesta este potențialul de dezvoltare al comunei. Ceea ce nu e construit în Apahida și numărul de locuitori care ar rezulta dacă vor fi construite”, mai spus Drăgan.

În ceea ce privește locuirea, proiectanții au poropus locuirea rurală, o zonă de locuințe cu regim redus de înălțime, o zonă de locuințe recent construite, zonă de locuințe colective și o zonă de restructurare. În cazul zonei de locuințe colective, Drăgan a spus că s-a venit cu niște propuneri care previn replicarea în Apahida a modelului care s-a construit în comuna Florești, lung și înghesuit. Investitorilor li se va permite să constuiască și înalt, însă în anumite zone și cu anumite condiții – cu cât e mai mare investiția în spații verzi și servicii publice e mai mare, cu atât clădirea va fi mai mare. Adică, după cum a explicat Drăgan, un CUT compensator – dacă investești 1000 mp în spații publice privești 2 mp în plus. Pentru blocuri s-a prevăzut respectarea unei înălțimi între clădiri și s-a fixat și un minim de metri pătrați per apartament cu o cameră, două camere sau trei camere. De asemenea, arhitectul a mai spus că s-au propus pante de acoperiș și coloristică și pentru locuințele colective care să unifice și să creeze un aspect urban al clădirilor, dar și gruparea parcărilor la capătul viitoarelor blocuri într-o construcție acoperită, în așa fel încât să existe mai mult spațiu verde și teren care să fie utilizat de viitorii locatari. Pentru viitoarele zone de turnuri, o perdea verde ar trebui să protejeze viitoarea dezvoltare. Zona de restructurare a fost propusă pe actuala stradă principală din Apahida, artera Libertății, pe care proiectanții au propus-o pentru lărgire la patru benzi și unde se va permite construirea de clădiri de trei până la cinci etaje  în cadrul unor dezvoltări pe cel puțin un hectar de teren.

Propunerea de restructurare de pe Libertății a fost cea mai contestată de participanții la dezbatere, care au spus că ei stau la case pe această arteră și că nu vor să se mute în altă parte și că această zonă ar fi indicată să devină vatra satului care să fie protejată ca să nu mai apară bocuri între case. Un alt participant (profesorul de sport de la școala din comună) s-a revoltat că nimeni nu poate veni să îi spună lui sau altor cetățeni din comună ce culoare și cu ce acoperiș să își facă ei casele. „Eu îmi fac casa așa cum îmi place mie”, a adăugat el.

Primăria din Apahida nu a organizat, deocamdată, nicio altă dezbatere publică privind propunerile din noul PUG. Potrivit informațiilor Actualdecluj.ro, primarul ar fi promis că va face un regulament de consultare publică, cu etapele și procedurile prevăzute de lege, dar și că va relua procesul de dezbatere din cadrul viitorul PUG ținând cont de respectivul regulament, cu implicarea cetățenilor și organizațiilor civice interesate.

Așa arată propunerile și o situație simulată în teren dacă ele vor fi puse în practică, în special pentru partea de turnuri și blocuri care îi sperie cel mai tare pe locuitorii din comună:

 

(simulări de proiecte de turnuri care nu vor aparea niciodata în Apahida)

(simulare de deszvoltare a unor locuințe care nu se vor face niciodată în Apahida)

(blocuri edificate simulate în condiițe propuse în viitorul PUG)

(acoperișuri realizate potrivit condițiilor din viitorul PUG)

 

(acoperișuri simulate potrivit condițiilor din viitorul PUG)

(viitoare blocuri edificate simulate în condițiile de distanțe între clădiri propuse de viitorul PUG)

 

(viitoare locuințe edificate simulate în condițiile propuse de viitorul PUG)

O altă simulare arătată de proiectanți participanților la întâlnirea de la Căminul Cultural al comunei a vizat Someșul, pârâul Zăpodie și lacurile din Câmpenești înfățișate pe planșe așa cum au propus și pentru Cluj-Napoca proiectanții angajați de Primărie prin concurs de soluții (biroul Practica în colaborare cu Planwerk)- cu spații de plimbare și promenadă pentru oameni, cu piste de biciclete.

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.