Închide

Institutul de Istorie din Cluj, scrisoare deschisă primarului Boc în scandalul soclului Școlii Ardelene, la luni de zile după promisiuni

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 16, 2023 4 1005

Continuă scandalul pe tema modificării ansamblului statuar Școala Ardeleană din fața sediului universității ”Babeș-Bolyai”, căruia i-a dispărut soclul o dată cu modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu. Acum Institutul de Istorie ”George Barițiu” din Cluj-Napoca, al Academiei Române, redactează o scrisoare deschisă primarului Emil Boc după ce acesta din urmă a promis că soclul va fi reamplasat, fapt care încă nu s-a întâmplat.

”Institutul nostru se revendică din Școala Ardeleană și nu mai putem sta multă vreme nepăsători”, spune directorul institutului, istoricul Ioan Bolovan, care e și fost prorector al UBB.

Mai jos scrisoarea deschisă adresată primarului Emil Boc de către cercetătorii institutului:

Scrisoare deschisă D-lui Primar Emil Boc,
Stimate D-le Primar,
Pe data de 7 Martie 2023 aţi avut o intervenţie publică prin care aţi oferit tuturor clujenilor precizări necesare cu privire la Grupul statuar „Școala Ardeleană” și bustul savantului Emil Racoviță care, în mod abuziv, au fost desconsiderate de către casa de arhitectură „Mossfern” condusă de către D-l Macalik Arnold (între timp premiat de către Uniunea Maghiară a Arhitecţilor din Ungaria cu „Premiul Maghiar pentru Arhitectură”), casă de arhitectură care şi-a asumat, între altele, şi modernizarea Străzii Kogălniceanu de care se leagă şi istoria grupului statuar „Școala Ardeleană”, respectiv bustul savantului Emil Racoviță din faţa Colegiului Naţional cu acelaşi nume.
Aţi mai menţionat, în intervenţia Dvs., faptul că aţi solicitat proiectantului străzii Mihail Kogălniceanu și Comisiei de Monumente ca soluția proiectată (cu soclu) a Grupului statuar „Școala Ardeleană” să fie realizată așa cum a fost înainte de modernizarea străzii Kogălniceanu.
De asemenea, aţi solicitat şi reamplasarea bustului savantului Emil Racoviță în zona Colegiului „Emil Racoviță” până la realizarea unei noi statui a marelui savant, urmând ca, după finalizarea acesteia, bustul actual al lui Emil Racoviță să fie mutat în interiorul şcolii.
Instituţia noastră centenară, care pledează pentru respect reciproc între toate comunităţile care compun peisajul multi-etnic şi multi-confesional al Transilvaniei, subscrie la ideea că atât casa de arhitectură „Mossfern”, cât şi Comisia de Monumente a municipiului nostru trebuie, cu necesitate, să respecte simbolistica, tradiția și valoarea istorică a monumentelor de for public din Cluj-Napoca, indiferent de semnificația lor culturală, etnică, religioasă sau politică.
Dată fiind faza avansată a lucrărilor de reabilitare de pe Strada Kogălniceanu, constatăm, cu multă îngrijorare, aceeaşi atitudine sfidătoare şi lipsită de respect pe care casa de arhitectură „Mossfern” o manifestă atât faţă de simbolurile unei comunităţi, cât şi faţă de poziţia pe care chiar Dvs. aţi adoptat-o vis-à-vis de necesitatea respectării dimensiunii multiculturale a orașului nostru unde trebuie să fie promovate valorile ce susțin unitatea și nu dezbinarea.
Ne exprimăm, de asemenea, speranţa că mai sus menţionata casă de arhitectură, va înţelege, într-un final, că, din raţiuni de respect reciproc, este cu neputinţă ca unele statui să rămână sus… pe soclul lor, iar altele jos… una cu pământul, pentru a fi la discreţia tuturor îmbrăţişărilor cordiale pe care, eventual, le-ar putea oferi, cu generozitate, turiştii care vizitează Clujul în această perioadă plină de evenimente frumoase ce oferă notorietate oraşului nostru.
În speranţa revenirii la normalitate, aşa cum se întâmplă în orice oraş civilizat din Uniunea Europeană, unde toleranţa, incluziunea şi respectul reciproc sunt valori ce nu se discută, ci se afirmă, aşteptăm, cu interes, soluţionarea corectă a acestei situaţii care ne preocupă pe cei mai mulţi dintre noi!


Citește și:

După scandalul privind soclul ansamblului statuar Școala Ardeleană, primarul Emil Boc spune azi că a cerut ca acestuia să-i fie reconstruit soclul original

Institutul de Istorie ”George Barițiu” din Cluj se implică în scandalul grupului statuar ”Școala Ardeleană”, care a rămas fără soclu după reamenajarea străzii Mihail Kogălniceanu, în contextul în care și bustul savantului Emil Racoviță ar urma să fie mutat de pe stradă. ”Respectați statuile în forma lor originală”, cer istoricii

 

 

4 comentarii

  1. Dacă nu se respectă dispozițiile prima rului de ce nume reziliază contractul cu casa de arhitectură care nu ține cont de dorințele clujenilor.De ce atâtea menajamente? Comisia monumentelor trebuie să intervină ferm!

  2. Cu toată considerația față de istorici, cred că fără soclu este mult mai natural grupul Școlii Ardelene. Așa sunt și ei printre oameni. Cred că nici ei nu ar fi vrut vreun soclu.

Scrie un comentariu

Articole similare