Închide

Fostul subprefect de Cluj achitat într-un dosar de abuz în serviciu după 4 ani de procese: ”Atât de tare își afectează viața o chestiune ca aceasta că ești aproape ca un mort viu, aceasta e senzația”

ActualitateTop News by Mihai Prodan - oct. 09, 2019 0 620

Fostul subprefect de Cluj Horea Iuoraș (foto stânga), achitat ieri definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru acuzații de abuz în serviciu, după un proces de patru ani, spune că era pregătit cu bagajele la ușă, în eventualitatea în care sentința de ieri urma să-i fie nefavorabilă, și că acești patru ani au fost foarte costisitori. ”Pentru noi încă nu s-a terminat”, spune el.

”A trebuit să-mi angajez un apărător în București, procesul era în capitală. Faptul că am fost arestat în București a presupus multe drumuri ale familiei să vină să mă viziteze, să-mi aducă alimente”, a exemplificat Iuoraș întrebat despre costurile acestui proces. ”Eu făcând o activitate de avocat cea mai mare parte din clientelă s-a pierdut, cine se adresează unui doctor bolnav? Acum după ce am fost achitat urmează să-mi reiau și să reconstruiesc de la aproape zero activitatea”, a completat el. ”Procesul a presupus costuri cu avocații, cu deplasările avocaților, a trebuit să-mi angajez și un apărător din Cluj cât timp eram arestat să poată ține legătura cu familia, să-mi aducă documente și să facem strategii de apărare. E greu să mergi pentru fiecare etapă a procesului la București, ar fi însemnat să mă mut de tot ceea ce nu puteam pentru că aveam familia aici. Plus aspectele emoționale asupra familiei, care a suferit alături de mine niște traume. Gândiți-vă că nu știam ce se va întâmpla, nu ne puteam face planuri de viitor. Eram într-o situație în care eram cu bagajele făcute și lăsasem acasă o soție și un copil de doi ani jumate și altul de șase luni fără să știu când mă întorc. Atât de tare își afectează viața o chestiune ca aceasta că ești aproape ca un mort viu, aceasta e senzația”.

Iuoraș e cercetat într-un dosar similar celui în care a fost achitat ieri, dosarul Horia Sima, aflat acum în etapa de fond. ”Pentru noi încă nu s-a terminat, suntem trimiși în judecată în alt dosar, dosarul Horea Sima – aceleași persoane, pentru aceeași perioadă, aceleași fapte. Procesul e acum în etapa de fond, se fac expertize. Procesele sunt identice, ne-au trimis în judecată în perioade apropiate. Acuzația sună identic, am fi votat în acea comisie un raport de evaluare care ei spun că e supraevaluat. În continuare avem de tras”, a conchis el.

Cu privire la acest din urmă dosar, procurorii arată că în cursul lunii ianuarie 2015, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la faptul că, în perioada 2008 – 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor. ”Concret, la data de 28 februarie 2008, Ingrid Zaarour, Theodor Cătălin Nicolescu, Mihnea Remus Iuoraş, Ionela Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu) şi alte persoane – membri ai comisiei – au aprobat un raport de evaluare, întocmit de expertul evaluator Hanu Florin Alexandru, corespunzător dosarului de despăgubire nr. 38386/CC/2007, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a Deciziei nr. 2 din 28.02.2006 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor privind ordinea de soluţionare a dosarelor înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor şi, implicit, a Standardelor Internaţionale de Evaluare”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare